Suprotno onome što tvrdi, Apple ipak može da čita poruke korisnika iMessage servisa

Vesti, 18.10.2013, 11:52 AM

Suprotno onome što tvrdi, Apple ipak može da čita poruke korisnika iMessage servisa

Uprkos Apple-ovim tvrdnjama da iMessage ima “nesalomivu” enkripciju, istraživači tvrde da kompanija lako može da presreće komunikacije korisnika servisa.

Posle objavljivanja tajnih dokumenata o programima američke obaveštajne agencije NSA u okviru kojih se sistematski prikupljaju podaci korisnika interneta, Apple je izneo tvrdnju da je njegov iMessage servis koji omogućava besplatno slanje poruka preko interneta, zaštićen enkripcijom koja poruke čini nečitljivim tako da ni Apple ni bilo ko drugi ne može da čita poruke korisnika servisa.

Međutim, na konferenciji Hack in the Box koja se održava u Kuala Lumpuru istraživači QuarksLab-a su pokazali da je itekako moguće da neko iz Apple-a, iz svojih razloga ili zato što je kompanija pritisnuta od strane vlasti, presreće poruke.

Istraživači kažu da nema naznaka da Apple ili vlasti zaista i čitaju poruke korisnika iMessage servisa, već samo da takva mogućnost postoji bez obzira na ono što tvrdi Apple.

Upitani za komentar iz Apple-a nisu direktno odgovorili na tvrdnje istraživača, već su ukazali na saopštenje koje je kompanija objavila u junu nakon skandala sa NSA i programom Prizma.

Prema navodima iz tog obaveštenja, u Apple-u su za program Prizma čuli tek kada su ih mediji kontaktirali povodom toga. Apple je tada rekao da kompanija nijednoj vladinoj agenciji ne omogućava direktan pristup serverima, kao i da svaka vladina agencija koja zahteva podatke korisnika mora za to imati sudski nalog.

Međutim, jedan od dokumenata koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden otkrio je da je Apple postao deo programa Prizma u oktobru 2012.

Apple koristi javni kriptografski ključ za enkripciju poruka između pošiljaoca i primaoca. Ali Apple-ov sistem za upravljanje javnim ključevima je takav da je nemoguće znati da li se iMessages šalju trećoj strani, recimo, nekoj agenciji kao što je NSA.

Kada korisnik šalje poruku preko iMessage servisa, iOS uređaj povlači javni ključ sa Apple-ovog servera koji nije javan da bi se poruka šifrovala. Poruka se dešifruje privatnim ključem kada je dobije onaj kome je namenjena. Problem je u tome što Apple ima potpunu kontrolu nad javnim ključem, odnosno što Apple-ov server sa ključevima nije javan, kažu istraživači.

„Najveći problem ovde je što jednostavno ne možete kontrolisati da li je javni ključ koji koristite kada šifrujete poruku zaista ključ onoga koji prima poruku ili je na primer javni ključ nekog iz Apple-a“, kažu istraživači.

„U praksi, iMessage je siguran koliko Apple odluči da bude siguran, ali ne bi bilo fer previše kritikovati Apple s obzirom da ni drugi servsi nisu bolji (a većina je i lošija)“, kaže Pol Kočer iz Criptography Research.

Kriptografija iMessage servisa je solidna, ali je jasno da Apple kontroliše distribuciju javnih ključeva i to je ovde problem, kažu stručnjaci koji ne osporavaju tvrdnje Apple-a da su poruke korisnika šifrovane i da se ne mogu čitati. Oni kažu da je tehnički gledano to istina, ali da istovremeno u Apple-u dobro znaju da bi poruke mogle biti i „čitljive“ ukoliko bi kompanija ili neko iz kompanije to želeo.

Rešenje bi bilo da Apple čuva javne ključeve lokalno, u zaštićenoj bazi podataka unutar iOS, tako da bi se ključevi mogli uporediti. Istraživači su, u sklopu prezentacije na konferenciji, predstavili aplikaciju MITM Protect, za jailbreak-ovane uređaje koja omogućava takvo poređenje.

Verovati nekome ko upravlja ključevima na ovakav način nije ništa sigurnije nego verovati mu kada poruke nisu šifrovane. U suštini, problem je u tome što end-to-end enkripcija za koju Apple tvrdi da je nesavladiva nije ono što bi se iz tog termina moglo zaključiti.

Više tehničkih detalja o ovome možete naći u dokumentu (PDF) koji su objavili istraživači QuarkLab-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kopije popularnih ekstenzija koje blokiraju reklame u Chromeu prevarile milione korisnika

Kopije popularnih ekstenzija koje blokiraju reklame u Chromeu prevarile milione korisnika

Više od 600 miliona korisnika surfuje internetom sa programima koji blokiraju reklame. Činjenica je da takvi programi znatno smanjuju dnevnu zaradu ... Dalje

SAD uvode sankcije za 3 severnokorejske hakerske grupe

SAD uvode sankcije za 3 severnokorejske hakerske grupe

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država u petak je najavilo sankcije protiv tri hakerske grupe koje finansira Severna Koreja zbog nekoliko destrukt... Dalje

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vlada Sjedinjenih Država podnela je juče tužbu protiv uzbunjivača Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika CIA i NSA, koji je 2013. godine napustio zem... Dalje

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

LastPass je ispravio ranjivost koja bi mogla omogućiti zlonamernim web sajtovima neovlašćeni pristup korisničkim imenima i lozinkama sa prethodno... Dalje

OBAVEŠTENJE od godišnjem odmoru

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran od 02. do 18. septembra.... Dalje