Snapsaved: Hakovanja je bilo, ali su tvrdnje hakera preterane

Vesti, 14.10.2014, 09:15 AM

Snapsaved: Hakovanja je bilo, ali su tvrdnje hakera preterane

Vest da su procurele desetine hiljada fotografija korisnika Snapchata nije tačna a glasine da su hakeri napravili bazu podataka sa ukradenim sadržajem koju je moguće pretraživati po imenima korisnika nemaju osnove, tvrdi administrator sajta Snapsaved.com, servisa koji je označen kao krivac za curenje podataka.

Snapsaved je servis koji je omogućavao korisnicima da zadrže fotografije i kratke video snimke poslate preko Snapchata koje se inače automatski brišu odmah pošto ih pregledaju oni kojima su poslate.

Prošle nedelje, nepoznate osobe su na forumu 4Chan objavile da poseduju veliku kolekciju sadržaja korisnika Snapchata koji je procureo i da se radi na pravljenju baze koju će biti moguće pretraživati unosom imena korisnika.

Ubrzo pošto se proširila vest da je Snapchat hakovan i da su hiljade korisnika preuzele ukradeni sadržaj, oglasio se Snapchat saopštenjem da servis nije hakovan i da je krivac za procureli sadržaj third-party servis.

Administrator sajta Snapsaved.com objavio je saopštenje na Facebooku u kome tvrdi da količina ukradenih podataka sa sajta Snapsaved.com nije onolika kako se tvrdi na različitim forumima i u medijskim izveštajima.

On je rekao da je web sajt hakovan zbog loše konfigurisanog Apache servera, negirajući izveštaje koji govore drugačije. Prema njegovim rečima, hakeri nemaju dovoljno ukradenih podataka da bi napravili bazu podataka koju je moguće pretraživati sa imenima korisnika.

Ukradena baza podataka kojom se hvale hakeri je veličine oko 500MB, a ne 13GB kako tvrde hakeri.

Kada je reč o prirodi sadržaja na slikama, administrator je rako da je Snapsaved uvek pokušavao da se izbori sa dečijom pornografijom, tako da je bilo slučajeva kada su prijavljivali svoje korisnike vlasima u Švedskoj i Norveškoj. Sudeći po tome, Snapsaved je imao neki mehanizam za pretraživanje i uklanjanje nepristojnih fotografija.

Čim je otkriven upad hakera u sisteme servisa, Snapsaved je obrisao ceo web sajt i bazu podataka, kaže administrator sajta. On se u ime servisa izvinio korisnicima, koji su većinom Šveđani, Norvežani i Amerikanci, i rekao da Snapsaved nikada nije želeo da nanese korisnicima Snapchata bilo kakvu štetu već samo da im omogući jedinstveni servis.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Broj... Dalje

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Ruska hakerska grupa Turla, poznata i pod nazivima Waterbug ili Venomous Bear, hakovala je iransku hakersku grupu OilRig i iskoristila njene alate i p... Dalje

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram je dodao novu funkciju za kontrolu deljenja podataka sa aplikacijama drugih proizvođača. Da biste videli koje aplikacije imaju pristup va... Dalje

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Komunistička partija Kine može da špijunira više od 100 miliona građana preko veoma reklamirane službene aplikacije "Studija velike nacije". Ana... Dalje