Policija pronašla 225 miliona ukradenih lozinki

Vesti, 22.12.2021, 10:00 AM

Policija pronašla 225 miliona ukradenih lozinki

Britanska policija "donirala" je 225 miliona ukradenih email adresa i lozinki sajtu Have I Been Pwned (HIBP), poznatom besplatnom servisu koji pomaže u zaštiti korisnika od hakovanja.

Britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) došla je u posed baze podataka sajber-kriminalaca u kojoj su ukradene email adrese i lozinke. Ta lista je sada dostupna na HIBP, koji omogućava ljudima da provere da li su njihove lozinke u rukama kriminalaca. HIBP takođe pomaže organizacijama da spreče korišćenje lozinki koje su kompromitovane.

To je posebno značajno imajući u vidu da mnogi ljudi i dalje koriste istu lozinku za više naloga. Ako je bilo koji od naloga zaštićenih zajedničkom lozinkom hakovan, svi drugi nalozi te osobe postaju podložni hakovanju.

Troj Hant, bezbednosni istraživač koji vodi HIBP, objavio je da servis sada ima funkciju koja omogućava policiji da doda kompromitovane lozinke. Hant je rekao da će američki FBI i britanska NCA sada moći da koriste sistem otvorenog koda koji je napravio njegov tim. Posebno se zahvalio NCA za „donaciju“ 225 miliona novih lozinki.

„Pre današnje objave, već je bilo 613 miliona lozinki u usluzi Pwned Passwords, tako da korpus NCA predstavlja značajno povećanje“, napisao je on na blogu.

„Radeći sa NCA, otkrio sam 225.665.425 potpuno novih lozinki. Sada je svaka od tih lozinki NCA pretraživa.“

NCA je pozvala ljude da potraže svoje lozinke na HIBP.

Ako se vaša lozinka pojavi u bazi podataka, onda je ona u rukama sajber-kriminalaca i trebalo bi da je promenite.

Kris Luis-Evans, iz Nacionalne jedinice za sajber kriminal NCA, rekao je da ogromna lista kompromitovanih lozinki potiče iz najveće kolekcije koju je NCA ikada pronašao - više od dve milijarde parova email adresa i lozinki.

„Prošle godine je NCA, u saradnji sa britanskom policijom, otkrila da je došlo do kompromitovanja skladišta u oblaku jedne britanske organizacije“ rekao je on, ne otkrivajući provajdera oblaka.

Sajber napadi se često završavaju krađom ličnih podataka kao što su lozinke, kao i finansijske i druge lične informacije, rekao je on. Kriminalci zatim prodaju ove podatke drugim kriminalcima.

Omogućavanje pretraživanja ovih lozinki za one koji pokušavaju da zaštite svoje naloge bi „značajno“ ograničilo korist koji bi kriminalci mogli imati od njih, rekao je Evans.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje