''Poboljšana zaštita od praćenja'' je sada podrazumevana opcija u Firefoxu

Vesti, 05.06.2019, 02:00 AM

''Poboljšana zaštita od praćenja'' je sada podrazumevana opcija u Firefoxu

Kao što je obećano, Mozilla je konačno omogućila funkciju "Poboljšana zaštita od praćenja" u Firefoxu kao podrazumevanu opciju, koja će od sada automatski blokirati sve kolačiće treće strane koji omogućavaju oglašivačima i web sajtovima da vas prate na internetu.

Kolačići za praćenje, poznati i kao kolačići trećih strana, omogućavaju oglašivačima da prate vaše ponašanje i interesovanja na internetu, što oglašivači koriste da bi vam prikazivali relevantne reklame, sadržaj i promocije na web sajtovima koje posećujete.

To je naravno važno jer niko ne voli da gubi vreme gledajući reklame i ponude koje ga ne zanimaju.

Međutim, budući da kolačići za praćenje prikupljaju više informacija bez dozvole korisnika, kao i da nema kontrole nad načinom na koji će ih kompanije koristiti, ova tehnika praćenja predstavlja veliku pretnju za privatnost korisnika na internetu.

Da bi ograničila ovo opsežno praćenje, Mozilla je u oktobru prošle godine uvela opciju "Poboljšana zaštita od praćenja" kao eksperimentalnu funkciju u verziji 63 Firefoxa. Funkcija je trebalo da blokira poznate "kolačiće za praćenje trećih strana" koje je prikupio alat Disconnect.

Da bi rešio isti problem, i Google je nedavno uveo poboljšanu verziju SameSite kolačića i zaštitu od fingerprintinga, omogućavajući korisnicima Chromea da brzo identifikuju kolačiće za praćenje trećih strana i da ih izbrišu bez ometanja kolačića koji služe za prijavu na web sajtove.

Od sada pa nadalje, opcija "Poboljšana zaštita od praćenja" će biti omogućena kao podrazumevana za nove korisnike koji preuzimaju i instaliraju po prvi put Firefox, dok postojeći korisnici mogu ili da aktiviraju opciju ručno ili da sačekaju da je Mozilla aktivira za sve korisnike narednih meseci.

"Poboljšana zaštita od praćenja će biti praktično nevidljiva za vas, a primetićete da radi samo kada posetite neki sajt i vidite ikonu štita u adresnoj traci pored URL adrese i "i" ikone", kaže Dejv Kemp, potpredsednik Firefoxa na blogu kompanije.

Funkcija “ Poboljšana zaštita od praćenja” blokira poznate kolačiće trećih strana sa više od 2500 domena, a Mozilla planira da vremenom proširi tu listu.

Ako trenutno koristite Firefox, preporuka je da ručno omogućite poboljšanu zaštitu od praćenja, umesto da čekate da kompanija to uradi umesto vas.

Da biste aktivirali ovu funkciju, sledite sledeće korake:

- Kliknite na ikonu menija Firefoxa

- Izaberite „Blokiranje sadržaja“

- Idite na postavke "Privatnost i sigurnost"

- Izaberite "Custom"

- Sada odaberite "Third-party trackers" pod "Cookies"

Mozilla nije jedini proizvođač pregledača koji preduzima agresivne mere kako bi sprečio praćenje oglašivača.

Google je nedavno objavio svoje planove da u Chromeu implementira novi mehanizam koji će korisnicima omogućiti da blokiraju kolačiće trećih strana, a da se istovremeno sačuva određeno praćenje.

Međutim, pošto Google živi od ciljanih oglasa, Chrome će verovatno nastaviti da zaostaje za Firefoxom i Appleovim Safarijem.

Pored poboljšane zaštite od praćenja, Firefox je predstavio i besplatnu desktop verziju svog mobilnog Lockbox menadžera lozinki, koji će se zvati Firefox Lockwise, i koji će olakšati korisnicima desktopa da upravljaju svojim prijavama na web sajtove.

Mozilla je ažurirala i svoju ekstenziju Facebook Container koja ima skoro 2 miliona preuzimanja. Ona sprečava Facebook da prati korisnike na drugim sajtovima koji imaju ugrađene Facebook funkcije “Share” i “Like”.

Instalacijom Facebook Containera blokiraju se Like i Share i sve veze ka Facebookovim serverima, tako da Facebook ne može da prati vaše posete drugim web sajtovima. Ova ekstenzija otežava Facebooku da pravi profile onih koji nisu korisnici društvene mreže.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Časopis PLOS ONE objavio je 10. aprila naučni rad pod nazivom „Mapiranje globalne geografije sajber kriminala sa svetskim indeksom sajber krim... Dalje

Prevare sa lažnim glasovnim porukama u porastu: LastPass objavio detalje o jednom takvom napadu na kompaniju

Prevare sa lažnim glasovnim porukama u porastu: LastPass objavio detalje o jednom takvom napadu na kompaniju

LastPass je objavio da su prevaranti pokušali da prevare jednog od zaposlenih u kompaniji koristeći lažnu glasovnu poruku izvršnog direktora Last... Dalje