Procurele fotografije korisnika Snapchata

Vesti, 13.10.2014, 09:08 AM

Procurele fotografije korisnika Snapchata

Hakeri su na forumu 4chan objavili da su ukrali više od 100000 fotografija i video snimaka koje su preko Snapchata poslali korisnici ovog servisa.

Snapchat je servis koji omogućava korisnicima slanje fotografija ili kratkih video snimaka koji se automatski brišu pošto ih oni kojima su poslate vide. Nije tajna da se Snapchat često koristi za razmenu sadržaja koji bi mogao biti kompromitujući za korisnike.

Na vest da su fotografije i video snimci korisnika Snapchata procureli na internetu, kompanija koja je vlasnik Snapchata je objavila saopštenje u kome se tvrdi da serverima Snapchata nije pristupano i da objavljene fotografije i video snimci nisu ukradeni od njih. Snapchat je krivicu svalio na druge servise koje koriste korisnici Snapchata da bi sačuvali sadržaj koji se inače kratko vreme po prijemu poruke automatski briše. Snapchat inače, zbog bezbednosti korisnika, izričito zabranjuje korišćenje takvih servisa što je jasno naznačeno u uslovima korišćenja Snapchata.

“Mi budno pratimo App Store i Google Play (tražeći) third-party aplikacije i uspeli smo da uklonimo mnoge od takvih aplikacija”, rekli su iz Snapchata.

Ipak, takvi servisi zaista postoje. Oni su se pojavili ubrzo pošto je Snapchat postao veoma popularan među korisnicima, obećavajući korisnicima pristup podacima koji se inače brišu.

Jedan od takvih servisa bio je Snapsaved koji je dugo prikupljao podatke da bi na kraju nepoznati počinioci ukrali 13GB podataka od ovog servisa, sa fotografijama korisnika Snapchata, od kojih su većina maloletnici, uzrasta između 13 i 17 godina.

Snapsaved je omogućavao korisnicima da pregledaju “nepročitane” poruke i sačuvaju ih da bi kasnije mogli da im pristupaju. Snapsaved je obećavao korisnicima da mogu da sakriju od pošiljaoca da je sadržaj koji su poslali i za koji su pretpostavljaju da je automatski obrisan, ustvari trajno sačuvan.

Aplikacija Snapsaved je nestala iz prodavnica aplikacija pre nekoliko meseci ali izgleda da su hakeri imali dovoljno vremena da ukradu bazu podataka.

“Ovaj incident je još jednom pokazao da je sve u percepciji šta je sigurno a šta ne. Najbolji savet koji mogu dati u ovom slučaju je da ne koristite svoj smart telefon ili tablet da biste slikali sebe ili svog partnera ako želite da te fotografije ostanu privatne”, kaže Mark Džejms stručnjak za bezbednost u kompaniji ESET.

Ovo nije prvi incident sa Snapchatom. U januaru su hakeri na sajtu SnapchatDB.info objavili kontakt informacije više od 4,6 miliona korisnika Snapchata da bi primorali Snapchat da ispravi postojeći sigurnosni propust.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Italijansko regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je sa po 10 miliona evra Apple i Google zbog toga što nisu dobili saglasnost korisnika ... Dalje

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izraelska vlada je ograničila listu zemalja kojima izraelske firme mogu prodavati softver za nadzor, čime je lista za izvoz sajber oružja smanjena ... Dalje

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple je saopštio da je podneo tužbu protiv NSO Grupe i njene matične kompanije Q Cyber Technologies, izraelskih kompanija koje stoje iza moćnog ... Dalje