Sajber-kriminalci prošle godine od ransomwarea zaradili najmanje 350 miliona dolara

Vesti, 03.02.2021, 10:00 AM

Sajber-kriminalci prošle godine od ransomwarea zaradili najmanje 350 miliona dolara

Kriminalne grupe koje rade sa ransomwareom prošle godine su od otkupnina zaradile najmanje 350 miliona dolara, otkrila je kompanija Chainalysis u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Do te brojke došlo se praćenjem transakcija ka blockchain adresama povezanim sa ransomware napadima.

Iako Chainalysis ima verovatno najsveobuhvatnije podatke o sajber-kriminalu povezanom sa kriptovalutama, kompanija je rekla da je njena procena samo donja granica stvarnog ukupnog profita.

Chainalysis kaže da nisu sve žrtve prošle godine otkrile napade ransomwarea i naknadne isplate, i da je stvarna ukupna zarada sajber-kriminalaca bila višestruko veća od onoga što je kompanija mogla da vidi.

Prema podacima objavljenim u izveštaju, plaćanja povezana sa ransomwareom činila su 7% svih sredstava koja su završila na računima sajber-kriminalaca u 2020. godini.

Brojka je veća za 311% u poređenju sa 2019. godinom, a Chainalysis smatra da je za ovaj nagli porast kriv “broj novih malvera koji uzimaju velike sume od žrtava” i “nekoliko već postojećih koji drastično povećavaju zaradu”.

Na osnovu podataka kompanije, među onima koji su prošle godine najbolje zarađivali su grupe kao što su Ryuk, Maze (koja sada ne postoji), Doppelpaymer, Netwalker (čiji je opstanak doveden u pitanje posle nedavnog hapšenja), Conti i REvil (poznat i pod nazivom Sodinokibi).

I drugi ransomwarei poput Snatcha, Defray777 (RansomExx) i Dharme takođe su izvukli dobit koja se procenjuje u milionima dolara.

Chainalysis je rekao da na osnovu načina na koji su žrtve plaćale otkupnine i kako su zarade od određenih RaaS (Ransomware-as-a-Service) rasle i padale, postoje i dokazi koji ukazuju da je na ransomware sceni mnogo manje aktera nego što se ranije verovalo, i da su se mnoge od ovih grupa prebacivale sa jedne RaaS usluge na drugu jer su ih privukle bolje ponude.

Chainalysis je rekao da je takođe pratio kako prevaranti premeštaju isplaćene otkupnine kroz blockchain.

Nova otkrića nisu se previše razlikovala od onih iz prethodnih godina. Chainalysis kaže da su kriminalci obično prali novac preko usluga „mešanja bitkoina“, a zatim ih konvertovali u stvarnu valutu. Chainalysis je takođe otkrio da ransomware grupe često koriste ista ta sredstva za plaćanje usluga drugih sajber-kriminalaca: takozvanim bulletproof hosting provajderima, prodavcima exploita i servisima koji vrše penetracijske testove (brokeri početnog pristupa).

Chainalysis kaže da su mnoge od ovih grupa često koristile iste posredničke usluge pranja novca.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan elitni ruski hakerski forum, procureli podaci članova foruma

Hakovan elitni ruski hakerski forum, procureli podaci članova foruma

Poznati ruski hakerski forum Maza je hakovan, a podaci članova foruma su procureli. 3. marta, istraživači Flashpointa otkrili su da je hakovan foru... Dalje

Stručnjaci upozoravaju: Građani bi mogli biti uvučeni u sajber rat

Stručnjaci upozoravaju: Građani bi mogli biti uvučeni u sajber rat

Građani bi mogli da budu uvučeni u sajber napade koji bi doveli u opasnost njihove uređaje, kaže direktor kompanije za sajber bezbednost FireEye k... Dalje

Haker koji je otkrio kako hakovati Microsoft nalog nagrađen sa 50000 dolara

Haker koji je otkrio kako hakovati Microsoft nalog nagrađen sa 50000 dolara

Istraživač Laksmen Mutaja nagrađen je sa 50000 dolara za otkrivanje ranjivosti koja omogućava preuzimanje bilo kog Microsoft naloga. Međutim, ovo... Dalje

Microsoft Teams dobija podršku za end-to-end šifrovanje

Microsoft Teams dobija podršku za end-to-end šifrovanje

Microsoft je najavio da će u narednim mesecima Microsoft Teams dobiti podršku za end-to-end enkripciju. Međutim, end-to-end šifrovanje bi se poja... Dalje

Hakeri koriste novi bag za napade na korisnike, ažurirajte odmah Google Chrome

Hakeri koriste novi bag za napade na korisnike, ažurirajte odmah Google Chrome

Mesec dana pošto je otklonio do tada nepoznati bag u Chromeu koji se aktivno koristio za napade na korisnike, Google je juče objavio ažuriranje za ... Dalje