No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Vesti, 27.07.2021, 11:00 AM

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući projektu vratilo svoje fajlove. Tako je No More Ransom žrtvama uštedeo skoro milijardu evra koliko bi ukupno platile sajber kriminalcima za dešifrovanje fajlova.

No More Ransom je internet portal koji su u julu 2016. godine pokrenule evropske institucije za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i proizvođači antivirusnog softvera (Europolov Evropski Centar za sajber kriminal, Nacionalna jedinica za visoki tehnološki kriminal holandske policije, McAfee i Kaspersky).

Danas projekat No More Ransom ima 170 partnera iz celog sveta.

„Dekriptori dostupni u repozitorijumu No More Ransom pomogli su da više od šest miliona ljudi besplatno oporavi svoje fajlove“, rekao je Europol. „Ovo je sprečilo kriminalce da zarade skoro milijardu evra od napada ransomwarea. [Projekat] trenutno nudi 121 besplatan alat koji može dešifrovati 151 porodicu ransomwarea, i ujedinjuje 170 partnera iz javnog i privatnog sektora.”

No More Ransom ima za cilj da pomogne žrtvama da oporave svoje šifrovane fajlove, ali i da podigne svest o pretnji koju predstavlja ransomware i olakša žrtvama ransomwarea prijavljivanje napada.

Da biste dobili dekriptor, morate da otpremite dva šifrovana fajla i zahtev ransomwarea pomoću Crypto Sheriffa na sajtu No More Ransom projekta, koji će pokušati da ih uporedi sa listom dostupnih alata za dešifrovanje.

Ako dođe do podudaranja, dobićete link do odgovarajućeg dekriptora, sa detaljnim uputstvom o otključavanju fajlova.

Ako nije dostupan nijedan dekriptor, savetovaće vam se da u budućnosti ponovo proverite da li postoji rešenje za vaš problem, jer se novi alati za dešifrovanje stalno dodaju u bazu podataka.

Žrtvama ransomwarea se savetuje da nikada ne pristaju na ucene i ne plaćaju, jer je to za kriminalce podsticaj za nove napade. Ono što treba raditi je preduzeti mere za sprečavanje napada i smanjenje štete od takvih napada, a to podrazumeva da:

√ Redovno pravite rezervne kopije podataka koje čuvate na računaru. Držite barem jednu kopiju van mreže;

√ Ne otvarajte linkove u neočekivanim ili sumnjivim e-mailovima;

√ Preuzimajte samo zvanične verzije softvera i uvek sa pouzdanih veb sajtova;

√ Koristite antivirusni softver kako biste zaštitili sistem od svih pretnji, uključujući ransomware;

√ Redovno ažurirajte antivirusni softver i operativni sistem;

√ Budite oprezni dok surfujete internetom i ne klikćite na sumnjive linkove, iskačuće prozore ili dijaloške okvire;

√ Ne koristite naloge sa visokim privilegijama (naloge sa administratorskim pravima) za svakodnevni rad.

Ako ste ipak inficirani, ne plaćajte, već prijavite napad na portalu No More Ransom i proverite da li je dostupan alat koji može dešifrovati vaše fajlove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš... Dalje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima. Stejt department je udvostr... Dalje