Twitter zabranio kompaniji Kaspersky da se reklamira, zabrana je ''politička odluka''

Vesti, 24.04.2018, 09:00 AM

Twitter zabranio kompaniji Kaspersky da se reklamira, zabrana je ''politička odluka''

Twitter je zabranio kompaniji Kaspersky Lab da se reklamira na njegovoj platformi navodeći kao razlog za zabranu navodne veze kompanije sa ruskim obaveštajnim službama.

Za zabranu se saznalo pošto je Jevgenij Kasperski, osnivač i direktor kompanije Kaspersky, objavio otvoreno pismo u kome se navodi da je zabrana stupila na snagu u januaru ove godine.

Twitter je potvrdio zabranu reklamiranja kompanije nazvavši svoju odluku o zabrani političkom odlukom koja važi za sve Twitter naloge u vlasništvu Kaspersky Laba.

"Ova odluka zasniva se na našoj proceni da Kaspersky Lab funkcioniše koristeći poslovni model koji je suštinski u sukobu sa prihvatljivim poslovnim praksama Twitter oglasa. Kaspersky Lab može ostati organski korisnik na našoj platformi, u skladu sa pravilima kompanije Twitter", rekao je portparol Twittera u saopštenju koje je identično onom koje je Twitter poslao kompaniji Kaspersky Lab.

Twitter se pozvao na direktivu američkog Ministarstva unutrašnjih poslova od prošle godine, kojom je ministarstvo zabranilo upotrebu bilo kojeg proizvoda Kaspersky Laba na računarima Ministarstva odbrane.

Twitter je ukazao na konkretni pasus u direktivi koji sadrži navode o tajnim vezama ruskog proizvođača antivirusnog softvera i ruskih obaveštajnih agencija.

Ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih zvaničnika kompanije Kaspersky i ruskih obaveštajnih službi i drugih vladinih agencija, kao i zahteva koji proizilaze iz ruskog zakona koji omogućavaju ruskim obaveštajnim službama da zatraže pomoć od Kaspersky Laba i presretnu komunikacije koje prolaze kroz ruske mreže. Rizik da ruska vlada, bez obzira da li deluje samostalno ili u saradnji sa kompanijom Kaspersky, može iskoristiti pristup koji obezbeđuje Kaspersky proizvod za kompromitovanje federalnih informacija i informacionih sistema, direktno utiče na američku nacionalnu sigurnost.

Kaspersky Lab i njegov izvršni direktor su žestoko odbacili optužbe i u decembru prošle godine podneli tužbu protiv ove zabrane.

Ali čak i ako se ovaj sudski postupak završi povoljno po rusku kompaniju, možda će biti prekasno jer su optužbe o saradnji sa ruskim obaveštajnim službama već nanele veliku štetu ugledu kompanije u SAD ali i u inostranstvu. Tako je britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost poslao upozorenje, savetujući da se na važnim sistemima ne upotrebljavaju antivirusni proizvodi iz Rusije.

FBI je takođe lobirao u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država da se izbace proizvodi kompanije Kaspersky, takođe navodeći veze sa ruskom obaveštajnom službom.

Sa svoje strane, Kaspersky je pokrenuo Inicijativu za globalnu transparentnost, program koji omogućava vladama i kompanijama da proveravaju izvorni kod, infrastrukturu i razvojni ciklus proizvoda.

Jasno je da proizvođač antivirusa žrtva odnosa prepunog napetosti između Rusije i SAD i po svemu sudeći je nepravedno kažnjen zbog rastućih političkih tenzija.

Što se tiče zabrane Twittera, direktor Kaspersky Laba je obećao da će ovogodišnji budžet za oglašavanje na Twitteru donirati Fondaciji za elektronske granice.

"Oni mnogo čine za borbu protiv cenzure na internetu", rekao je Jevgenij Kasperski.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I nakon hakovanja, korisnici retko menjaju svoje lozinke

I nakon hakovanja, korisnici retko menjaju svoje lozinke

Samo trećina korisnika promeni lozinku nakon što se prijavi kompromitovanje podataka, pokazalo je nedavno istraživanje koje su objavili naučnici ... Dalje

MUP Srbije izdao upozorenje za građane i firme: Ne otvarajte emailove koje navodno šalje Batut, u pitanju je prevara

MUP Srbije izdao upozorenje za građane i firme: Ne otvarajte emailove koje navodno šalje Batut, u pitanju je prevara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, izdali su upozorenje za građane Republike Srbije ... Dalje

Zoom planira jaču enkripciju za naloge korisnika koji plaćaju uslugu

Zoom planira jaču enkripciju za naloge korisnika koji plaćaju uslugu

Zoom će dodati jaču enkripciju video pozivima korisnika koji plaćaju pretplatu kao i institucijama poput škola, ali kompanija ne planira da pobol... Dalje

Qihoo i Baidu ruše kinesku bot mrežu sa stotinama hiljada zaraženih računara

Qihoo i Baidu ruše kinesku bot mrežu sa stotinama hiljada zaraženih računara

Kineski korisnici se obično druže u svom kutku interneta, iza “Velikog vatrenog zida”, ali se i oni kao i ostatak sveta svakodnevno susr... Dalje

Bag u opciji ''Prijava sa Appleom'' omogućava hakovanje naloga u aplikacijama i na veb sajtovima

Bag u opciji ''Prijava sa Appleom'' omogućava hakovanje naloga u aplikacijama i na veb sajtovima

Vaša email adresa hakeru može biti dovoljna da preuzme vaš nalog na omiljenom veb sajtu ili u aplikaciji. Sve što napadač treba da uradi je da is... Dalje