No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Vesti, 27.07.2021, 11:00 AM

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući projektu vratilo svoje fajlove. Tako je No More Ransom žrtvama uštedeo skoro milijardu evra koliko bi ukupno platile sajber kriminalcima za dešifrovanje fajlova.

No More Ransom je internet portal koji su u julu 2016. godine pokrenule evropske institucije za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i proizvođači antivirusnog softvera (Europolov Evropski Centar za sajber kriminal, Nacionalna jedinica za visoki tehnološki kriminal holandske policije, McAfee i Kaspersky).

Danas projekat No More Ransom ima 170 partnera iz celog sveta.

„Dekriptori dostupni u repozitorijumu No More Ransom pomogli su da više od šest miliona ljudi besplatno oporavi svoje fajlove“, rekao je Europol. „Ovo je sprečilo kriminalce da zarade skoro milijardu evra od napada ransomwarea. [Projekat] trenutno nudi 121 besplatan alat koji može dešifrovati 151 porodicu ransomwarea, i ujedinjuje 170 partnera iz javnog i privatnog sektora.”

No More Ransom ima za cilj da pomogne žrtvama da oporave svoje šifrovane fajlove, ali i da podigne svest o pretnji koju predstavlja ransomware i olakša žrtvama ransomwarea prijavljivanje napada.

Da biste dobili dekriptor, morate da otpremite dva šifrovana fajla i zahtev ransomwarea pomoću Crypto Sheriffa na sajtu No More Ransom projekta, koji će pokušati da ih uporedi sa listom dostupnih alata za dešifrovanje.

Ako dođe do podudaranja, dobićete link do odgovarajućeg dekriptora, sa detaljnim uputstvom o otključavanju fajlova.

Ako nije dostupan nijedan dekriptor, savetovaće vam se da u budućnosti ponovo proverite da li postoji rešenje za vaš problem, jer se novi alati za dešifrovanje stalno dodaju u bazu podataka.

Žrtvama ransomwarea se savetuje da nikada ne pristaju na ucene i ne plaćaju, jer je to za kriminalce podsticaj za nove napade. Ono što treba raditi je preduzeti mere za sprečavanje napada i smanjenje štete od takvih napada, a to podrazumeva da:

√ Redovno pravite rezervne kopije podataka koje čuvate na računaru. Držite barem jednu kopiju van mreže;

√ Ne otvarajte linkove u neočekivanim ili sumnjivim e-mailovima;

√ Preuzimajte samo zvanične verzije softvera i uvek sa pouzdanih veb sajtova;

√ Koristite antivirusni softver kako biste zaštitili sistem od svih pretnji, uključujući ransomware;

√ Redovno ažurirajte antivirusni softver i operativni sistem;

√ Budite oprezni dok surfujete internetom i ne klikćite na sumnjive linkove, iskačuće prozore ili dijaloške okvire;

√ Ne koristite naloge sa visokim privilegijama (naloge sa administratorskim pravima) za svakodnevni rad.

Ako ste ipak inficirani, ne plaćajte, već prijavite napad na portalu No More Ransom i proverite da li je dostupan alat koji može dešifrovati vaše fajlove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje