Stoned: Bootkit za dolazeći Windows 8

Vesti, 18.11.2011, 02:34 AM

Stoned: Bootkit za dolazeći Windows 8

Austrijski istraživač bezbednosti programa Peter Klajsner koji je poznat kao tvorac “proof-of-concept” bootkit-a Stoned sposobnog da ostane netaknut na zaraženom računaru i nakon restartovanja, sada tvrdi da je razvio kod istog bootkit-a za Windows 8.

Prethodna verzija malware-a koja je dizajnirana za operativne sisteme počev od Windows XP do Windows 7, učitava se iz MBR (master boot record) sektora i onda bootkit tokom procesa boot-ovanja ostaje netaknut u memoriji. Nova verzija Stoned malware-a zaobilazi bezbednosne provere ugrađene u bootloader dolazećeg novog Microsoft-ovog operativnog sistema.

Ovu vest Klajsner je objavio na Twitter-u, rekavši da je reč o malom fajlu (14 KB), koji uključuje drajver i bootkit koji je dizajniran za napad na operativne sisteme od Windows 2000 do Windows 8. Bootkit se može pokrenuti sa USB memorijskog stika ili CD-a. On je nagovestio da bi svom programu mogao dodati i neke nove funkcionalnosti u budućnosti.

Klajsner kaže da njegov bootkit ne napada UEFI funkciju i da radi samo na sistemima sa BIOS-om.

Zaštitni mehanizmi pre boot-ovanja koje donosi Windows 8 izazvali su dosta reakcija tokom prethodnih nekoliko meseci zbog toga što Microsoft planira implementaciju UEFI (Unified Extensible Firmware Interface - jedinstveni proširivi interfejs ugrađenog softvera) umesto tradicionalnog BIOS-a. Umesto BIOS-a, računari sa Windows 8 operativnim sistemom će imati UEFI koji je fleksibilniji i lakši za programiranje od BIOS-a. UEFI će se nalaziti između firmware-a i Windows-a i Microsoft će zahtevati da svaki računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8 ima zaštitnu boot sekvencu uključenu u osnovnom podešavanju. Ta sekvenca će zahtevati od svakog programa koji se učitava tokom pokretanja sistema da ima odgovarajući ključ koji je sadržan u firmware. Ukoliko firmware ili software nema odgovoarajući digitalni sertifikat, Windows 8 neće biti učitan.

Pristalice open-source kažu da ta tehnologija omogućava Microsoft-u da onemogući korisnike koji žele da koriste alternativne operativne sisteme, ali su iz Microsoft-a pa i iz Linux Fondacije na takve kritike odgovorili da ovo ne mora da bude jedini moguć scenario.

Klajsner kaže da je o svemu obavestio Microsoft i da je kompanija dobila kod bootkit-a kao i dokumentaciju čije se objavljivanje očekuje u subotu kada Klajsner treba da se pojavi na MalCon-u, konferenciji posvećenoj kompjuterskoj bezbednosti koja se održava u Mombaju, u Indiji.

Iz Microsoft-a još uvek nema potvrde Klajsnerovih tvrdnji koje praktično znače da u operativnom sistemu čiju finalnu verziju tek očekujemo postoji ranjivost koja će morati da bude ispravljena pre nego se novi OS ponudi korisnicima.

Kod bootkit-a Stoned može se preuzeti na Klajsnerovom veb sajtu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Italijansko regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je sa po 10 miliona evra Apple i Google zbog toga što nisu dobili saglasnost korisnika ... Dalje

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izraelska vlada je ograničila listu zemalja kojima izraelske firme mogu prodavati softver za nadzor, čime je lista za izvoz sajber oružja smanjena ... Dalje

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple je saopštio da je podneo tužbu protiv NSO Grupe i njene matične kompanije Q Cyber Technologies, izraelskih kompanija koje stoje iza moćnog ... Dalje