Otac po zahtevu lekara slikao svoje bolesno dete, Google ga prijavio kao kriminalca

Vesti, 22.08.2022, 10:00 AM

Otac po zahtevu lekara slikao svoje bolesno dete, Google ga prijavio kao kriminalca

U februaru 2021. godine, kada su mnoge lekarske ordinacije u SAD bile još uvek zatvorene zbog pandemije Covid-19, jedan zabrinuti otac poslao je na zahtev medicinske sestre slike infekcije na preponama svog mališana na osnovu kojih je doktor prepisao antibiotike. Ali kako je objavio Njujork Tajms, Mark (čije prezime nije otkriveno) je samo dva dana nakon što je napravio fotografije svojim Android pametnim telefonom dobio obaveštenje od Googlea da je njegov nalog blokiran zbog „štetnog sadržaja“ koji predstavlja „ozbiljno kršenje Googleovih pravila i može biti protivzakonito“.

Google je te slike označio kao materijal seksualnog zlostavljanja dece (CSAM, child sexual abuse material), i podneo prijavu američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) koji je povezan sa nadležnim agencijama širom sveta, posle čega je policija pokrenula istragu.

Kao i mnoge internet kompanije, uključujući Facebook, Twitter i Reddit, Google je koristio uparivanje heša sa Microsoft PhotoDNK za skeniranje otpremljenih slika da bi otkrio podudaranja sa poznatim fotografijama seksualnog zlostavljanja dece. To je 2012. godine dovelo do hapšenja muškarca koji je bio registrovani seksualni prestupnik i koristio Gmail za slanje slika maloletne devojke.

Portparol Googlea je za Tajms rekao da Google skenira slike korisnika samo kada korisnik preduzme „afirmativnu akciju“, što može uključivati pravljenje rezervnih kopija slika na Google Photos. Kada Google označi sporne slike, prema američkom saveznom zakonu kompanija mora da prijavi potencijalnog prestupnika NCMEC-u. Google je prošle godine prijavio 621.583 slučaja CSAM-a NCMEC-u, dok je NCMEC upozorio vlasti na 4.260 potencijalnih žrtava, a prijave uključujuju i onu za Markovog sina.

Mark je na kraju izgubio pristup svojim imejlovima, kontaktima, fotografijama, pa čak i svom broju telefona, pošto je koristio mobilnu uslugu Google Fi, prenosi Tajms. On je odmah pokušao da uloži žalbu na Googleovu odluku, ali je Google odbio njegov zahtev. Policijska uprava San Franciska, gde Mark živi, otvorila je istragu o Marku u decembru 2021. i došla do svega što je čuvao sa Google nalogom. Istražitelji su na kraju zaključili da „nije bilo elemenata zločina i da se zločin nije dogodio“.

Google je objasnio da identifikuje i prijavljuje CSAM sa obučenim stručnim timovima i najsavremenijom tehnologijom, uključujući tehnologiju podudaranja heša, jedinstvenog digitalnog otiska slike ili videa koji se upoređuje sa heševima poznatog CSAM-a.

Apple je prošle godine najavio svoj plan o zaštiti bezbednosti dece, prema kome bi kompanija lokalno skenirala slike na Apple uređajima pre otpremanja na iCloud, koje bi se zatim upoređivale sa bazom podataka NCMEC-a. Ako bi bilo dovoljno podudaranja, ljudski moderator bi pregledao sadržaj, na osnovu čega bi korisnički nalog mogao biti blokiran.

Plan je izazvao veliku zabrinutost i naišao na oštre kritike jer bi to praktično omogućilo nadzor nad milionima pametnih telefona. Fondacija za elektronske granice (EFF), neprofitna organizacija za digitalna prava, osudila je Appleov plan, rekavši da bi on mogao da „otvori stražnja vrata vašem privatnom životu“ i da predstavlja „smanjenje privatnosti za sve korisnike iClouda, a ne poboljšanje“.

Apple je na kraju na neodređeno vreme odložio implementaciju funkcija za zaštitu dece, uključujući i kontroverznu funkciju za skeniranje fotografija, ali je sa lansiranjem iOS-a 15.2 nastavio sa uvođenjem opcione funkcije za dečije naloge uključene u porodični plan deljenja. Ako se roditelji odluče, onda na nalogu deteta aplikacija za poruke „analizira priloge slika i utvrđuje da li fotografija sadrži golotinju“. Ako detektuje golotinju, zamagljuje sliku, prikazuje upozorenje za dete i upućuje ga na sajtove za bezbednost na mreži.

Photo by freemockups.org from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Sredinom septembra korisnici menažera lozinki LastPass počeli su da prijavljuju pokušaje fišing napada. Među napadnutim korisnicima je i 87 zapos... Dalje

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svo... Dalje

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Korisnici Booking.com meta su nove, velike fišing kampanje koju su primetili istraživači bezbednosti iz firme Perception Point, koji kažu da kampa... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci koriste novu taktiku za distribuciju malvera putem imejlova, poznatu pod imenom ZeroFont, koju su strudenti dugo koristili kako bi v... Dalje

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Google je objavljivanjem Google Chrome 117.0.5938.132 popravio ranjivost nultog dana, koja je peta ranjivost nultog dana Googleovog veb pregledača od... Dalje