OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Vesti, 26.05.2023, 09:00 AM

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Direktor kompanije OpenAI koja stoji iza ChatGPT-a Sem Altman izjavio je da bi predstojeći zakon EU o veštačkoj inteligenciji (AI) mogao primorati kompaniju da napusti Evropu. Ipak, on je napomenuo da će OpenAI pokušati da se pridržava novih pravila pre nego što donese odluku o povlačenju sa evropskog tržišta.

Ovaj zakon bi bio verovatno prvi koji bi posebno regulisao oblast veštačke inteligencije. Parlamentarci EU trenutno su u procesu izrade nacrta zakona koji bi upravljanje ovom tehnologijom uskladio sa odredbama Opšte uredbe o zaštiti podataka EU (GDRP).

Lideri EU smatraju da bi novi propisi o veštačkoj inteligenciji trebalo da pomire etičke zahteve, zaštite korisnike i demokratiju, a da istovremeno omoguće težnje za inovacijama u ovom sektoru.

Početkom meseca, evropski parlamentarci, Evropski savet i Evropska komisija postigli su konsenzus o tome šta bi trebalo da bude uključeno u nacrt zakona. Očekuje se da će poslanici u predstojećoj debati izneti konačne detalje zakona.

Altman je rekao Rojtersu da bi trenutni nacrt zakona EU o veštačkoj inteligenciji bio preterano regulisanje ove oblasti, ali i da su čuli da će biti povučen.

On je rekao da bi bilo tehnički nemoguće da OpenAI ispuni neke od zahteva za bezbednost i transparentnost Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Zakon bi, na primer, zahtevao od AI kompanija da otkriju koji materijal zaštićen autorskim pravima je korišćen za obuku njihovih sistema jer mnogi u kreativnim industrijama optužuju ove kompanije da koriste rad umetnika, muzičara i glumaca za obuku sistema.

Na skupu na Univerzitetskom koledžu u Londonu, direktor OpenAI je izjavio da je optimista i da bi veštačka inteligencija mogla da stvori više radnih mesta i smanji nejednakost.

Međutim, sam Altman je ovog meseca svedočeći pred američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu, priznao da veštačka inteligencija predstavlja „ozbiljan rizik“ ako se dozvoli da se razvija bez kontrole.

On se u Londonu sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i direktorima AI kompanija DeepMind i Anthropic kako bi razgovarali o rizicima tehnologije, od dezinformacija do nacionalne bezbednosti, pa čak i „egzistencijalnih pretnji“, kao i propisima potrebnim za upravljanje ovom tehnologijom.

Drugi tehnološki giganti, kao što su Apple, Amazon i Meta, trenutno razvijaju i testiraju svoje AI generativne modele. I Google je najavio svoj AI model, Bard, za korisnike u SAD, ne pominjući EU. Bard će biti dostupan korisnicima u više od 180 zemalja, osim u EU i Kanadi. Mnogi veruju da je ovo isključivanje EU iz Googleovih planova rezultat toga što kompanija ne želi probleme zbog strogih evropskih propisa o zaštiti privatnosti.

Neki stručnjaci strahuju da bi superinteligentni sistemi veštačke inteligencije mogli da ugroze postojanje čovečanstva.

Na samitu G7 u Hirošimi, lideri SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade složili su se da stvaranje „pouzdane“ veštačke inteligencije mora biti „međunarodni poduhvat“.

Zabrinutost u vezi sa ChatGPT-om i drugim alatima veštačke inteligencije koji krše individualna prava privatnosti i prakse prikupljanja podataka EU, dovela je do toga da nekoliko zemalja članica pokrenu sopstvene istrage i čak privremeno ograniče pristup ChatGPT-u.

Novi zakon EU mogao bi postati globalno merilo za rešavanje problema povezanih sa tehnologijom veštačke inteligencije.

Prošlog meseca Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) oformio je radnu grupu za praćenje i kontrolu ChatGPT-a i svih njegovih naslednika.

Foto: Jonathan Kemper / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Budite oprezni: U oglasima na Facebooku za GTA VI Beta verziju krije se malver

Budite oprezni: U oglasima na Facebooku za GTA VI Beta verziju krije se malver

Fanovi GTA upozoreni su na lažne oglase za preuzimanje GTA VI Beta koji su se pojavili na društvenim mrežama. Rockstar Games, koji stoji iza GTA, n... Dalje

Sajber kriminalci iskoristili haos koji je u petak izazvao CrowdStrike za širenje malvera Remcos RAT

Sajber kriminalci iskoristili haos koji je u petak izazvao CrowdStrike za širenje malvera Remcos RAT

Petak, 19. juli, ostaće upamćen po tehničkim problemima širom sveta, najvećim u novijoj istoriji, koji su bili posledica neuspelog ažuriranja so... Dalje

Aerodromi, banke i TV stanice širom sveta blokirani zbog tehničke greške u sigurnosnom softveru

Aerodromi, banke i TV stanice širom sveta blokirani zbog tehničke greške u sigurnosnom softveru

Na hiljadama Windows računara širom sveta u bankama, avio-kompanijama, televizijama, supermarketima i mnogim drugim preduzećima danas se pojavio č... Dalje

Na hakovanim YouTube kanalima prevaranti koriste atentat na Trampa za prevaru sa kriptovalutama

Na hakovanim YouTube kanalima prevaranti koriste atentat na Trampa za prevaru sa kriptovalutama

Istraživači iz kompanije Bitdefender su upozorili na stream-jacking napade na YouTubeu u kojima se koristi pokušaj atentata na bivšeg američkog p... Dalje

Hakovan Dizni, besni hakeri objavili ukradene podatke na hakerskom forumu

Hakovan Dizni, besni hakeri objavili ukradene podatke na hakerskom forumu

Grupa haktivista tvrdi da je hakovala Diznijeve IT sisteme i ukrala više od 1,1 terabajta podataka sa internih Slack kanala za komunikaciju, uključu... Dalje