Severnokorejski hakeri ukrali od gejmera 615 miliona dolara vrednu kriptovalutu

Vesti, 18.04.2022, 10:00 AM

Severnokorejski hakeri ukrali od gejmera 615 miliona dolara vrednu kriptovalutu

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država povezalo je hakere koje podržava Severna Koreja sa velikom krađom kriptovaluta vrednom 615 miliona dolara od igrača popularne onlajn video igre Ronin Networka, Axie Infinity, koja se dogodila prošlog meseca. Igrači mogu zaraditi kriptovalute kroz igru ili trgujući svojim avatarima.

Ministarstvo finansija SAD povezalo je adresu Ethereum novčanika koja je primila ukradenu digitalnu valutu sa južnokorejskim hakerima i sankcionisala sredstva dodavanjem adrese na listu Posebno označenih stranih državljana (SDN) Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC). Sankcionisanjem adrese novčanika zabranjuje se američkim državljanima i pravnim licima da obavljaju transakcije sa njom kako hakeri ne bi mogli da unovče sredstva. Međutim, analiza firme Elliptic je pokazala da su hakeri do 14. aprila uspeli da operu 18% ukradene kriptovalute, što je oko 97 miliona dolara.

SAD su ovaj incident, koji je verovatno jedan od najvećih koji je ikada pogodio kripto svet, povezale sa poznatom hakerskom grupom “Lazarus” (“Hidden Cobra”), za koju se veruje da je pod kontrolom glavnog obaveštajnog biroa Severne Koreje.

„Kroz naše istrage uspeli smo da potvrdimo da su grupa Lazarus i APT38, sajber akteri povezani sa Severnom Korejom, odgovorni za krađu“, navodi se u saopštenju FBI. Krađa kriptovalute je druga najveća sajber krađa do sada.

Grupa Lazarus je postala poznata 2014. godine nakon što su optuženi za hakovanje kompanije Sony Pictures i objavljivanje poverljivih podataka. Grupa je zahtevala da Sony povuče svoj film "Intervju", koji je tih dana trebalo da bude premijerno prikazan. Reč je satiričnoj komediji u kojoj glume Set Rogen i Džejms Franko, o zaveri CIA da ubije severnokorejskog lidera Kim Džong-Una.

Lazarus deluje u ime severnokorejskih strateških interesa, a krađe kriptovalute ove grupe beleže se od 2017. godine.

Američka Agencija za sajber bezbednosti i bezbednost infrastrukture (CISA) opisala je Lazarus kao sofisticiranu grupu koja je razvila i širom sveta primenjuje širok spektar malvera.

Komisija Ujedinjenih nacija koja prati sankcije prema Severnoj Koreji optužila je Pjongjang da se sve više oslanja na nezakonite aktivnosti, uključujući sajber kriminal, i da koristi ukradena sredstva za podršku svojim nuklearnim i balističkim programima, kako bi ublažila efekte međunarodnih sankcija.

SAD tvrde da hakerski program Severne Koreje datira od sredine 1990-ih i da je prerastao u jedinicu za sajber ratovanje koja ima 6.000 ljudi, poznatu kao Biro 121, koja deluje iz nekoliko zemalja, uključujući Belorusiju, Kinu, Indiju, Maleziju i Rusiju.

Kompanija Chainalysis saopštila je da su severnokorejski hakeri prošle godine ukrali digitalne valute u vrednosti od skoro 400 miliona dolara u najmanje sedam napada na platforme za kriptovalute i da je 2021. godina jedna od najuspešnijih godina za sajber kriminalce u izolovanoj Severnoj Koreji.

Photo by Jievani from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Fišing napadi na zaposlene i korisnike popularnog menažera lozinki LastPass

Sredinom septembra korisnici menažera lozinki LastPass počeli su da prijavljuju pokušaje fišing napada. Među napadnutim korisnicima je i 87 zapos... Dalje

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svo... Dalje

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Korisnici Booking.com meta su nove, velike fišing kampanje koju su primetili istraživači bezbednosti iz firme Perception Point, koji kažu da kampa... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci koriste novu taktiku za distribuciju malvera putem imejlova, poznatu pod imenom ZeroFont, koju su strudenti dugo koristili kako bi v... Dalje

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Google je objavljivanjem Google Chrome 117.0.5938.132 popravio ranjivost nultog dana, koja je peta ranjivost nultog dana Googleovog veb pregledača od... Dalje