Programeri iz Severne Koreje pod lažnim imenima rade za američke kompanije

Vesti, 23.10.2023, 09:30 AM

Programeri iz Severne Koreje pod lažnim imenima rade za američke kompanije

IT stručnjaci iz Severne Koreje godinama tajno rade u američkim kompanijama i svoje plate šalju kući, režimu. Oni koriste ukradene lične karte i brojeve socijalnog osiguranja i plaćaju Amerikanicima da umesto njih odrade video intervjue za posao i konferencijske pozive. Takođe, severnokorejski programeri koriste američke IP adrese da sakriju svoju pravu lokaciju.

Plate koje im isplaćuju američke kompanije odlaze u Severnu Koreju. Režim u Pjongjangu koristi novac koji su zaradile hiljade IT radnika za finansiranje programa naoružanja u zemlji, tvrdi FBI.

U proleće 2022. godine, FBI je objavio da je Severna Koreja poslala visokokvalifikovane IT radnike širom sveta kako bi zarađivali za vladu.

FBI je objavio da je zaplenio 17 veb sajtova koje su ovi radnici koristili da sakriju svoj identitet i da se zaposle u američkim kompanijama. Ministarstvo pravde SAD je zaplenilo bankovne račune na kojima se nalazilo 1,5 miliona dolara na ovaj način stečenih sredstava.

FBI je saopštio da se severnokorejski programeri šalju da žive u Kini i Rusiji, gde pokušavaju da se zaposle na poslovima koje obavljaju od kuće. Da bi izgledalo da rade iz SAD oni su navodno plaćali Amerikancima da koriste njihov kućni Wi-Fi.

Tako su severnokorejski programeri zarađivali milione dolara godišnje za Ministarstvo odbrane Severne Koreje i druge subjekte, direktno uključene u programe naoružanja koje su zabranile Ujedinjene nacije.

U nekim slučajevima, severnokorejski radnici su se infiltrirali u računarske mreže poslodavaca da bi ukrali informacije i zadržali pristup za buduće hakerske napade i iznudu.

Američki zvaničnici su apelovali na kompanije da proveravaju koga zapošljavaju i da zahtevaju da se svi kandidati sa kojima treba obaviti razgovor za posao pojave putem video poziva.

Foto: Steve Barker / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje