Preminuo Zoran Modli

Vesti, 23.02.2020, 20:19 PM

Preminuo Zoran Modli

Radijski voditelj, autor brojnih emisija, nekadašnji pilot i disk-džokej, preminuo je u 72. godini posle kraće i teške bolesti.

Vest o smrti Zorana Modlija objavio je Radio Laguna na Twitteru: “Dragi naši slušaoci, sa ogromnim žaljenjem vas obaveštavamo da nas je napustila legenda radijskog etra, gospodin Zoran Modli. Večna mu slava i hvala”.

Zoran Modli rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao gimnaziju u kojoj se prvi put isprobao u ulozi disk-džokeja, da bi kasnije nastavio da se bavi tim poslom u beogradskim diskotekama početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Modli je 1975. sa Borom Đorđevićem osnovao grupu “Hajduk Stanko i jataci”, u kojoj je bio pevač. Grupa je izdala dva singla - “Na putu za Stambol” i “Anđelija, čuvaj se Turaka”.

Pošto je smatrao da "ne možete biti di-džej do šesdesete", kako je izjavio u jednom intervjuu, Modli je upisao i završio Vazduhoplovnu pilotsku školu, i radio kao pilot i instruktor letenja. Više od 20 godina leteo je za JAT, gde je upravljao Boingom 727, a zatim u jednoj privatnoj avio-kompaniji u kojoj je ostao do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač u kome je avion izgoreo, ali su posada i putnici izađli nepovređeni. O svom poslednjem letu do detalja je govorio u prvom poglavlju svoje “Pilotske knjige”. Objavio je ukupno sedam knjiga o letenju, avionima i pozivu pilota.

Osamdesetih godina vodio je prvi radijsku emisiju posvećenu računarima i kompjuterskim programima - “Ventilator 202”, koja je emitovana do 1987. godine. Modli je u emisiji puštao kompjuterske programe, što se na radiju čulo kao šuštanje i krčanje, koje su slušaoci njegovih emisija koji su u to vreme imali prve računare u Srbiji snimali na kasete. U emisiji je takođe promovisao mlade domaće rok grupe kroz čuvenu “Demo top 10 listu”.

Modli je bio i jedan od urednika poznatog muzičkog magazina Džuboks, a 1977. izdao je i album pod nazivom “Zoran Modli i leteća diskoteka”.

1993. na Radio Pingvinu počinje da vodi emisiju “Modulacije”, koja se dve godine kasnije seli na Radio Beograd 202. Emisija je 1996. dobila nagradu “Diskobolos”, za najbolju radio i TV emisiju o računarima. Emisija se ubrzo posle toga vraća na Radio Pingvin sa novim nazivom “Modulacije The Next Generation”, ali i tu se kratko zadržava. Emisija je do trenutka kada je ugašena 1999. godine emitovana na MIP radiju.

2000. godine Modli je pokrenuo emisiju ZAIR (Zakon akcije i reakcije), posvećenu tehnološkim komunikacijama, koja je prva tri meseca bila dostupna samo na Modlijevom sajtu, da bi posle toga godinu dana bila emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na Radio Laguni i više drugih nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I nakon hakovanja, korisnici retko menjaju svoje lozinke

I nakon hakovanja, korisnici retko menjaju svoje lozinke

Samo trećina korisnika promeni lozinku nakon što se prijavi kompromitovanje podataka, pokazalo je nedavno istraživanje koje su objavili naučnici ... Dalje

MUP Srbije izdao upozorenje za građane i firme: Ne otvarajte emailove koje navodno šalje Batut, u pitanju je prevara

MUP Srbije izdao upozorenje za građane i firme: Ne otvarajte emailove koje navodno šalje Batut, u pitanju je prevara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, izdali su upozorenje za građane Republike Srbije ... Dalje

Zoom planira jaču enkripciju za naloge korisnika koji plaćaju uslugu

Zoom planira jaču enkripciju za naloge korisnika koji plaćaju uslugu

Zoom će dodati jaču enkripciju video pozivima korisnika koji plaćaju pretplatu kao i institucijama poput škola, ali kompanija ne planira da pobol... Dalje

Qihoo i Baidu ruše kinesku bot mrežu sa stotinama hiljada zaraženih računara

Qihoo i Baidu ruše kinesku bot mrežu sa stotinama hiljada zaraženih računara

Kineski korisnici se obično druže u svom kutku interneta, iza “Velikog vatrenog zida”, ali se i oni kao i ostatak sveta svakodnevno susr... Dalje

Bag u opciji ''Prijava sa Appleom'' omogućava hakovanje naloga u aplikacijama i na veb sajtovima

Bag u opciji ''Prijava sa Appleom'' omogućava hakovanje naloga u aplikacijama i na veb sajtovima

Vaša email adresa hakeru može biti dovoljna da preuzme vaš nalog na omiljenom veb sajtu ili u aplikaciji. Sve što napadač treba da uradi je da is... Dalje