Pentagon: Zaraženi USB flash drive krivac za sajber-napad 2008. godine

Vesti, 27.08.2010, 00:23 AM

Pentagon: Zaraženi USB flash drive krivac za sajber-napad 2008. godine

Najozbiljniji upad u kompjuterski sistem američkih vojnih snaga koji se dogodio u jesen 2008. godine otpočeo je ubacivanjem USB Flash drajva sa malicioznim programom u laptop koji se nalazio u američkoj vojnoj bazi na Bliskom Istoku. U članku kojeg u svom septembarskom izdanju objavljuje magazin Foreign Affair pomoćnik sekretara odbrane SAD William Lynn tvrdi da iza napada stoji strana obaveštajna služba, ne precizirajući pri tom o kojoj zemlji je reč.

Maliciozni program, dospevši u sistem centralne komande američke vojske, širio se neopažen na poverljive i druge kompjutere u mreži formirajući neku vrstu digitalnog uporišta, sa kojeg su podaci mogli biti prebacivani na servere pod stranom kontrolom. Reč je o kompjuterskom crvu označenom kao Agent.btz, varijanti drugog malicioznog programa nazvanog SillyFDC čija je funkcija pretraživanje određenih podataka unutar zaraženog sistema. Dodatno, ovaj crv ima i backdoor funkciju jer otvara vrata za komunikaciju sa udaljenim komandnim i kontrolnim centrima.

Realizovao se najgori scenario od kojeg strahuju administratori mreže američke vojske - u ruke nepoznatog neprijatelja dospevaju operativni planovi američke vojske zahvaljujući malicioznom programu koji funkcioniše neprimećeno.

Lynn nije precizirao da li su prilikom ovog napada ukradeni neki podaci i o kakvim podacima je reč. Ipak, s obzirom da je napad označio kao najznačajniji sajber napad na sistem američke odbrane, ima prostora za verovanje da je neka šteta ipak načinjena.

Ovaj napad je bio poziv za buđenje kada je reč o strategiji sajber-bezbednosti američkog odbrambenog sistema. Usledio je odgovor Pentagona - operacija “Buckshot Yankee” čiji je cilj bio čišćenje zaraženih sistema ali i uvođenje mera kojima bi se ovakvi slučajevi u budućnosti sprečili. Bilo je potrebno 14 meseci da se zaustavi širenje crva i očisti zaraženi sistem. Direktna posledica ovog napada je i nagla zabrana upotrebe prenosivih USB uređaja u vojsci. U vreme kada je zabrana usledila, zvaničnici je nisu povezivali sa ovim napadom, već su navodili nekoliko drugih razloga.

S obzirom da je Symantec označio SillyFDC kao maliciozni program niskog rizika, jasno je da nije reč o njegovoj stvarnoj moći i o šteti koju je pričinio već, kako je za Wired rekao jedan od službenika uključenih u operaciju “Buckshot Yankee”, o tome “kako se brzo širio i kako je teško bilo odgovoriti na tu pretnju.”

“Ovog trenutka, više od 100 stranih obaveštajnih službi pokušava da upadne u sistem koji pruža tehničku podršku vojnim operacijama američkih snaga,” kaže Lynn. To je razlog zbog čega se ovaj sistem skenira nekoliko hiljada puta u toku jednog dana.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp Pink je malver koji se širi u WhatsApp grupama

WhatsApp Pink je malver koji se širi u WhatsApp grupama

Istraživač Radžšekar Radžaharia upozorio je na novu prevaru na WhatsAppu čiji korisnici dobijaju linkove za koje se tvrdi da boju aplikacije men... Dalje

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Vlada Sjedinjenih Država i formalno je optužila rusku vladu za napad na IT infrastrukturu kompanije SolarWinds, koji je ruskim hakerima omogućio p... Dalje

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

WhatsApp verifikuje naloge putem telefonskog broja. Broj koji koristite za verifikaciju naloga treba da bude isti kao i onaj koji koristite na telefon... Dalje

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Prošlog meseca Google je najavio uvođenje nove funkcije pod nazivom Federated Learning of Cohorts (FLoC) za Chrome pregledač i veb sajtove koji pri... Dalje

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

Američka vlada navodno planira uvođenje niza sankcija protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade na SAD, ali i zbog navodnog mešanja u predsedničk... Dalje