Posle žalbi Kaspersky Laba antimonopolskim institucijama, Microsoft najavio promene u Windowsu 10

Vesti, 10.08.2017, 10:00 AM

Posle žalbi Kaspersky Laba antimonopolskim institucijama, Microsoft najavio promene u Windowsu 10

Microsoft je najavio niz promena u načinu na koji operativni sistem kompanije radi sa antivirusima drugih proizvođača koje će biti implementirane u Fall Creators Update, kao odgovor na žalbu koji je kompanija kompanija Kaspersky Lab podnela nadležnim antimonopolskim institucijama u Rusiji i Evropi.

Microsoft se bavio nekolicinom primedbi koje je Kaspersky Lab imao zbog postupanja Microsofta prema proizvođačima antivirusnog softvera, uključujući i primedbu na ograničeni vremenski rok koji Microsoft daje proizvođačima antivirusa pre objavljivanja novih verzija Windowsa u kome treba rešiti eventualne probleme sa kompatibilnošću operativnog sistema.

Počev od jesenjeg ažuriranja, proizvođači antivirusa će dobiti priliku da se utvrde probleme sa kompatibilnošću pre svakog ažuriranja.

Iako nije precizirala koliko vremena će imati proizvođači antivirusnog softvera na rasploganju, kompanija je obećala da će produžiti vreme koje će "antivirusni partneri" imati za preispitivanje finalnih verzija izdanja pre nego što ažuriranje Windowsa 10 bude isporučeno korisnicima.

Kaspersky se žalio i da kada se približava rok isteka licence za antiviruse drugih proizvođača, Microsoftov operativni sistem ne prikazuje podsetnike da treba obnoviti licencu, tako da korisnici čak i ne znaju da se bliži trenutak kada će ostati bez antivirusne zaštite koju koriste. Kada istekne licenca, automatski se uključuje Windows Defender i tako zamenjuje antivirusni softver drugih proizvođača.

To se, prema najavama Microsofta, neće događati u Fall Creators Update, jer je kompanija obećala da će svaki proizvođač antivirusa moći da prikazuje svoja upozorenjaa i obaveštenja o isteku i obnovi licence pre i posle isteka roka važenja licence.

Pored toga, Microsoft je najavio i da su promenili način na koji će Windows obaveštavati korisnike kada licenca za njihove antivirusne programe bude istekla i kada zbog toga ostanu bez zaštite. Umesto prikazivanje takozovanog inicijalnog "toast" obaveštenja koje bi korisnici mogli ignorisati, novo obaveštenje će biti na ekranu sve dok korisnici ne odaberu da obnove isteklu licencu ili da koriste Windows Defender ili antivirus nekog drugog proizvođača.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google uklanja zeleni ''Secure'' indikator iz Chromea

Google je najavio da planira da ukloni indikator "Secure" iz adresne trake Chromea i da ubuduće prikazuje samo ikonu katanca kada se korisnik nađe n... Dalje

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri kombinovali propuste u Microsoftovom i Adobeovom softveru

Hakeri su koristili dve različite ranjivosti u Microsoftovom i Adobeovom softveru u kombinovanom exploitu dizajniranom za napade na Windows sisteme, ... Dalje

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Zbog sumnje da sarađuje sa ruskom  vladom, Kaspersky najavio da seli servere u Švajcarsku

Vlada Holandije će postepeno prestati da koristi softverske proizvode ruskog proizvođača antivirusa kompanije Kaspersky Lab, najavio je holandski ... Dalje

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Korisnici upozoreni na kritični sigurnosni propust u šifrovanju emailova

Svet je upozoren na kritičnu ranjivost u OpenPGP i S/MIME alatima za šifrovanje elektronske pošte. Sigurnosni propust koji je nazvan EFAIL može om... Dalje

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

AV-Comparatives: Da li antivirusi usporavaju računare

Novo istraživanje koje je sproveo AV-Comparatives utvrdilo je koja antivirusna rešenja imaju najveći uticaj na performanse sistema u Windowsu 10, ... Dalje