Slovna greška sprečila hakere da ukradu milijardu dolara iz banke

Vesti, 16.03.2016, 01:00 AM

Slovna greška sprečila hakere da ukradu milijardu dolara iz banke

Slovna greška koju su napravili hakeri spasla je Centralnu banku Bangladeša štete od skoro milijardu dolara koliko su hakeri pokušali da ukradu sa njenog računa u američkim Federalnim rezervama.

Više od 250 stranih banaka, vlada i velikih finansijskih institucija imaju račune u Banci federalnih rezervi u Njujorku. Razlog je visok nivo zaštite koji primenjuju Federalne rezerve.

Prošle nedelje, predstavnici centralne banke Bangladeša objavili su da je neko uspeo da kompromituje njihov račun i ukrade novac sa računa Federalnih rezervi kojI Bangladeš koristi za međunarodna plaćanja i na kome je bilo preko 20 milijardi dolara. Oni su tvrdili da su ukradeni novac pratili do Filipina, i da sU deo novca uspeli da povrate zahvaljujući saradnji sa lokalnim institucijama koje su specijalizovane za operacije pranja novca. Predstavnici banke odbili su da kažu koliko su novca hakeri ukrali.

Za to vreme, Federalne rezerve su negirale incident, tvrdeći da nisu primećeni bilo kakvi znaci kompromitovanja računa. To je moglo da znači da je krađa izvršena iznutra, i da su hakeri možda imali pomoć nekog iz Centralne banke Bangladeša.

Hakeri su pokušali da obave niz transakcija, od koji su neke primećene i zaustavljene, ali ne pre nego što su hakeri uspeli da prebace veliku količinu novca na Filipine.

Napad se dogodio u noći između 4. i 5. februara ove godine.

Hakeri su se prijavili na račun Centralne banke Bangladeša u Banci Federalnih rezervi u Njujorku i započeli na desetine transfera novca na račune širom sveta.

Prve četiri transakcije išle su preko bankovnih računa koji pripadaju kockarnicama na Filipinima, a ukupan iznos koji su hakeri pokušali da prebace na račune kocakrnica iznosio je 81 milion dolara.

Međutim, kada su pokušali da prebace novac na račun jedne nevladine organizacije na Šri Lanki, hakeri su pogrešno otkucali naziv organizacije i umesto “Shalika Foundation”, napisali “Shalika Fanadation”.

Pošto je novac morao da bude prebačen uz učešće nekoliko banaka kao posrednika, da bi najzad stigao do Šri Lanke, pogrešno otkucan naziv organizacije kojoj je uplaćen novac, alarmirao je nemačku Deutsche Bank, ali sa zakašnjenjem, kada je novac već stigao na račun banke na Šri Lanki Pan Asia Banking Corp.

Dok je nemačka banka saznala gde se nalazi organizacija kojoj je uplaćen novac, on je već bio na Filipinima. Ipak, i Pan Asia Banking Corp je već istraživala ovu uplatu jer je za njih bilo neobično da dobiju toliki novac.

U isto vreme, i američke Federalne rezerve su primetile niz neobičnih velikih transfera novca sa računa Bangladeša i kontaktirale banku u Bangladešu. One su odmah zaustavile dalje prebacivanje novca, to jest, ukupno 780 miliona dolara koliko su hakeri pokušavali da prebace na druge račune. Da su uspeli u tome, ovo bi bila najveća sajber-pljačka u istoriji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio od Trampa pomilovanje za osnivača WikiLeaksa

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio od Trampa pomilovanje za osnivača WikiLeaksa

Uzbunjivač Edvard Snouden oglasio se na Twiteru i zatražio od američkog predsednika Donalda Trampa pomilovanje za osnivača Wikileaksa Džulijana A... Dalje

Google Chrome će vas uskoro upozoravati kada koristite slabe lozinke

Google Chrome će vas uskoro upozoravati kada koristite slabe lozinke

Bezbednost naših online naloga u velikoj meri zavisi od toga koliko su nam jake lozinke. Chrome ima funkciju „Safety check" („Provera bez... Dalje

Microsoft iz svoje prodavnice uklonio 18 dodataka za Edge zbog manipulacije oglasima

Microsoft iz svoje prodavnice uklonio 18 dodataka za Edge zbog manipulacije oglasima

Microsoft je uklonio 18 dodataka za Edge sa portala Edge Add-ons nakon što je otkriveno da ubacuju oglase na stranice sa rezultatima pretrage korisni... Dalje

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol je danas izdao upozorenje u kome se kaže da bi međunarodne mreže organizovanog kriminala mogle da pokušaju da ubace u prodaju lažne vakc... Dalje

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje