Preminuo Zoran Modli

Vesti, 23.02.2020, 20:19 PM

Preminuo Zoran Modli

Radijski voditelj, autor brojnih emisija, nekadašnji pilot i disk-džokej, preminuo je u 72. godini posle kraće i teške bolesti.

Vest o smrti Zorana Modlija objavio je Radio Laguna na Twitteru: “Dragi naši slušaoci, sa ogromnim žaljenjem vas obaveštavamo da nas je napustila legenda radijskog etra, gospodin Zoran Modli. Večna mu slava i hvala”.

Zoran Modli rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao gimnaziju u kojoj se prvi put isprobao u ulozi disk-džokeja, da bi kasnije nastavio da se bavi tim poslom u beogradskim diskotekama početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Modli je 1975. sa Borom Đorđevićem osnovao grupu “Hajduk Stanko i jataci”, u kojoj je bio pevač. Grupa je izdala dva singla - “Na putu za Stambol” i “Anđelija, čuvaj se Turaka”.

Pošto je smatrao da "ne možete biti di-džej do šesdesete", kako je izjavio u jednom intervjuu, Modli je upisao i završio Vazduhoplovnu pilotsku školu, i radio kao pilot i instruktor letenja. Više od 20 godina leteo je za JAT, gde je upravljao Boingom 727, a zatim u jednoj privatnoj avio-kompaniji u kojoj je ostao do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač u kome je avion izgoreo, ali su posada i putnici izađli nepovređeni. O svom poslednjem letu do detalja je govorio u prvom poglavlju svoje “Pilotske knjige”. Objavio je ukupno sedam knjiga o letenju, avionima i pozivu pilota.

Osamdesetih godina vodio je prvi radijsku emisiju posvećenu računarima i kompjuterskim programima - “Ventilator 202”, koja je emitovana do 1987. godine. Modli je u emisiji puštao kompjuterske programe, što se na radiju čulo kao šuštanje i krčanje, koje su slušaoci njegovih emisija koji su u to vreme imali prve računare u Srbiji snimali na kasete. U emisiji je takođe promovisao mlade domaće rok grupe kroz čuvenu “Demo top 10 listu”.

Modli je bio i jedan od urednika poznatog muzičkog magazina Džuboks, a 1977. izdao je i album pod nazivom “Zoran Modli i leteća diskoteka”.

1993. na Radio Pingvinu počinje da vodi emisiju “Modulacije”, koja se dve godine kasnije seli na Radio Beograd 202. Emisija je 1996. dobila nagradu “Diskobolos”, za najbolju radio i TV emisiju o računarima. Emisija se ubrzo posle toga vraća na Radio Pingvin sa novim nazivom “Modulacije The Next Generation”, ali i tu se kratko zadržava. Emisija je do trenutka kada je ugašena 1999. godine emitovana na MIP radiju.

2000. godine Modli je pokrenuo emisiju ZAIR (Zakon akcije i reakcije), posvećenu tehnološkim komunikacijama, koja je prva tri meseca bila dostupna samo na Modlijevom sajtu, da bi posle toga godinu dana bila emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na Radio Laguni i više drugih nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažni Zoom instalacioni programi šire skrivene malvere

Lažni Zoom instalacioni programi šire skrivene malvere

Sajber-kriminalci koriste sve veću popularnost Zoom servisa za video konferencije za distribuciju instalacionih programa koji se potencijalnim korisn... Dalje

Zbog bagova u Safariju, vaš MacBook ili iPhone mogu biti hakovani ako samo posetite zlonamerni veb sajt

Zbog bagova u Safariju, vaš MacBook ili iPhone mogu biti hakovani ako samo posetite zlonamerni veb sajt

Ako koristite iPhone ili MacBook, onda bi ovo trebalo da znate. Poseta veb sajtu, i to ne samo zlonamernom, već i legitimnom koji učitava zlonamern... Dalje

Kako zaštititi Zoom sastanke od napada nazvanog ''Zoom-bombardovanje''

Kako zaštititi Zoom sastanke od napada nazvanog ''Zoom-bombardovanje''

Mnoge zemlje uvele su zbog pandemije brojna ograničenja kretanja a mnogo kompanija je svoje zaposlene poslalo kući uz obavezu da od kuće nastave sa... Dalje

Sajber-kriminalci šalju zaražene USB stikove uz poklon kartice Best Buya

Sajber-kriminalci šalju zaražene USB stikove uz poklon kartice Best Buya

Istraživači kompanije Trustwave SpiderLabs objavili su detalje o slučaju jednog njihovog klijenta u SAD koji je dobio zaraženi USB stik koji je is... Dalje

Sajber-kriminalci koriste trenutnu popularnost Zoom aplikacije za širenje malvera

Sajber-kriminalci koriste trenutnu popularnost Zoom aplikacije za širenje malvera

Zbog pandemije, sve je više onih koji rade od kuće koristeći platforme za komunikaciju kao što je Zoom, čija je popularnost dramatično porasla.... Dalje