Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Vesti, 19.06.2024, 13:00 PM

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik za end-to-end enkripciju (E2EE), upozorila je Meredit Vitaker, predsednica Fondacije Signal, koja stoji iza popularne aplikacije Signal Messenger.

„Masovno skeniranje privatnih komunikacija suštinski podriva šifrovanje. Potpuno ga ukida“, rekla je Vitaker.

Ovo je odgovor Fondacije na pokušaje zakonodavaca u Evropi da donesu propise za borbu protiv CSAM-a sa novom odredbom koja je nazvana „moderacija slanja“ a koja omogućava da se poruke pregledaju pre šifrovanja.

Nedavni izveštaj kompanije Euractiv otkrio je da su audio komunikacije isključene iz okvira zakona i da korisnici moraju da pristanu na ovo otkrivanje prema odredbama i uslovima pružaoca usluga.

„Oni koji ne daju saglasnost i dalje mogu da koriste delove usluge koji ne uključuju slanje vizuelnog sadržaja i URL-ova“, navodi Euractiv.

Europol je krajem aprila 2024. pozvao tehnološku industriju i vlade da daju prioritet javnoj sigurnosti, upozoravajući da bi sigurnosne mere poput E2EE mogle sprečiti agencije za sprovođenje zakona da pristupaju problematičnom sadržaju, što je ponovo pokrenulo debatu o ravnoteži koju je neophodno uspostaviti između privatnosti i borbe protiv ozbiljnih zločina.

Europol je takođe pozvao platforme da dizajniraju bezbednosne sisteme na takav način da i dalje mogu da identifikuju i prijave štetne i nezakonite aktivnosti organima za sprovođenje zakona, bez upuštanja u specifičnosti implementacije.

Proizvođač iPhonea, Apple, je svojevremeno najavio planove za sprovođenje skrininga na strani klijenta za sadržaje o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM), ali je odustao od te ideje krajem 2022. godine nakon brojnih kritika zagovornika privatnosti i bezbednosti.

„Skeniranje za jednu vrstu sadržaja, na primer, otvara vrata za masovni nadzor i moglo bi da stvori želju da se pretražuju drugi šifrovani sistemi za slanje poruka za različite vrste sadržaja“, rekla je kompanija tada objašnjavajući svoju odluku, opisujući ovaj mehanizam kao „klizavu stazu neželjenih posledica“.

Vitaker iz Signala je rekla da je nazivanje pristupa „moderacijom slanja“ igra reči koja je jednaka umetanju backdoora (ili ulaznih vrata), što otvara bezbednosnu ranjivost koja je zrela za eksploataciju od strane hakera i grupa koje finansiraju države.

„Ili enkripcija od kraja do kraja štiti sve i garantuje bezbednost i privatnost, ili je nefunkcionalna za sve“, rekla je ona. „A razbijanje E2EE enkripcije, posebno u ovako geopolitički nestabilnom vremenu, je katastrofalan predlog.“

Još jedna kompanija koja nudi šifrovanu komunikaciju, Threema, je takođe protiv takozvanog Zakona o kontroli ćaskanja. Threema kaže da bi usvajanje zakona moglo ozbiljno da ugrozi privatnost građana i pripadnika civilnog društva u EU.

„Nije važno kako Evropska komisija to pokušava da proda - kao „skeniranje na strani klijenta“, „moderiranje slanja“ ili „AI detekciju“ - kontrola ćaskanja je i dalje masovni nadzor“, saopštila je švajcarska kompanija. „I bez obzira na njegovu tehničku implementaciju, masovni nadzor je uvek neverovatno loša ideja.“

Foto: Adem AY | Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje