Posle Stuxneta, raste broj malvera sa digitalnim sertifikatima

Vesti, 16.03.2012, 10:15 AM

Posle Stuxneta, raste broj malvera sa digitalnim sertifikatima

Kada je 2010. godine otkriven kompjuterski crv Stuxnet razvijen za potrebe industrijske sabotaže stručnjaci su bili iznenađeni činjenicom da malver ima rootkit komponente sa digitalnim potpisom sertifikata ukradenih od kompanija Realtek i JMicron. Tadašnja predviđanja su bila da će autori malvera usvojiti ovu tehniku koja omogućava njihovim programima da izbegnu detekciju i zaobiđu odbrambene mehanizme Windows-a.

Dve godine kasnije čini se da su se takva predviđanja ostvarila.

Backdoor koga su u decembru otkrili istraživači Symanteca instalira rootkit drajver označen digitalnim sertifikatom ukradenim od kompanije čije ime nije objavljeno. Na zahtev vlasnika, VeriSign je devet dana kasnije povukao sporni sertifikat.

Međutim, vremenski okvir u kome malver ostaje neotkriven je znatno veći jer Windows retko ili uopšte ne proverava liste povučenih sertifikata, kažu u Symantecu.

Ali čak i da Windoows proverava takve liste, ne bi bilo mnogo razlike, smatra Kostin Raiu, direktor globalnih istraživanja i analize u Kaspersky Laboratoriji, jer je po njemu blokiranje takvih fajlova nepraktično. On navodi primer ukradenog sertifikata tajvanskog proizvođača hardvera kompanije Realtek korišćenog u slučaju Stuxnet-a: “Da je Microsoft blokirao učitavanje svih poznatih fajlova označenih tim sertifikatom, milioni korisnika Realtekovog hardvera širom sveta imali bi problema sa matičnim pločama, mrežnim karticama i drugim komponentama,” kaže Raiu.

Pre nekoliko dana istraživači Kaspersky Laboratorije identifikovali su malver označen sertifikatom ukradenim od švajcarske kompanije Conpavi AG koja posluje sa državnim institucijama u opštinama i kantonima.

Reč je o Trojan-Dropper.Win32/Win64.Mediyes koji je deo prevare sa klikovima. Deo malvera označen ukradenim sertifikatom nije drajver već instaler malvera.

Još jednu komponentu malvera koja nije drajver a koja je označena ukradenim digitalnim sertifikatom nedavno su otkrili istraživači AlienVaulta. Malver čiji je ona deo korišćen je u napadu na organizacije tibetanskih aktivista. Reč je o verziji Gh0st RAT (remote access Trojan) softveru osposobljenom za brojne zlonamerne aktivnosti, od krađe dokumenata do uključivanja mikrofona na kompjuteru žrtve radi prisluškivanja. Gh0st RAT je bio korišćen u Nitro napadima prošle godine a ova verzija programa izgleda da potiče od istih aktera, smatraju u AlienVault.

Istraživači Kaspersky Laboratorije i BitDefendera kažu da je porast broja malvera sa komponentama označenim digitalnim sertifikatima konstantan tokom poslednje dve godine, bilo da je reč o sertifikatima kupljenim korišćenjem lažnog identiteta ili ukradenim digitalnim sertifikatima.

Izvor


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje