Stručnjaci upozoravaju da u sajber podzemlju raste interesovanje za usluge kloniranja glasa

Vesti, 24.05.2023, 08:00 AM

Stručnjaci upozoravaju da u sajber podzemlju raste interesovanje za usluge kloniranja glasa

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju na porast interesovanja sajber kriminalaca za usluge kloniranja glasa (VcaaS, voice cloning-as-a-service) na mračnom vebu, koje mogu da olakšaju prevare bazirane na dipfejku (deepfake).

Dipfejk audio tehnologija može da oponaša glas mete napada kako bi zaobišla višefaktorsku autentifikaciju, kako bi se širile dezinformacije i poboljšala efikasnost društvenog inženjeringa u napadima kompromitovanja poslovne elektronske pošte (BEC), između ostalog.

Recorded Future koji je objavio izveštaj o ovom trendu u sajber podzemlju, upozorio je da je na mračnom vebu dostupno sve više platformi za kloniranje glasa. Neke su besplatne za korišćenje sa registrovanim nalogom, dok druge koštaju nešto više od 5 dolara mesečno, navodi se u izveštaju.

Lažno predstavljanje, prevare sa povratnim pozivom i glasovni fišing (višing) se često pominju u kontekstu takvih alata u razgovorima na forumima na kojima se okupljaju sajber kriminalci.

U nekim slučajevima, sajber kriminalci zloupotrebljavaju legitimne alate poput onih namenjenih za upotrebu za audio-knjige, sinhronizaciju filmova i reklame.

Jedan od popularnih alata je softver Prime Voice AI kompanije ElevenLabs, za pretvaranje teksta u govor. Međutim, ovaj softver se plaća, što je „dovelo do povećanja broja onih koji prodaju plaćene naloge, kao i do reklamiranja VCaaS ponuda“, navodi se u izveštaju.

Srećom, trenutno, dipfejk glasovna tehnologija je ograničena na generisanje kratkih uzoraka koji se ne mogu koristiti u dužim razgovorima u realnom vremenu. Međutim, potreban je sveobuhvatan pristup cele industrije da bi se uhvatila u koštac sa pretnjom pre nego što ona eskalira, upozorava se u izveštaju Recorded Future.

„Strategije za smanjenje rizika treba da budu multidisciplinarne i da se bave osnovnim uzrocima društvenog inženjeringa, fišinga i višinga, dezinformacija i još mnogo toga. Tehnologiju kloniranja glasa ljudi još uvek koriste sa specifičnim namerama - ona ne sprovodi napade sama“, zaključuje se u izveštaju.

„Stoga, usvajanje okvira koji edukuje zaposlene, korisnike i kupce o pretnjama koje [ova tehnologija] donosi biće kratkoročno efikasnije od borbe protiv zloupotrebe same tehnologije - što bi trebalo da bude dugoročni strateški cilj.“


Foto: Jerson Vargas / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje