Suprotno onome što tvrdi, Apple ipak može da čita poruke korisnika iMessage servisa

Vesti, 18.10.2013, 11:52 AM

Suprotno onome što tvrdi, Apple ipak može da čita poruke korisnika iMessage servisa

Uprkos Apple-ovim tvrdnjama da iMessage ima “nesalomivu” enkripciju, istraživači tvrde da kompanija lako može da presreće komunikacije korisnika servisa.

Posle objavljivanja tajnih dokumenata o programima američke obaveštajne agencije NSA u okviru kojih se sistematski prikupljaju podaci korisnika interneta, Apple je izneo tvrdnju da je njegov iMessage servis koji omogućava besplatno slanje poruka preko interneta, zaštićen enkripcijom koja poruke čini nečitljivim tako da ni Apple ni bilo ko drugi ne može da čita poruke korisnika servisa.

Međutim, na konferenciji Hack in the Box koja se održava u Kuala Lumpuru istraživači QuarksLab-a su pokazali da je itekako moguće da neko iz Apple-a, iz svojih razloga ili zato što je kompanija pritisnuta od strane vlasti, presreće poruke.

Istraživači kažu da nema naznaka da Apple ili vlasti zaista i čitaju poruke korisnika iMessage servisa, već samo da takva mogućnost postoji bez obzira na ono što tvrdi Apple.

Upitani za komentar iz Apple-a nisu direktno odgovorili na tvrdnje istraživača, već su ukazali na saopštenje koje je kompanija objavila u junu nakon skandala sa NSA i programom Prizma.

Prema navodima iz tog obaveštenja, u Apple-u su za program Prizma čuli tek kada su ih mediji kontaktirali povodom toga. Apple je tada rekao da kompanija nijednoj vladinoj agenciji ne omogućava direktan pristup serverima, kao i da svaka vladina agencija koja zahteva podatke korisnika mora za to imati sudski nalog.

Međutim, jedan od dokumenata koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden otkrio je da je Apple postao deo programa Prizma u oktobru 2012.

Apple koristi javni kriptografski ključ za enkripciju poruka između pošiljaoca i primaoca. Ali Apple-ov sistem za upravljanje javnim ključevima je takav da je nemoguće znati da li se iMessages šalju trećoj strani, recimo, nekoj agenciji kao što je NSA.

Kada korisnik šalje poruku preko iMessage servisa, iOS uređaj povlači javni ključ sa Apple-ovog servera koji nije javan da bi se poruka šifrovala. Poruka se dešifruje privatnim ključem kada je dobije onaj kome je namenjena. Problem je u tome što Apple ima potpunu kontrolu nad javnim ključem, odnosno što Apple-ov server sa ključevima nije javan, kažu istraživači.

„Najveći problem ovde je što jednostavno ne možete kontrolisati da li je javni ključ koji koristite kada šifrujete poruku zaista ključ onoga koji prima poruku ili je na primer javni ključ nekog iz Apple-a“, kažu istraživači.

„U praksi, iMessage je siguran koliko Apple odluči da bude siguran, ali ne bi bilo fer previše kritikovati Apple s obzirom da ni drugi servsi nisu bolji (a većina je i lošija)“, kaže Pol Kočer iz Criptography Research.

Kriptografija iMessage servisa je solidna, ali je jasno da Apple kontroliše distribuciju javnih ključeva i to je ovde problem, kažu stručnjaci koji ne osporavaju tvrdnje Apple-a da su poruke korisnika šifrovane i da se ne mogu čitati. Oni kažu da je tehnički gledano to istina, ali da istovremeno u Apple-u dobro znaju da bi poruke mogle biti i „čitljive“ ukoliko bi kompanija ili neko iz kompanije to želeo.

Rešenje bi bilo da Apple čuva javne ključeve lokalno, u zaštićenoj bazi podataka unutar iOS, tako da bi se ključevi mogli uporediti. Istraživači su, u sklopu prezentacije na konferenciji, predstavili aplikaciju MITM Protect, za jailbreak-ovane uređaje koja omogućava takvo poređenje.

Verovati nekome ko upravlja ključevima na ovakav način nije ništa sigurnije nego verovati mu kada poruke nisu šifrovane. U suštini, problem je u tome što end-to-end enkripcija za koju Apple tvrdi da je nesavladiva nije ono što bi se iz tog termina moglo zaključiti.

Više tehničkih detalja o ovome možete naći u dokumentu (PDF) koji su objavili istraživači QuarkLab-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 Wordpress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pret... Dalje

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Podaci korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku u proteklih 14 godina mogli bi biti kompromitovani, što je juče potvrdio i sam Microsoft... Dalje

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog na... Dalje

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Prošlo je skoro godinu i osam meseci od kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu novi zakon o zaštiti podataka, GDPR (Opšta uredba o zaštiti poda... Dalje

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazilski savezni tužioci podneli su tužbu protiv novinara i političkog aktiviste Glena Grinvalda zbog kršenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ... Dalje