Ruske banke na udaru fišing napada

Vesti, 19.11.2018, 09:30 AM

Ruske banke na udaru fišing napada

Banke u Rusiji bile su meta fišing napada koji su imali za cilj da se isporuči alat koji koristi hakerska grupa Silence.

Lažni emailovi su navodno dolazili od Centralne banke Rusije (CBR) i sadržali zlonamerni prilog. Ono što je trebalo da privuče potencijalne žrtve da otvore prilog jesu detalji o "standardizaciji formata elektronskih komunikacija CBR-a".

Kompanija koja se bavi sajber bezbednošću Group-IB, istraživala je napad i primetila da su stil i format lažne komunikacije veoma slični zvaničnoj korespondenciji CBR-a. Ovo podržava teoriju da su napadači imali pristup legitimnim emailovima CBR-a, a veruje se i da se članovi grupe bave legitimnim poslovima u oblasti sajber bezbednosti. Ako je ta pretpostavka tačna, vrlo je verovatno da su zato upoznati sa dokumentacijom koju koriste finansijske institucije i sa tim kako funkcionišu bankarski sistemi.

Napadači su lažirali email adresu pošiljaoca, ali poruke nisu prošle DKIM (DomainKeys Identified Mail) proveru validnosti. DKIM je sigurnosni mehanizam koji je dizajniran da spreči primanje elektronske pošte sa lažnih email adresa, dodavanjem potpisa poruci koji potvrđuje njenu autentičnost.

Hakeri iz grupe Silence nisu jedini koji pokušavaju sa ovakvim napadima na ruske banke. 23. oktobra, još jedna ozloglašena grupa, MoneyTaker, pokrenula je sličnu kampanju protiv iste vrste ciljeva.

Njihova poruka je dolazila sa lažirane email adrese FinCERT-a (Financial Sector Computer Emergency Response Team) i sadržala je pet priloga koji su predstavljeni kao dokumenti CBR-a. Tri od pet fajlova bili su prazni dokumenti, ali su dva sadržala downloader za Meterpreter Stager. Hakeri su koristili samopotpisane SSL sertifikate.

Kao i u slučaju grupe Silence, i ova grupa je imala pristup dokumentima CBR-a, najverovatnije iz kompromitovanih sandučeta zaposlenih u ruskim bankama. To im je omogućilo da napravi poruke koje bi prošle čak kod onih koji su posebno obučeni za otkrivanje lažnih emailova.

Prema tvrdnjama stručnjaka Group-IB, više hakerskih grupa koristilo je Centralnu banku Rusije u fišing kampanjama, i to sa dobrim razlogom, pošto CBR diktira regulativu finansijskim institucijama u zemlji i održava konstantnu komunikaciju sa njima.

Ipak, iz Group-IB kažu da su Silence i MoneyTaker najopasnije od svih grupa koje prete finansijskim organizacijama. Repertoar MoneyTakera takođe uključuje drive-by napade i testiranje mreža u potrazi za ranjivostima.

Silence uglavnom koristi fišing, ali su oni oprezniji u izradi poruka, i obraćaju više pažnje na sadržaj i dizajn.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje