Tri od deset sajber kriminalaca su žene

Vesti, 09.03.2023, 10:30 AM

Tri od deset sajber kriminalaca su žene

Ako ste mislili da su sajber kriminalci samo muškarci, prevarili ste se - studija kompanije za sajber bezbednost Trend Micro otkrila je da u sajber podzemlju i žene igraju značajne uloge.

Iako je uvreženo mišljenje da su sajber kriminalci uglavnom muškarci, čemu doprinose i medijski izveštaji u kojima se za neidentifikovane napadače obično koristi zamenica „on“, pomenuta studija pokazuje da to nije nužno tačno. Prema podacima koje je objavio Trend Micro, oko 30% onih koji učestvuju na forumima koji su mesto okupljanja sajber kriminalaca su žene.

Pol je relativno nevažan u zajednicama sajber kriminalaca, verovatno zbog anonimnosti koju zahteva posao sajber kriminalca.

Trend Micro je primetio promenu u ekonomiji sajber kriminala u pogledu rodne inkluzivnosti. Upoređujući sadašnju situaciju sa onim kako je nekad bilo, Trend Micro je rekao da su diskusije na forumima ranije manje prihvatale one koji su se identifikovali kao žene. Međutim, poslednjih godina pol je postao manje bitan kada se „posluje“ u ovoj zajednici.

Stručnost i veštine su visoko cenjene na forumima sajber podzemlja, više nego pol. Iako su žene i dalje manjina u zajednici sajber kriminalaca, njihovo prisustvo i uticaj ne treba zanemariti.

Trend Micro je sproveo studiju analizirajući 10 popularnih hakerskih foruma - pet foruma na engleskom jeziku (Sinister, Cracked, Breached, Hackforums i sada ugašeni Raidforum), i pet popularnih ruskih foruma (XSS, Exploit, Vavilon, BHF i WWH-Club).

Pošto su korisnici na ovim forumima uglavnom anonimni, istraživači su koristili alat Semrush za marketing pretraživača kako bi odredili pol korisnika foruma a zatim uporedili rezultate sa Stack Overflow i Redditom. Iako možda ne sasvim precizni, rezultati istraživanja su bili prilično ilustrativni.

Oni su otkrili da žene čine 40% posetilaca foruma o sajber kriminalu na engleskom jeziku, dok na forumima na ruskom jeziku 42,6% posetilaca su bile žene, dok su 57,4% bili muškarci.

Od analiziranih foruma, Sinister je imao najveći procenat ženskih posetilaca - 61%. Nasuprot tome, Stack Overflow, forum koji je posvećen programiranju, imao je samo 12% posetilaca koji su identifikovani kao žene.

Da bi utvrdili ko kreira sadržaj na forumima, istraživači su analizirali ruski XSS forum i Hackforums na engleskom, koristeći alat za mašinsko učenje Gender Analyzer V5. Softver je testiran je na 11.000 blogova, od kojih su pola pisale žene, a pola muškarci, kako bi se analizirao tekst i odredio pol autora. Studija je uključila kontrolnu grupu od 10 korisnika koji su se na forumima identifikovali kao žene i koje je softver uspešno identifikovao kao žene.

Istraživači su zatim analizirali 50 nasumično odabranih korisničkih naloga na XSS forumu i otkrili da su 70% bili muškarci, a ostali žene. Semrush analitika je predvidela da su 59% posetilaca XSS bili muškarci, a ostali žene.

Za 50 nasumičnih korisničkih naloga sa Hackforuma, studija je otkrila da su oko dva od tri pripadali muškarcima, što odgovara ukupnoj rodnoj distribuciji na forumima na engleskom jeziku.

Vrste poslova koji se posebno oglašavaju za žene na forumima sajber podzemlja uključuju trgovinu drogom, pranje novca, poslove u call centrima, prevare koje zahtevaju socijalni inženjering i takozvane ljubavne prevare gde su obično potrebni glas i slike. Međutim, većina oglasa za posao ili poslovnog partnera koji se mogu videti na hakerskim forumima su rodno neutralni i otvoreni za sve, i jedino što se traži od kandidata su znanje i veštine, dok se pol ne pominje. Prilikom regrutovanja novih članova kriminalne grupe pol se takođe ne pominje. Istraživači kažu da tokom studije nisu videli nijedan slučaj da je neko diskriminisan zbog pola.

Tri od 10 sajber kriminalaca su, dakle, žene što ilegalnu digitalnu „industriju“ stavlja ispred sektora sajber bezbednosti u pogledu rodne ravnopravnosti. U pomenutom sektoru, žene trenutno čine tek četvrtinu radne snage.

U poređenju sa prethodnim godinama, sada ima više žena koje su uključene u nauku, tehnologije, matematiku i inženjering. Prema rečima istraživača, to će se nužno preliti u sajber podzemlje koje prati društvene i poslovne promene u stvarnom svetu.

Naslovna fotografija: ThisIsEngineering, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje