Neutralizovan najsofisticiraniji ruski malver za sajber špijunažu

Vesti, 11.05.2023, 11:00 AM

Neutralizovan najsofisticiraniji ruski malver za sajber špijunažu

Američki FBI je objavio da je upao u rusku špijunsku hakersku mrežu koju je agencija pratila više od dve decenije. Ova ruska špijunska operacija rezultirala je krađom na hiljade poverljivih dokumenata iz stotina kompjuterskih sistema u najmanje 50 zemalja.

Zvaničnici FBI su rekli da je ozloglašena špijunska mreža koja je godinama prepoznatljiva po nazivu Turla (ali i po nazivima Iron Hunter, Secret Blizzard, SUMMIT, Uroburos, Venomous Bear i Waterbug), direktno povezana sa jedinicom Centra 16 Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

Reč je o jednom od najsofisticiranijih hakerskih timova koji je dve decenije koristio malver Snake za sprovođenje sajber špijunaže.

Snake se smatra najsofisticiranijim alatom za sajber špijunažu koji je dizajniran za dugoročno prikupljanje obaveštajnih podataka o ciljevima visokog prioriteta, omogućavajući onima koji upravljaju njime da stvore P2P (peer-to-peer) mrežu kompromitovanih sistema širom sveta.

Koristeći desetine različitih verzija ovog malvera, Turla je stvorila globalnu mrežu zaraženih računara, sa kojih su bez znanja žrtava, eksfiltrirani ukradeni dokumenti. Prve verzije malvera razvijene su početkom 2004. godine.

Napadi Turle uglavnom su usmereni protiv entiteta u Evropi, Zajednici nezavisnih država, zemalja povezanih sa NATO-om, ali i protiv novinara i drugih meta koje su od interesa za Rusku Federaciju.

Operacija Meduza koju je izveo FBI pokušaj je neutralizacije ove špijunske mreže. FBI je napravio sopstveni alat pod nazivom Persej koji je na kompromitovanim računarima uspeo da neutrališe malver Snake instrukcijama za samouništenje koje su dovele do toga da Snake prepiše sve svoje vitalne komponente. FBI je dobio sudski nalog za daljinski pristup zaraženim računarima.

Malveri kao što je Snake su izuzetno otporni prema pokušajima da se uklone sa zaraženih računara, ako uopšte budu primećeni.

U jednom slučaju o kome je govorio FBI, malver je ostao neotkriven nekoliko godina i pronađen je “čistom srećom”.

Rusija još uvek nije komentarisala sabotažu FBI, ali u ovakvim situacijama njeni zvaničnici uobičajeno poriču bilo kakvu umešanost u sajber špijunažu.

Foto: Kevin Bosc / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje