Rusija blokirala još jednog email provajdera koji nudi uslugu šifrovane komunikacije

Vesti, 19.02.2020, 02:30 AM

Rusija blokirala još jednog email provajdera koji nudi uslugu šifrovane komunikacije

U petak, 14. februara, dok je svet bio zauzet proslavom Dana zaljubljenih, Rusija je bila zauzeta novim ograničenjima internet komunikacija, što se ne dešava po prvi put u ovoj zemlji. Ovog puta meta ruskih vlasti je popularni email provajder Tutanota koji korisnicima nudi šifrovanu komunikaciju.

Pristup open-sorurce email servisu Tutanota trenutno je blokiran u Rusiji.

Iako je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, obično objavljivao službeno saopštenje u slučajevima kada su slične usluge bile blokirane u zemlji, ovaj put je blokada došla bez ikakvog upozorenja.

Niko od predstavnika ruskih vlasti nije kontaktirao niti obavestio servis Tutanota o blokadi, a prema rečima suosnivača i programera Tutanote Matijasa Faua, oni i dalje ne znaju zašto je Tutanota blokirana u Rusiji.

“Kako pokazuje OONI Explorer - alat koji pokazuje cenzuru na mreži, Tutanota je blokirana u delovima Rusije”, napisao je Fau na blogu kompanije. “Tutanota je takođe navedena u registru blokiranih sajtova ruskih aktivista”, rekao je on.

Ovaj potez ruskih vlasti se tumači kao pokušaj da se građanima blokira pristup poverljivoj i šifrovanoj komunikaciji.

“Vlasti nam nisu predočile službeni razlog za blokadu u Rusiji”, rekao je Fau. “I dalje procenjujemo situaciju i kako to možemo rešiti za korisnike naše bezbedne usluge elektronske pošte u Rusiji. Za sada ih molimo da koriste Tor pregledač ili VPN za pristup Tutanoti.”

Ruski korisnici koji ne mogu da pristupe Tutanoti mogu da koriste VPN ili Tor pretraživač da bi izbegli blokadu i dobili pristup svojim Tutanota nalozima.

Tutanota je blokirana i u Egiptu i to od oktobra 2019. godine iako korisnici i dalje mogu da joj pristupe preko VPN-a i Tora.

Tutanota nije prvi internet servis koji je ruska vlada blokirala od početka 2020. godine. ProtonMail (i ProtonVPN) takođe su bili nedostupni u Rusiji od 29. januara.

Blokadi ProtonMaila prethodilo je protivljenje Proton Technologies da registruje svoj servis kod ruskih državnih organa, što se tražilo od svih VPN provajdera, i da pruži informacije o vlasnicima naloga koji se koriste za slanje lažnih pretnji o postavljenim bombama.

“U skladu sa procedurom predviđenom zakonom, Roskomnadzor dosledno ograničava pristup resursima koje koriste kriminalci kako bi destabilizovali situaciju u zemlji i povećali tenziju, te očekuje efikasnu interakciju sa svim uključenim stranama”, navedeno je u saopštenju za medije koje je u to vreme izdao Roskomnadzor.

Blokada ProtonMaila uklonjena je otprilike nedelju dana kasnije, oko 3. februara.

I holandski servis šifrovane elektronske pošte StartMail takođe je blokiran u Rusiji od 23. januara 2020. “radi zaštite ruskog dela interneta od širenja netačnih informacija od društvenog značaja”.

“U ovom konkretnom slučaju, oni tvrde da su hiljade lažnih pretnji bombama poslate sa Startmail.com email naloga”, izjavio je izvršni direktor StartMaila Robert Bins.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje