Nemački poverenik za zaštitu podataka zabranio Facebooku da koristi podatke korisnika WhatsAppa

Vesti, 12.05.2021, 11:30 AM

Nemački poverenik za zaštitu podataka zabranio Facebooku da koristi podatke korisnika WhatsAppa

Nemački poverenik za zaštitu podataka i slobodu informacija u Hamburgu (HmbBfDI) zabranio je juče Facebooku obradu podataka korisnika WhatsAppa u naredna tri meseca.

Nalog koji je juče izdao HmbBfDI, jedan od nemačkih poverenika za zaštitu podataka, usledio je nakon što je WhatsApp najavio da će polako ograničiti funkcije naloga za korisnike koji odbiju da se odreknu kontrole nad svojim podacima i da ih dele sa Facebookovim kompanijama od 15. maja 2021. godine.

Prošlonedeljnim ažuriranjem smernica, WhatsApp je podržao prethodnu odluku kojom je korisnicima dat ultimatum da će im nalozi biti obrisani ako se ne saglase sa tim da svoje podatke dele sa Facebookom.

Direktor hamburškog povereništva za zaštitu podataka Johanes Kasper je rekao da ovaj nalog treba da zaštiti prava i slobode miliona korisnika koji odobravaju uslove korišćenja usluga WhatsAppa širom Nemačke i da spreči štetu povezanu sa takvom procedurom.

Kaspar je prošlog meseca pokrenuo hitni postupak sa ciljem izdavanja naloga prema GDPR smernicama kako bi se sprečilo da Facebook prikuplja i obrađuje bilo koje podatke korisnika WhatsAppa za svoje potrebe.

On želi da proširi ovu zabranu tražeći od Evropskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) da donese obavezujuću odluku na evropskom nivou.

Međutim, kako je rekao, njegov zahtev za istragu prakse razmene podataka upućen irskoj Komisiji za zaštitu podataka (DPC), vodećem evropskom nadzornom telu, do sada nije ispunjen.

Posle tromesečnog odlaganja, WhatsApp je nastavio da forsira svoju novu politiku privatnosti tražeći od korisnika da biraju između ograničene funkcije naloga i prihvatanja da svoje podatke dele sa Facebookom.

„Pošto su tvrdnje hamburškog povereništva za zaštitu podataka pogrešne, naredba neće uticati na nastavak uvođenja ažuriranja”, rekao je portparol WhatsAppa za Rojters. „I dalje smo u potpunosti posvećeni pružanju sigurnih i privatnih komunikacija za sve."

Kao što je detaljno objašnjeno u naredbi nemačkog povereništva za zaštitu podataka, promene politike WhatsAppa proširuju ovlašćenja kompanije za obradu podataka u vezi sa obradom podataka o lokaciji, prenosom podataka o komunikaciji korisnika drugim kompanijama i korišćenjem podataka za povezivanje sa proizvodima Facebookovih kompanija

Nove odredbe politike WhatsAppa o prenosu podataka zbunjuju, obmanjuju i protivreče same sebi, što korisnicima otežava shvatanje stvarnih posledica prihvatanja novih uslova, ocena je poverenika.

Takođe, WhatsApp može deliti podatke svojih korisnika sa Facebookovim kompanijama radi unapređenja proizvoda i reklamiranja u skladu sa novim odredbama.

Međutim, neki podaci korisnika WhatsAppa, uključujući brojeve telefona i identifikatore uređaja, već se dele sa Facebookom zbog bezbednosti i sprečavanja slanja neželjenih poruka, rekao je poverenik.

Skandali sa zaštitom podataka poslednjih godina, od „Cambridge Analytica“ do nedavno otkrivenog curenja podataka koje je pogodilo više od 500 miliona korisnika Facebooka, pokazuju obim i pretnje masovnog profilisanja“, dodao je Kaspar. „Nalog koji je sada izdat odnosi se na dalju obradu podataka korisnika WhatsAppa i usmeren je na Facebook. Kritike iz celog sveta na račun novih uslova usluge trebalo bi da budu razlog za ponovno suštinsko preispitivanje mehanizma saglasnosti.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

CD Projekt je saopštio da njihovi interni podaci ukradeni tokom februarskog napada ransomwarea na kompaniju kruže internetom. U februaru ove godine ... Dalje

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Proizvođač i izdavač video igara, američka kompanija Electronic Arts (EA Games) je hakovan, a takom napada hakeri su ukrali oko 780 GB podataka, o... Dalje