Tri od deset sajber kriminalaca su žene

Vesti, 09.03.2023, 10:30 AM

Tri od deset sajber kriminalaca su žene

Ako ste mislili da su sajber kriminalci samo muškarci, prevarili ste se - studija kompanije za sajber bezbednost Trend Micro otkrila je da u sajber podzemlju i žene igraju značajne uloge.

Iako je uvreženo mišljenje da su sajber kriminalci uglavnom muškarci, čemu doprinose i medijski izveštaji u kojima se za neidentifikovane napadače obično koristi zamenica „on“, pomenuta studija pokazuje da to nije nužno tačno. Prema podacima koje je objavio Trend Micro, oko 30% onih koji učestvuju na forumima koji su mesto okupljanja sajber kriminalaca su žene.

Pol je relativno nevažan u zajednicama sajber kriminalaca, verovatno zbog anonimnosti koju zahteva posao sajber kriminalca.

Trend Micro je primetio promenu u ekonomiji sajber kriminala u pogledu rodne inkluzivnosti. Upoređujući sadašnju situaciju sa onim kako je nekad bilo, Trend Micro je rekao da su diskusije na forumima ranije manje prihvatale one koji su se identifikovali kao žene. Međutim, poslednjih godina pol je postao manje bitan kada se „posluje“ u ovoj zajednici.

Stručnost i veštine su visoko cenjene na forumima sajber podzemlja, više nego pol. Iako su žene i dalje manjina u zajednici sajber kriminalaca, njihovo prisustvo i uticaj ne treba zanemariti.

Trend Micro je sproveo studiju analizirajući 10 popularnih hakerskih foruma - pet foruma na engleskom jeziku (Sinister, Cracked, Breached, Hackforums i sada ugašeni Raidforum), i pet popularnih ruskih foruma (XSS, Exploit, Vavilon, BHF i WWH-Club).

Pošto su korisnici na ovim forumima uglavnom anonimni, istraživači su koristili alat Semrush za marketing pretraživača kako bi odredili pol korisnika foruma a zatim uporedili rezultate sa Stack Overflow i Redditom. Iako možda ne sasvim precizni, rezultati istraživanja su bili prilično ilustrativni.

Oni su otkrili da žene čine 40% posetilaca foruma o sajber kriminalu na engleskom jeziku, dok na forumima na ruskom jeziku 42,6% posetilaca su bile žene, dok su 57,4% bili muškarci.

Od analiziranih foruma, Sinister je imao najveći procenat ženskih posetilaca - 61%. Nasuprot tome, Stack Overflow, forum koji je posvećen programiranju, imao je samo 12% posetilaca koji su identifikovani kao žene.

Da bi utvrdili ko kreira sadržaj na forumima, istraživači su analizirali ruski XSS forum i Hackforums na engleskom, koristeći alat za mašinsko učenje Gender Analyzer V5. Softver je testiran je na 11.000 blogova, od kojih su pola pisale žene, a pola muškarci, kako bi se analizirao tekst i odredio pol autora. Studija je uključila kontrolnu grupu od 10 korisnika koji su se na forumima identifikovali kao žene i koje je softver uspešno identifikovao kao žene.

Istraživači su zatim analizirali 50 nasumično odabranih korisničkih naloga na XSS forumu i otkrili da su 70% bili muškarci, a ostali žene. Semrush analitika je predvidela da su 59% posetilaca XSS bili muškarci, a ostali žene.

Za 50 nasumičnih korisničkih naloga sa Hackforuma, studija je otkrila da su oko dva od tri pripadali muškarcima, što odgovara ukupnoj rodnoj distribuciji na forumima na engleskom jeziku.

Vrste poslova koji se posebno oglašavaju za žene na forumima sajber podzemlja uključuju trgovinu drogom, pranje novca, poslove u call centrima, prevare koje zahtevaju socijalni inženjering i takozvane ljubavne prevare gde su obično potrebni glas i slike. Međutim, većina oglasa za posao ili poslovnog partnera koji se mogu videti na hakerskim forumima su rodno neutralni i otvoreni za sve, i jedino što se traži od kandidata su znanje i veštine, dok se pol ne pominje. Prilikom regrutovanja novih članova kriminalne grupe pol se takođe ne pominje. Istraživači kažu da tokom studije nisu videli nijedan slučaj da je neko diskriminisan zbog pola.

Tri od 10 sajber kriminalaca su, dakle, žene što ilegalnu digitalnu „industriju“ stavlja ispred sektora sajber bezbednosti u pogledu rodne ravnopravnosti. U pomenutom sektoru, žene trenutno čine tek četvrtinu radne snage.

U poređenju sa prethodnim godinama, sada ima više žena koje su uključene u nauku, tehnologije, matematiku i inženjering. Prema rečima istraživača, to će se nužno preliti u sajber podzemlje koje prati društvene i poslovne promene u stvarnom svetu.

Naslovna fotografija: ThisIsEngineering, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Danas je Svetski dan bekapa

Danas je Svetski dan bekapa

Više od jedne decenije, 31. mart je značajan dan u tehnološkoj industriji, dan čije je obeležavanje podsetnik na važnost proaktivnog pravljenja ... Dalje

Google upozorio na ranjivosti iOS i Androida koje se koriste za instalaciju komercijalnog špijunskog softvera

Google upozorio na ranjivosti iOS i Androida koje se koriste za instalaciju komercijalnog špijunskog softvera

Googleova grupa za analizu pretnji (TAG) otkrila je da prati preko 30 komercijalnih proizvođača špijunskog softvera koji olakšavaju širenje malve... Dalje

Otvoreno pismo Maska, Voznijaka i grupe stručnjaka za AI: Trka za razvoj sistema veštačke inteligencije je van kontrole

Otvoreno pismo Maska, Voznijaka i grupe stručnjaka za AI: Trka za razvoj sistema veštačke inteligencije je van kontrole

Ilon Musk i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju pozvala je da se privremeno obustavi obuka moćnih sistema veštačke inteligencije zbog po... Dalje

Microsoft predstavio Security Copilot, novog GPT-4 AI pomoćnika za sajber bezbednost

Microsoft predstavio Security Copilot, novog GPT-4 AI pomoćnika za sajber bezbednost

Nakon najave Copilot pomoćnika sa veštačkom inteligencijom za Office aplikacije, Microsoft je najavio još jednog pomoćnika koji je nazvan Securi... Dalje

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Poslednjih nekoliko meseci, vlade širom sveta zabranjuju TikTok na uređajima zvaničnika. Holandija i Norveška su poslednje koje su se pridružile ... Dalje