TikTok ponovo negirao da je pod kontrolom kineske vlade, kompanija pregovara o preseljenju u London

Vesti, 21.07.2020, 12:00 PM

TikTok ponovo negirao da je pod kontrolom kineske vlade, kompanija pregovara o preseljenju u London

Kineska kompanija ByteDance, sa sedištem u Pekingu, koja je vlasnik planetarno popularne aplikacije TikTok, ponovo je negirala optužbe da je pod kontrolom kineske vlade.

Teo Bertram, direktor TikToka za Evropu, Bliski istok i Afriku, rekao je da bi kompanija odbila svaki zahtev Kine za predaju podataka. On je rekao da su optužbe da je kompanija pod kontrolom kineske vlade laž.

Ipak, budućnost TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama je pod znakom pitanja. Američka vlada razmatra zabranu TikToka u SAD, mada postoji mogućnost da kompanija izbegne ovakav scenario ako se odvoji od Kine i postane američka kompanija.

ByteDance, čije je sedište u Pekingu, ali koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, razgovarao je sa vladom Velike Britanije o preseljenju svog sedišta u London. TikTok zapošljava oko 1000 ljudi u Evropi, od kojih je većina iz Velike Britanije i Irske.

Trojica visokih američkih zvaničnika nagovestila su ovog meseca da Trampova administracija ozbiljno razmišlja i radi na zabrani kineske aplikacije TikTok. O mogućoj zabrani TikToka govorili su državni sekretar Majk Pompeo, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan i Trampov šef kabineta Mark Medouz.

Trojica zvaničnika rekla su da TikTok prikuplja podatke o američkim korisnicima i deli informacije o njima sa Komunističkom partijom Kine.

Pompeo, koji je prvi započeo napad Trampove administracije na kinesku aplikaciju, rekao je da su američki zvaničnici počeli da ozbiljno razmatraju zabranu TikToka u SAD nakon što je aplikacija zabranjena u Indiji. 29. juna, usred vojnog sukoba sa Pekingom na severnoj granici Indije, vlada u Nju Delhiju zabranila je 59 aplikacija kineskih proizvođača, uključujući TikTok, optužujući ih da su prikupljale i delile podatke o indijskim korisnicima sa kineskom obaveštajnom službom. Pompeo je upozorio korisnike u SAD da rizikuju da njihovi podaci završe "u rukama Komunističke partije Kine".

Posle Pompeovog napada na TikTok, nekoliko dana kasnije oglasio se i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, koji je sa optužbama napravio korak dalje, sugerišući da TikTok prikuplja informacije o prepoznavanju lica od američkih korisnika.

Mark Medouz je novinarima nekoliko dana kasnije rekao da je zabrana pitanje nedelja a ne meseci.

Kineska aplikacija se duže vreme suočava sa ovakvom vrstom optužbi, što je pogoršano rastućim talasom antikineskog raspoloženja u SAD. Kompanija je uvek negirala glasine i optužbe, navodeći više puta da je aplikacija nezavisna od njene kineske verzije, pod nazivom Douyin, i da se svi podaci o američkim korisnicima čuvaju u SAD, a ne u Kini. Međutim, to nije zaustavilo glasine da TikTok služi kao provodnik za kinesko špijuniranje.

Ali takve optužbe nisu otišle dalje od medija. Međutim, sada se kompanija suočava sa realnim posledicama takvih optužbi.

Posle najave američkih zvaničnika početkom meseca, Trampova administracija je sada prešla na društvene mreže i pokrenula reklamnu anti-TikTok kampanju na Facebooku i Instagramu, optužujući kinesku aplikaciju za špijuniranje korisnika, kako bi dobila podršku Trampove baze glasača za predstojeću zabranu. Bela kuća koristi isti recept koji je koristila i za Huawei, polako pripremajući javnost za mere koje slede.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da takva zabrana neće imati željeni efekat - zaustavljanje kineskog špijuniranja, jer će hiljade drugih aplikacija i dalje biti dostupne američkim korisnicima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li je Garmin ipak prekršio američke sankcije i platio napadačima ključ za dešifrovanje

Da li je Garmin ipak prekršio američke sankcije i platio napadačima ključ za dešifrovanje

Garmin je izgleda dobio ključ za dešifrovanje da bi dešifrovao fajlove šifrovane u napadu WastedLocker ransomwarea, objavio je BleepingComputer. 2... Dalje

EU uvela sankcije protiv Rusije, Kine i Severne Koreje zbog sajber-napada

EU uvela sankcije protiv Rusije, Kine i Severne Koreje zbog sajber-napada

Evropska unija uvela je juče sankcije protiv Kine, Rusije i Severne Koreje zbog sajber-napada izvršenih protiv evropskih građana i kompanija. U odl... Dalje

Bag u Zoomu omogućava hakerima da provale lozinku za Zoom sastanak za samo nekoliko minuta

Bag u Zoomu omogućava hakerima da provale lozinku za Zoom sastanak za samo nekoliko minuta

Popularna aplikacija Zoom ispravila je sigurnosni propust koji je omogućavao potencijalnim napadačima da dekodiraju numeričku šifru koja se koris... Dalje

Maske za lice mogu da prevare i najbolju tehnologiju za prepoznavanje lica

Maske za lice mogu da prevare i najbolju tehnologiju za prepoznavanje lica

Pokazalo se da maske za lice nisu samo efikasne u sprečavanju širenja infekcije COVID-19, već su i uspešne u blokiranju algoritama za prepoznavan... Dalje

Garmin potvrdio napad ransomwarea, servisi kompanije ponovo dostupni

Garmin potvrdio napad ransomwarea, servisi kompanije ponovo dostupni

Garmin je najzad potvrdio da je nedavni prekid rada njegovih servisa rezultat hakerskog napada koji je blokirao pristup nekim njegovim sistemima. Napa... Dalje