Sprečen napad ruskih hakera na elektroenergetsku mrežu Ukrajine

Vesti, 14.04.2022, 09:30 AM

Sprečen napad ruskih hakera na elektroenergetsku mrežu Ukrajine

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je sajber napad na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu sprečen uz pomoć stručnjaka iz ESET-a i Microsofta koji su u procesu zaustavljanja napada otkrili novu varijantu Industroyera, poznatog malvera koji je APT grupa Sandworm koristila u uspešnom sajber napadu 2016. godine zbog koga su delovi Kijeva ostali bez struje.

Nakon istrage o metodama i softveru koji su koristili napadači, slovačka kompanija za sajber bezbednost ESET koja je sarađivala sa CERT-UA, je saopštila da je napad koji je osujećen verovatno izvela grupa Sandworm, koja je navodno povezana sa ruskim vojnom obaveštajnom službom.

Grupa je planirala da isključi računare koji kontrolišu podstanice i infrastrukturu koja pripada neimenovanoj elektroenergetskoj kompaniji, saopštio je tim za kompjuterske hitne slučajeve Ukrajine (CERT-UA). Hakeri su nameravali da isključe struju 8. aprila, i istovremeno obrišu računare koji bi se koristili za ponovno uspostavljanje mreže.

CERT-UA je rekao da su napadači koristili Industroyer za napad na „nekoliko infrastrukturnih elemenata“ uključujući visokonaponske elektroenergetske podstanice, računare u objektu, mrežnu opremu i serversku opremu koja koristi operativni sistem Linux.

ESET je rekao da su napadači koristili širok spektar malvera, uključujući nedavno otkriveni CaddyWiper, OrcShred, SoloShred, AwfulShred i ažuriranu varijantu malvera Industroyer - Industroyer2. ESET napominje da je Industroyer korišćen samo dva puta (ranije ovog meseca i 2016.), što implicira da je razvijen za vrlo specifične namene.

Industroyer, takođe poznat i pod nazivom „CrashOverride", smatra se „najvećom pretnjom industrijskim kontrolnim sistemima od Stuxneta". Radi se o modularnom malveru koji je sposoban da ostvari direktnu kontrolu nad prekidačima u trafostanici za distribuciju električne energije.

CERT-UA kaže da su hakeri provalili u sisteme kompanije pre marta, i da su čekali svoje vreme.

Nejasno je kako su hakeri ušli u mrežu kompanije ili kako su dobili pristup mreži koja kontroliše industrijsku opremu poput ciljanih trafostanica. Analiza je pokazala da su napadači planirali da prikriju svoje tragove nakon napada uz pomoć CaddyWipera.

Portparol ukrajinske vlade Viktor Žora rekao je Rojtersu da je napad osmišljen da „onesposobi niz objekata, uključujući električne podstanice“, i pripisao ga akterima koji podržavaju invaziju Rusije na Ukrajinu.

„Ovo je vojni hakerski tim“, rekao je Žora.

Ukrajina i njena infrastruktura su bili na meti hakera od pre početka ruske invazije. Verovatno je da ovo neće biti poslednji napad na njenu elektroenergetsku mrežu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje