Šta traži američka obaveštajna agencija u našim email nalozima?

Vesti, 15.10.2013, 11:35 AM

Šta traži američka obaveštajna agencija u našim email nalozima?

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) prikuplja podatke miliona korisnika email i IM (instant messaging) servisa širom sveta, piše Vašington Post koji je imao uvid u tajna dokumenta koja je dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden a ove navode potvrdilo je i nekoliko viših zvaničnika američkih obaveštajnih službi.

NSA prikuplja email adrese iz lista kontakata korisnika email servisa ali i liste kontakata korisnika servisa za brzu razmenu poruka.

Suprotno tvrdnjama NSA, agencija nije izbirljiva kada je reč o korisnicima, pa se tako prikupljaju kontakt liste miliona korisnika ovih servisa iz celog sveta. Analiza ovih podataka omogućava agenciji da pronađe skrivene veze i da mapira odnose unutar mnogo manje populacije stranih obaveštajnih meta.

Samo u toku jednog dana prošle godine NSA je prikupila 444 743 kontakt listi korisnika Yahoo email servisa, 105 068 adresara korisnika Hotmail-a, 82 857 lista kontakata korisnika Facebook-a, 33 697 korisnika Gmail servisa i 22 881 kontakt listi drugih email provajdera. Ovo je tipičan dnevni učinak NSA, koja godišnje prikupi podatke o kontaktima oko 250 miliona korisnika email servisa.

NSA svakodnevno prikuplja kontakte oko pola miliona korisnika chat i email servisa.

Portparol Kancelarije direktora NSA koja je zadužena za nadzor nad NSA kaže da je agencija usresređena na otkrivanje informacija o teroristima, trgovcima ljudima i krijumčarima droge i da ih ne zanimaju podaci običnih Amerikanaca.

U NSA masovno prikupljanje podataka pravdaju borbom protiv terorizma braneći se time da je to način da „pronađete iglu u plastu sena“.

Kontakt liste korisnika email servisa koje prikuplja NSA su vredan izvor podataka jer one uključuju ne samo imena i email adrese, nego i telefonske brojeve, adrese i druge informacije o kontaktima korisnika. Osim toga, liste email naloga sačuvane u „oblaku“ ponekad uključuju i sadržaj kao što su prvi redovi iz email poruka.

Svi ovi podaci mogu omogućiti NSA da stekne uvid u nečiji život, u lične, profesionalne, političke i religiozne veze pojedinca. Međutim, ovi podaci mogu stvoriti i pogrešnu sliku o vezama sa bivšim supružnicima ili ljudima sa kojima vlasnik naloga nije imao kontakt mnogo godina.

NSA nema dozvolu Kongresa niti suda da prikuplja ove podatke na ovakav način, tako da bi bilo nezakonito da agencija to radi iz SAD. Da bi izbegla zakonska ograničenja, ovakvi podaci se presreću na pristupnim tačkama širom sveta ali ne i iz SAD.

Velike kompanije kao što su Google i Facebook imaju svoje centre podataka u celom svetu iz tehničkih razloga, tako da iako NSA nema dozvolu za masovno prikupljanje podataka američkih građana, to se ipak dešava zbog toga što mnogi od njih žive i rade u inostranstvu, ali i zbog toga što podaci prelaze međunarodne granice čak i kada su američki vlasnici email naloga kod kuće.

S obzirom da NSA prikuplja kontak liste „u letu“, dok podaci prolaze kroz internet rutere a ne dok su na serverima, nema ni potrebe da NSA obaveštava američke tehnološke kompanije koje hostuju te informacije ili da traži pomoć od njih.

Zato nije iznenađujuće što je iz svih kompanija od kojih je Vašington Post zatražio komentar stigao odgovor da nemaju saznanja niti učestvuju u masovnom prikupljanju email adresa i listi kontakata korisnika chat servisa. To su Vašington Postu rekli u Google-u, Microsoft-u, Facebook-u i Yahoo-u.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje