SAD podigle optužnicu protiv direktora aplikacije Sky ECC zbog zaštite kriminalaca

Vesti, 15.03.2021, 11:00 AM

SAD podigle optužnicu protiv direktora aplikacije Sky ECC zbog zaštite kriminalaca

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv izvršnog direktora kompanije Sky Global i njegovog saradnika zbog navodne pomoći kriminalnim grupama koje koriste šifrovanu komunikaciju aplikacije Sky ECC kako ne bile otkrivene.

Sky Global je vlasnik aplikacije Sky ECC koja korisnicima nudi šifrovanu komunikaciju i koja se reklamira kao „najsigurnija aplikacija za razmenu poruka dostupna danas bilo gde u svetu“.

Prošle nedelje, Europol je objavio da su belgijska i holandska policija izvršile brojna hapšenja zahvaljujući praćenju komunikacija korisnika Sky ECC platforme. Od sredine februara, policija je mogla da prati komunikaciju skoro 70000 korisnika Sky ECC-a.

Mnogi korisnici EncroChata prešli su na popularnu platformu Sky ECC, nakon što je EncroChat razotkriven 2020. godine”, rekao je Europol, dodajući da će „prikupljene informacije pružiti uvid u kriminalne aktivnosti u raznim državama članicama EU i šire i pomoći u širenju istraga i rešavanju ozbiljnog i prekograničnog organizovanog kriminala u narednim mesecima, a možda i godinama“.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv izvršnog direktora kompanije Sky Global, Žana Fransoa Ipa i jednog od njegovih saradnika, Tomasa Herdmana, zbog kršenja američkog zakona o reketiranju (RICO). Za Herdmana se kaže da je nekadašnji svetski distributer Sky Global uređaja.

Prema optužnici, uređaji kompanije Sky Global dizajnirani su da spreče policiju da nadgleda komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija uključenih u trgovinu drogom i pranje novca.

“U sklopu svojih usluga, Sky Global garantuje da poruke koje se čuvaju na njihovim uređajima mogu i da će daljinski biti obrisane ako uređaj zapleni policija ili uređaj na drugi način bude kompromitovan“, navodi se u saopštenju američkog ministarstva.

Američko Ministarstvo pravde dalje navodi da je Sky Global zarađivao stotine miliona dolara upravljajući sigurnom komunikacionom platformom koja je olakšavala distribuciju narkotika širom sveta.

Prema optužnici, svrha Sky Globala bila je stvaranje, održavanje i kontrola sistema sigurne komunikacije kako bi se olakšao uvoz, izvoz i distribucija heroina, kokaina i metamfetamina u Australiju, Aziju, Evropu i Severnu Ameriku, pranje novca od trgovine drogom i opstrukcija istraga o kriminalnim grupama umešanim u trgovinu drogom i pranje novca. Sky Global je, prema optužnici, direktno pomagao kriminal uklanjanjem dokaza o takvim aktivnostima.

U optužnici se dalje navodi da su zaposleni u kompaniji Sky Global koristili kriptovalute, poput bitkoina, kako bi pomogli korisnicima u pranju novca.

Sky Global je prošle nedelje medijima dostavio saopštenje u kome se kaže da oni “odlučno negiraju sve navode da je to “platforma izbora za kriminalce”.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Vlada Sjedinjenih Država i formalno je optužila rusku vladu za napad na IT infrastrukturu kompanije SolarWinds, koji je ruskim hakerima omogućio p... Dalje

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

WhatsApp verifikuje naloge putem telefonskog broja. Broj koji koristite za verifikaciju naloga treba da bude isti kao i onaj koji koristite na telefon... Dalje

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Prošlog meseca Google je najavio uvođenje nove funkcije pod nazivom Federated Learning of Cohorts (FLoC) za Chrome pregledač i veb sajtove koji pri... Dalje

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

Američka vlada navodno planira uvođenje niza sankcija protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade na SAD, ali i zbog navodnog mešanja u predsedničk... Dalje

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

WhatsApp se suočava sa brojnim kritikama otkako je kompanija najavila novu politiku privatnosti koja će omogućiti Facebooku, u čijem je vlasniš... Dalje