Procureli podaci 3 miliona korisnika UniCredit banke

Vesti, 29.10.2019, 09:00 AM

Procureli podaci 3 miliona korisnika UniCredit banke

UniCredit banka je saopštila da su procureli podaci najmanje 3 miliona njenih korisnika.

UniCredit banka koja je osnovana 1870. godine, je najveća italijanska banka i jedna od vodećih evropskih komercijalnih banaka sa više od 8500 filijala u 17 zemalja.

Iako UniCredit banka nije otkrila nikakve detalje o tome kako se incident dogodio, banka je potvrdila da je nepoznati napadač kompromitovao fajl iz 2015. godine koji sadrži podatke najmanje 3 miliona isključivo italijanskih korisnika banke.

Podaci koji su procurili uključuju imena korisnika, gradove u kojima žive, brojeve telefona i email adrese.

Unicredit je potvrdio da kompromitovani podaci korisnika ne uključuju podatke koji bi napadačima omogućili pristup računima klijenata ili omogućili neovlašćene transakcije.

Banka je odmah pokrenula internu istragu o ovom incidentu kako bi utvrdila njegove razmere, i obavestila sve nadležne organe, uključujući i policiju.

Banka je takođe počela da kontaktira sve potencijalno pogođene klijente i saopštila da je postavila dodatne sigurnosne kontrole kako bi povećala sigurnost podataka svojih klijenata.

„Bezbednost i sigurnost podataka klijenta su glavni prioritet UniCredit banke, a od pokretanja Transforma 2019, Grupa je uložila dodatnih 2,4 milijarde evra u nadogradnju i jačanje svojih IT sistema i kibernetičke bezbednosti“, kaže se u saopštenju UniCredit banke. "U junu 2019. godine, Grupa je uvela novi snažni postupak identifikacije za pristup svojim web i mobilnim uslugama, kao i transakcijama. Ovaj novi proces zahteva jednokratnu lozinku ili biometrijsku identifikaciju, dodatno pojačavajući njegovu snažnu bezbednost i zaštitu klijenta."

Klijneti banke čiji su podaci ugroženi trebalo bi da budu oprezni sa lažnim emailovima, koji su obično sledeći korak sajber-kriminalaca koji u rukama imaju lične podatke korisnika, u pokušaju da prevare korisnike i dođu do dodatnih detalja poput lozinki i podataka koji su u vezi njihovih računa.

Iako kompromitovani podaci ne uključuju nikakve bankarske ili finansijske podatke, korisnici bi trebalo da prate izvode koje im šalju banke i platne kartice kako bi na vreme primetili bilo kakve neobične aktivnosti i prijavili ih banci.

Ovo nije prvi put da je UniCredit žrtva ovakvog incidenta. 2017. godine banka je otkrila dva slična incidenta sa curenjem podataka - jedan se dogodio u periodu između septembra i oktobra 2016. godine, a drugi između juna i jula 2017. godine. U ta dva incidenta kompromitovani su podaci skoro 400000 italijanskih klijenata.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje