OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Vesti, 26.05.2023, 09:00 AM

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Direktor kompanije OpenAI koja stoji iza ChatGPT-a Sem Altman izjavio je da bi predstojeći zakon EU o veštačkoj inteligenciji (AI) mogao primorati kompaniju da napusti Evropu. Ipak, on je napomenuo da će OpenAI pokušati da se pridržava novih pravila pre nego što donese odluku o povlačenju sa evropskog tržišta.

Ovaj zakon bi bio verovatno prvi koji bi posebno regulisao oblast veštačke inteligencije. Parlamentarci EU trenutno su u procesu izrade nacrta zakona koji bi upravljanje ovom tehnologijom uskladio sa odredbama Opšte uredbe o zaštiti podataka EU (GDRP).

Lideri EU smatraju da bi novi propisi o veštačkoj inteligenciji trebalo da pomire etičke zahteve, zaštite korisnike i demokratiju, a da istovremeno omoguće težnje za inovacijama u ovom sektoru.

Početkom meseca, evropski parlamentarci, Evropski savet i Evropska komisija postigli su konsenzus o tome šta bi trebalo da bude uključeno u nacrt zakona. Očekuje se da će poslanici u predstojećoj debati izneti konačne detalje zakona.

Altman je rekao Rojtersu da bi trenutni nacrt zakona EU o veštačkoj inteligenciji bio preterano regulisanje ove oblasti, ali i da su čuli da će biti povučen.

On je rekao da bi bilo tehnički nemoguće da OpenAI ispuni neke od zahteva za bezbednost i transparentnost Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Zakon bi, na primer, zahtevao od AI kompanija da otkriju koji materijal zaštićen autorskim pravima je korišćen za obuku njihovih sistema jer mnogi u kreativnim industrijama optužuju ove kompanije da koriste rad umetnika, muzičara i glumaca za obuku sistema.

Na skupu na Univerzitetskom koledžu u Londonu, direktor OpenAI je izjavio da je optimista i da bi veštačka inteligencija mogla da stvori više radnih mesta i smanji nejednakost.

Međutim, sam Altman je ovog meseca svedočeći pred američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu, priznao da veštačka inteligencija predstavlja „ozbiljan rizik“ ako se dozvoli da se razvija bez kontrole.

On se u Londonu sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i direktorima AI kompanija DeepMind i Anthropic kako bi razgovarali o rizicima tehnologije, od dezinformacija do nacionalne bezbednosti, pa čak i „egzistencijalnih pretnji“, kao i propisima potrebnim za upravljanje ovom tehnologijom.

Drugi tehnološki giganti, kao što su Apple, Amazon i Meta, trenutno razvijaju i testiraju svoje AI generativne modele. I Google je najavio svoj AI model, Bard, za korisnike u SAD, ne pominjući EU. Bard će biti dostupan korisnicima u više od 180 zemalja, osim u EU i Kanadi. Mnogi veruju da je ovo isključivanje EU iz Googleovih planova rezultat toga što kompanija ne želi probleme zbog strogih evropskih propisa o zaštiti privatnosti.

Neki stručnjaci strahuju da bi superinteligentni sistemi veštačke inteligencije mogli da ugroze postojanje čovečanstva.

Na samitu G7 u Hirošimi, lideri SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade složili su se da stvaranje „pouzdane“ veštačke inteligencije mora biti „međunarodni poduhvat“.

Zabrinutost u vezi sa ChatGPT-om i drugim alatima veštačke inteligencije koji krše individualna prava privatnosti i prakse prikupljanja podataka EU, dovela je do toga da nekoliko zemalja članica pokrenu sopstvene istrage i čak privremeno ograniče pristup ChatGPT-u.

Novi zakon EU mogao bi postati globalno merilo za rešavanje problema povezanih sa tehnologijom veštačke inteligencije.

Prošlog meseca Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) oformio je radnu grupu za praćenje i kontrolu ChatGPT-a i svih njegovih naslednika.

Foto: Jonathan Kemper / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google je najavio značajne promene politike o neaktivnim nalozima, koja će stupiti na snagu kasnije ove nedelje, 1. decembra. Kompanija tvrdi da su... Dalje

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Google je objavio da je preduzeo pravne mere protiv prevaranta koji su pokušali da iskoriste ime njegovog AI alata Bard i druga sredstva za širenje ... Dalje