Ransomware WannaCry inficirao saobraćajne kamere u Australiji

Vesti, 23.06.2017, 00:30 AM

Ransomware WannaCry inficirao saobraćajne kamere u Australiji

55 kamera koje beleže prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svetlo u australijskoj državi Viktorija inficirano je ransomwareom WannaCry.

Incident se dogodio prošle nedelje a kako je izvestila lokalna radio stanica 3aw, krivac je ljudska greška. Naime, osoba koja radi na održavanju uređaja povezala je inficirani USB sa ovim uređajima koji rade sa operativnim sistemom Windows.

Podsećanja radi, do infekcije WannaCry ransomwareom dolazi zahvaljujući exploitu koji je grupa Shadow Brokers ukrala od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Malver šifruje fajlove i traži otkup za njihovo dešifrovanje. Microsoft je već objavio zakrpe za sve verzije Windowsa, ali neažurirani sistemi su i dalje ranjivi.

Tako je WannaCry uspeo da inficira i kamere koje pripadaju firmi Redflex Traffic Systems a koje su postavljene na putevima i raskrsnicama u Viktoriji.

Uprkos infekciji, kamere su normalno radile, iako su se restartovale svakih nekoliko minuta. Vlasti kažu da će obaveštenja o prekršajma koje su snimile kamere biti važeća.

Portparol Službe za pravosuđe i regulativu potvrdio je u ponedeljak da se dogodio incident. On je rekao da su radnici koji rade na održavanju kamera instalirali zakrpe kako bi se sprečilo širenje malvera, da je u toku uklanjanje malvera sa inficiranih kamera, i da će preostale lokacije biti ažurirane u narednih nekoliko dana.

Iako je najveću štetu napravio sredinom prošlog meseca, WannaCry nastavlja da izaziva nevolje po celom svetu inficirajući računare čiji vlasnici nisu poslušali Microsoftov savet i instalirali odgovarajuće zakrpe. Jedan od najsvežijih primera je Honda koja je zbog WannaCry ransomwarea bila primorana da privremeno obustavi proizvodnju u jednoj od svojih fabrika automobila u Sajami, u Japanu.

Ažurirani antivirusni softver i Windows sistemi ažurirani najnovijim zakrpama koje je objavio Microsoft su najlakši način da se zaštitite od WannaCry ransomwarea, jer malver koristi SMB ranjivost u Microsoftovom operativnom sistemu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje