Sajber kriminalci nude jeftine pretplate za Netflix, a evo šta se krije iza toga

Vesti, 25.05.2023, 10:00 AM

Sajber kriminalci nude jeftine pretplate za Netflix, a evo šta se krije iza toga

Netflix je ukinuo jednu od svojih popularnih opcija: deljene naloge. Ova odluka izazvala je značajan egzodus korisnika, pa je Netflix, na primer, samo u Španiji izgubio više od milion pretplatnika tokom prvog kvartala 2023. godine. Ovo ukazuje na to da mnogi korisnici nerado plaćaju za individualne planove pretplate.

Nažalost, ova situacija je stvorila idealan scenario za sajber kriminalce. Istraživači iz kompanije Check Point primetili su, u vezi sa tim, da je Dark Web preplavljen ponudama pretplata za Netflix.

Oni su takođe otkrili Telegram kanale koji su povezani sa sajtovima koji nude pristup Netflixovom mesečnom Premium planu za samo 2 evra. Ovi kanali nude „puni pristup i legitimnost“ da bi privukli potencijalne kupce.

Nalozi prodati preko ovih portala često su povezani sa drugim sajber zločinima, upozorava Check Point. Do većine ovih naloga sajber kriminalci dolaze preko kompromitovanih akreditiva ili hakovanih naloga. Zahvaljući tome, sajber kriminalci mogu ponuditi značajno snižene cene, jer svakako imaju čistu dobit, bez ikakvih troškova.

Istraživači Check Pointa upozoravaju da i u ovom slučaju, kao i svim drugim gde su sa druge strane kriminalci, ovi prodavci možda neće ispuniti svoja obećanja. Istraživači su naišli na slučajeve kada korisnici ili nisu uspeli da dobiju pristup ili im je pristup bio blokiran nakon nekoliko dana, nedelja ili meseci.

Ono što korisnici mogu da urade je da ograniče zajednički pristup svojim nalozima. Kako da zaštitite Netflix nalog i lozinku i sprečite neovlašćeno korišćenje?

→ Odaberite dugu lozinku. Lozinka bi trebalo da bude složena, pa u tom cilju koristite kombinaciju od 14 do 16 znakova, koja se sastoji od različitih slova (velikih i malih), simbola i brojeva.

→ Izbegavajte korišćenje ličnih podataka kao što su rođendani, vaše ime ili imena članova porodice ili lako uočljive informacije. Ono što je vama lako dostupno može biti lako dostupno i sajber kriminalcima.

→ Lozinka mora biti jedinstvenea. Izbegavajte ponovnu upotrebu lozinki na različitim nalozima. Ako haker kompromituje jednu lozinku, dobija neograničen pristup svim ostalim registrovanim nalozima. Razmislite o korišćenju menadžera lozinki koji će bezbedno čuvati vaše lozinke.

→ Nikada ne delite lozinke ni sa kim i ne čuvajte ih u neposrednoj blizini računara ili na računaru.

→ Ako primetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost na nalogu, kao što je pojavljivanje novih profila ili neuobičajena istorija pregleda sadržaja, proverite uređaje koji imaju pristup nalogu i odmah promenite lozinku.

Sajber kriminalci pomno prate potrebe i želje korisnika, i usklađuju napade sa aktuelnim trendovima. Ako vam se ponuda čini previše dobra da bi bila istinita, verovatno jeste. Smanjenje potražnje je skoro jedini način za suzbijanje nezakonite prodaje naloga na Dark Webu.

Foto: Anastasia Shuraeva / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje