Ransomware HDDCryptor blokirao sisteme javnog prevoza San Franciska, hakeri traže 73000 dolara

Vesti, 29.11.2016, 10:00 AM

Ransomware HDDCryptor blokirao sisteme javnog prevoza San Franciska, hakeri traže 73000 dolara

Ransomware HDDCryptor poznat i pod imenom Mamba inficirao je 2112 kompjutera Opštinske železnice San Franciska koju inače zovu Muni, što je skraćenica izvedena iz njenog engleskog naziva San Francisko Municipal Railway.

Do infekcije je došlo tokom vikenda, zbog čega su zvaničnici železnice saopštili da građani mogu da koriste usluge železnice besplatno zbog toga što imaju problem sa izdavanjem karata.

Prema pisanju lokalnih medija, od 8656 računara koji pripadaju železnici inficirano je 2112, a među njima i platni sistemi i sistemi koji su odgovorni za red vožnje. Pored toga, hakeri su uspeli da kompromituju i email sistem gradske železnice.

Poruka koja se pojavila na ekranima računara gradskog prevoznika San Franciska glasila je: "Hakovani ste, svi podaci su šifrovani. Kontaktirajte nas za ključ ([email protected])".

Ovo je uobičajeni tekst poruke koju prikazuju različite verzije HDDCryptora, koje prepisuju MBR (Master Boot Record) sektore i onemogućavaju žrtve da koriste svoje računare.

Verzija koje je blokirala sisteme javnog prevoza San Franciska pojavila se početkom ove godine, ali je cele godine bila aktivna.

Lokalni mediji kontaktirali su emailom autora ransomwarea, izvesnog Endija Saolisa, a on im je rekao da je do ove infekcije došlo slučajno i da sistemi Muni nisu namerno napadnuti.

Ipak, on je dodao da Muni mora da plati 73000 dolara (100 bitcoina) da bi oslobodio računare.

Saolis koji je dao izjavu i sajtu Verge nagovestio je da rukovodstvo železnice ne želi da plati otkupninu, i da će on zatvoriti svoj email nalog da bi izbegao nevolje.

Ako bi javni prevoznik San Franciska ipak platio otkupninu, to ne bi bio prvi takav slučaj. U februaru ove godine Prezbiterijanski medicinski centar u Holivudu platio je 17000 dolara hakerima koji su ransomwareom inficirali sisteme ove zdravstvene ustanove. Napadači su najpre tražili 3,6 miliona dolara pošto su inficirali skoro sve računare u bolnici.

Saolis je izjavio i da on još uvek nije pristupio sistemima gradskog prevoznika iako bi oni mogli biti izvor zanimljivih informacija. On je rekao i da sistemi železnice imaju mnogo backdoorova i ranjivosti, ali da on nije pristupao operativnom sistemu železnice, jer bi to moglo biti opasno za građane.

Saolis je rekao i da je ukrao interne dokumente koje je spreman da objavi ako Muni ne plati otkupninu i ne popravi svoje sisteme.

"Mi ne živimo u SAD ali se nadamo da će kompanija pokušati da ih pravilno ispravi a možemo ih savetovati ali ako ne urade (šta treba), objavićemo 30 gigabajta baza podataka i dokumenata uključujući i ugovore, informacije o zaposlenima, LLD planove, informacije o kupcima itd. da bi prisilili kompaniju da uradi taj posao kako treba".

Muni ne samo da je glavni sistem prevoza San Franciska, nego je i sedmi po veličini sistem javnog prevoza u SAD, u čiji sastav ulazi laka gradska železnica, Muni Metro i velika mreža autobusa, ali i istorijska tramvajska linija, kao i poznate žičare.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

CD Projekt je saopštio da njihovi interni podaci ukradeni tokom februarskog napada ransomwarea na kompaniju kruže internetom. U februaru ove godine ... Dalje

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Proizvođač i izdavač video igara, američka kompanija Electronic Arts (EA Games) je hakovan, a takom napada hakeri su ukrali oko 780 GB podataka, o... Dalje