Norton antivirus na udaru kritika zbog instaliranja kriptomajnera na uređajima korisnika

Vesti, 10.01.2022, 11:00 AM

Norton antivirus na udaru kritika zbog instaliranja kriptomajnera na uređajima korisnika

Proizvođač popularnog antivirusnog softvera kompanija Norton, našao se na udaru kritika zbog automatskog instaliranja kriptomajnera na uređaje korisnika.

Proizvođač popularnog antivirusnog softvera Norton 360 je optužen da instalira program za rudarenje kriptovaluta na uređajima korisnika.

Prema izveštajima, majner kriptovaluta je uključen u Norton antivirus u junu prošle godine kako bi omogućio korisnicima Norton 360 da nešto zarade od svoje grafičke kartice. Alat se zove Norton Crypto i koristi se za rudarenje Ethereuma. Korisnici mogu da zadrže 85% zarade dok ostatak ide NortonLifeLocku.

Prema objašnjenju Nortona, usluge bazirane na oblaku odgovorne za aktiviranje antivirusnog programa ponudile su korisnicima opciju da zarade ali kompanija ističe da korisnici ipak moraju da pristanu na to.

Međutim, pojedini korisnici su se žalili da je alat za rudarenje ugrađen u antivirusni softver teško izbrisati i da pravi probleme na uređaju. Jedan korisnik Twittera je prvi otkrio da postoji problem tvrdeći da je program Norton 360 instalirao alat za rudarenje na njegov računar preko programa pod nazivom NCrypt.exe koji se, prema njegovim rečima, ne može deinstalirati.

„Norton „Antivirus“ sada tajno instalira softver za rudarenje kriptovaluta na vaš računar, a zatim SKIDA PROVIZIJU“, napisao je Kori Doktorov (@doctorov) na Twitteru.

Kompanija NortonLifeLock Inc. sa sedištem u Arizoni je vlasnik Norton 360. Kompanija je kupila firmu za zaštitu od krađe identiteta LifeLock 2017. od kompanije Symantec Corp. i preimenovala je u NortonLifeLock 2019. godine. Ova funkcija je sada deo paketa usluga Norton 360.

Prema onome što se može videti u odgovorima na često postavljana pitanja objavljenim na veb sajtu kompanije, nova funkcija Norton Crypto rudari Ethereum kriptovalutu kada je računar korisnika neaktivan i radi samo na onim sistemima koji ispunjavaju hardverske/softverske zahteve, što uključuje najmanje 6 GB memorije i NVIDIA grafičku karticu.

„Norton kreira siguran digitalni Ethereum novčanik za svakog korisnika. Ključ novčanika je šifrovan i bezbedno uskladišten u oblaku. Samo vi imate pristup novčaniku“, navodi se na sajtu.

NortonLifeLock je ponudio Norton Crypto kao opciju, a ona se ne omogućava bez dozvole korisnika, tvrdi kompanija.

„Ako su korisnici uključili Norton Crypto, ali više ne žele da koriste ovu funkciju, ona se može onemogućiti privremenim isključivanjem „zaštite od neovlašćenog pristupa“ (koja omogućava korisnicima da modifikuju instalaciju Nortona) i brisanjem NCrypt.exe sa vašeg računara“, objasnila je kompanija.

Kada je Norton objavio na Twitteru da je Norton Crypto opcija koja se može uključiti, i da se ne može omogućiti bez dozvole korisnika, kompanija se suočila sa ozbiljnom reakcijom korisnika koji su pitali zašto je onda ova opcija podrazumevano instalirana i ne može da se ukloni bez uklanjanja celog antivirusnog softvera.

Drugi smatraju da ova funkcija ne bi trebalo da bude deo antivirusnog softvera.

Prema onome što piše na Nortonovoj stranici zajednice, Norton Crypto se može onemogućiti na uređaju na sledeći način:

Idite na N360 kontrolnu tablu i otvorite bezbednost uređaja

Kliknite na „Podešavanja“

Zatim onemogućite „Norton Tamper Protection“ (ovo će tražiti vremenski okvir, izaberite 15 minuta)

Idite na /Program Files/Norton Security/engine/(verzija proizvoda)

Tamo ćete pronaći NCrypt.exe i možete ga izbrisati. Norton Tamper Protection će se ponovo uključiti za 15 minuta ili to možete učiniti ručno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Veb pregledač DuckDuckGo za iOS i Android ne radi ono što obećava dozvoljavajući praćenje korisnika

Veb pregledač DuckDuckGo za iOS i Android ne radi ono što obećava dozvoljavajući praćenje korisnika

Kada pomislite na veb pregledače koji su dizajnirani tako da štite privatnost korisnika, verovatno vam samo jedno ime vam pada na pamet: DuckDuckGo.... Dalje

Fronton: Moćni IoT botnet ruske vlade za širenje dezinformacija

Fronton: Moćni IoT botnet ruske vlade za širenje dezinformacija

Firma 0day Technologies koja radi za rusku Federalnu službu bezbednosti napravila je moćni botnet koji ne samo da može da pokreće DDoS napade, ve... Dalje

Google razotkrio hakere koji su inficirali Android uređaje komercijalnim špijunskim softverom Predator

Google razotkrio hakere koji su inficirali Android uređaje komercijalnim špijunskim softverom Predator

Googleova grupa za analizu pretnji (TAG) objavila je da su „akteri pretnji koje podržava država“ koristili pet ranjivosti nultog dana da... Dalje

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Zloglasna ransomware grupa REvil ponovo se pojavila, tvrdi nekoliko istraživača bezbednosti koji prate njene napade. Grupa je po drugi put prekinula... Dalje

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Kada se prijavljujete za bilten, rezervišete hotel ili se prijavljujete na sajtu, verovatno mislite da ako ste tri puta pogrešno otkucali imejl adre... Dalje