Promena stava: Microsoft više ne preporučuje svoj antivirus Security Essentials

Vesti, 08.10.2013, 07:55 AM

Promena stava: Microsoft više ne preporučuje svoj antivirus Security Essentials

Microsoft Security Essentials (MSE) predstavljen je korisnicima 2008. godine kao „sveobuhvatna zaštita od malvera“. Proizvođači antivirusa su u to vreme negodovali iznoseći stav da Microsoft koristi svoju poziciju koja joj daje prednost nad konkurencijom i da takav softver ne bi smeo biti isporučivan u paketu sa Windows-om.

Kasnije su usledile i druge primedbe na račun Microsft-ovog antivirusa a jedna od najčešćih je bila ona da taj program jednostavno nije dovoljno dobar. Ni rezultati komparativnih antivirusnih testova nisu bili laskavi za MSE, ali su iz Microsoft-a osporavali značaj tih testova. Istine radi, MSE je 2009. imao visoku ocenu na testovima AV-Comparatives.org i u to doba bio proglašen najboljim besplatnim antivirusnim rešenjem.

Korisnici su ga voleli pre svega zbog toga što je besplatan. Osim toga, MSE uopšte nije bio loš antivirus, šta više, bio je brz i efikasan u detekciji malvera. Nije dosađivao korisnicima ubeđivanjem da probaju komercijalno antivirusno rešenje.

Međutim, vemenom je MSE gubio trku sa konkurentima. Detekcija malvera je bila sve lošija pa je MSE na AV-TESTU 2011. godine bio ocenjen kao najgori među testiranim antivirusima. Taj trend je nastavljen i narednih godina.

U Microsoft-u su branili svoj antivirus tvrdnjom da ovi testovi ne reprezentuju pretnje iz stvarnog svet. Navodno, u kompaniji su se skoncentrisali na zaštitu od stvarnih pretnji, a ne na pobedu na testovima na kojima je i detekcija retkih malvera veoma bitan faktor. Pored toga, cilj kompanije je bio da smanje lažno pozitivne rezultate na najmanju moguću meru.

Na Microsoft-ovom sajtu MSE se i dalje predstavlja kao „sveobuhvatna zaštita od malvera“ pa mnogi korisnici veruju da je to zaista tako i da je Microsoft posvećen razvoju dobrog antivirusnog rešenja.

Međutim, iz Microsoft-a sada kažu da je MSE samo osnovna zaštita na koju korisnici ne bi trebalo da se oslanjaju.

Holi Stjuart, iz Microsoft-ovog Centra za zaštitu od malvera, kaže da je MSE bio samo „osnova“ koju u Microsoft-u vide samo kao prvi sloj zaštite i da se korisnicima savetuje da koriste antiviruse drugih proizvođača. Ipak, iz kompanije naglašavaju da to nije zbog toga što njihov proizvod nije dovoljno dobar da funkciju zaštite ne bi mogao da obavlja samostalno.

U Microsoft-u su doneli odluku da razvijaju strategiju osnovne zaštite umesto da se fokusiraju na razvoj sopstvenog antivirusa koji bi bio najbolji na tržištu. Stjuartova kaže da Microsoft čini sve da bi zaštitio svoje korisnike od stvarnih pretnji, a to uključujeprosleđivanje informacija proizvođačima antivirusa kako bi njihovi antivirusni proizvodi bili bolji u odbrani od malvera.

U intervju za Denis Protection Labs, Stjuart je objasnila kako je došlo do promene strategije razvoja MSE. „Imali smo deo tima koji je bio usmeren na predviđanje rezultata testova i onoga što bi moglo biti na nekom testu. Uvek postoji cena za to. Ako rade taj posao oni se ne bave pretnjama koje pogađaju naše korisnke. Uvek smo osećali da je to pogrešno i da nešto u vezi toga nije u redu jer ne radimo najbolje za svoje korisnike.“

I pored toga, Stjuart kaže da to što je MSE osnovni ne znači i da je loš program. Naprotiv, Microsoft-ov antivirus pruža kvalitetnu zaštitu.

Očigledno, u Microsoft-u smatraju da je bolje imati kakvu takvu antivirusnu zaštitu nego je nemati uopšte, i u tom smislu MSE može biti rešenje.

Ipak, Microsoft čini lošu uslugu korisnicima jer su poruke koje dolaze iz kompanije zbunjujuće. Holi Stjuart kaže da ne preporučuju MSE prosečnom korisniku ali na sajtu Microsoft-a MSE se i dalje nudi korisnicima kao „sveobuhvatna zaštita od malvera“.

Ako niste prosečan korisnik računara i o bezbednosti znate dosta, onda za vas MSE možda i nije loše rešenje. Ako ste prosečan korisnik računara i ako sebe ne biste opisali kao posebno opreznu osobu i kao nekog ko uvek zna šta radi na računaru onda poslušajte preporuku Microsoft-a i ne oslanjajte se na antivirus koji proizvodi kompanija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje