Otac po zahtevu lekara slikao svoje bolesno dete, Google ga prijavio kao kriminalca

Vesti, 22.08.2022, 10:00 AM

Otac po zahtevu lekara slikao svoje bolesno dete, Google ga prijavio kao kriminalca

U februaru 2021. godine, kada su mnoge lekarske ordinacije u SAD bile još uvek zatvorene zbog pandemije Covid-19, jedan zabrinuti otac poslao je na zahtev medicinske sestre slike infekcije na preponama svog mališana na osnovu kojih je doktor prepisao antibiotike. Ali kako je objavio Njujork Tajms, Mark (čije prezime nije otkriveno) je samo dva dana nakon što je napravio fotografije svojim Android pametnim telefonom dobio obaveštenje od Googlea da je njegov nalog blokiran zbog „štetnog sadržaja“ koji predstavlja „ozbiljno kršenje Googleovih pravila i može biti protivzakonito“.

Google je te slike označio kao materijal seksualnog zlostavljanja dece (CSAM, child sexual abuse material), i podneo prijavu američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) koji je povezan sa nadležnim agencijama širom sveta, posle čega je policija pokrenula istragu.

Kao i mnoge internet kompanije, uključujući Facebook, Twitter i Reddit, Google je koristio uparivanje heša sa Microsoft PhotoDNK za skeniranje otpremljenih slika da bi otkrio podudaranja sa poznatim fotografijama seksualnog zlostavljanja dece. To je 2012. godine dovelo do hapšenja muškarca koji je bio registrovani seksualni prestupnik i koristio Gmail za slanje slika maloletne devojke.

Portparol Googlea je za Tajms rekao da Google skenira slike korisnika samo kada korisnik preduzme „afirmativnu akciju“, što može uključivati pravljenje rezervnih kopija slika na Google Photos. Kada Google označi sporne slike, prema američkom saveznom zakonu kompanija mora da prijavi potencijalnog prestupnika NCMEC-u. Google je prošle godine prijavio 621.583 slučaja CSAM-a NCMEC-u, dok je NCMEC upozorio vlasti na 4.260 potencijalnih žrtava, a prijave uključujuju i onu za Markovog sina.

Mark je na kraju izgubio pristup svojim imejlovima, kontaktima, fotografijama, pa čak i svom broju telefona, pošto je koristio mobilnu uslugu Google Fi, prenosi Tajms. On je odmah pokušao da uloži žalbu na Googleovu odluku, ali je Google odbio njegov zahtev. Policijska uprava San Franciska, gde Mark živi, otvorila je istragu o Marku u decembru 2021. i došla do svega što je čuvao sa Google nalogom. Istražitelji su na kraju zaključili da „nije bilo elemenata zločina i da se zločin nije dogodio“.

Google je objasnio da identifikuje i prijavljuje CSAM sa obučenim stručnim timovima i najsavremenijom tehnologijom, uključujući tehnologiju podudaranja heša, jedinstvenog digitalnog otiska slike ili videa koji se upoređuje sa heševima poznatog CSAM-a.

Apple je prošle godine najavio svoj plan o zaštiti bezbednosti dece, prema kome bi kompanija lokalno skenirala slike na Apple uređajima pre otpremanja na iCloud, koje bi se zatim upoređivale sa bazom podataka NCMEC-a. Ako bi bilo dovoljno podudaranja, ljudski moderator bi pregledao sadržaj, na osnovu čega bi korisnički nalog mogao biti blokiran.

Plan je izazvao veliku zabrinutost i naišao na oštre kritike jer bi to praktično omogućilo nadzor nad milionima pametnih telefona. Fondacija za elektronske granice (EFF), neprofitna organizacija za digitalna prava, osudila je Appleov plan, rekavši da bi on mogao da „otvori stražnja vrata vašem privatnom životu“ i da predstavlja „smanjenje privatnosti za sve korisnike iClouda, a ne poboljšanje“.

Apple je na kraju na neodređeno vreme odložio implementaciju funkcija za zaštitu dece, uključujući i kontroverznu funkciju za skeniranje fotografija, ali je sa lansiranjem iOS-a 15.2 nastavio sa uvođenjem opcione funkcije za dečije naloge uključene u porodični plan deljenja. Ako se roditelji odluče, onda na nalogu deteta aplikacija za poruke „analizira priloge slika i utvrđuje da li fotografija sadrži golotinju“. Ako detektuje golotinju, zamagljuje sliku, prikazuje upozorenje za dete i upućuje ga na sajtove za bezbednost na mreži.

Photo by freemockups.org from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje