Ugašena bot mreža Andromeda

Vesti, 06.12.2017, 08:30 AM

Ugašena bot mreža Andromeda

Zajedničkom akcijom agencija zaduženih za sprovođenje zakona iz celog sveta i privatnh kompanija ugašena je bot mreža Andromeda (Gamarue ili Vauchos).

Bot mreža je demontirana u sredu, 29. novembra. U koordinisanoj akciji koja je rezultirala gašenjem ove bot mreže učestvovali su američki FBI, Glavni inspektorat za kriminalne istrage u Lineburgu u Nemačkoj, Europolov Evropski centar za za sajber kriminal (EC3), Operativna grupa za zajedničku akciju protiv sajber kriminala (J-CAT) i Eurojust.

U ovoj operaciji su učestvovali i Fondacija Shadowserver, Microsoft, ESET, Registrar of Last Resort, ICANN, Fraunhofer institut za komunikaciju, obradu informacija i ergonomiju (FKIE) , i nemačka Savezna kancelarija za informatičku bezbednost (BSI).

Andromeda (Gamarue, Vauchos) je ime bot mreže, mreže računara zaraženih istim malverom.

Andromeda se pojavila 2011. i nastavila da raste, dostižući poslednjih godina ogromne brojeve u smislu broja porobljenih računara.

Tokom ovog vremena, Andromedin operater je koristio bot mrežu za slanje spam emailova koji su širili malver koji je inficirao nove računare, što je održavalo bot mrežu u životu, ali je bot mreža isporučivala i malver druge faze već zaraženim korisnicima. Ova taktika je omogućila vlasniku Andromede da zarađuje od iznajmljivanja bot mreže drugim sajber kriminalcima.

Prema podacima koje je prikupio Microsoft, u poslednjih šest meseci, Andromeda je isporučivala 80 različitih malvera. Tokom tog perioda, mesečno je u proseku oko milion računara bilo zaraženo malvareom Andromeda.

Datum gašenja Andromede nije bio slučajnost. To se dogodilo godinu dana pošto je ista grupa agencija i partnera iz privatnog sektora demontirala infrastrukturu za distribuciju malvera poznatu pod nazivom Avalanche. Avalanche je bila mreža servera koji su hostovali distributivnu infrastrukturu 21. porodice malvera. U prošlogodišnjim saopštenjima za štampu, koja su se odnosila na tu operaciju, nisu objavljeni nikakvi detalji o tome da je Andromeda bila hostovana na mreži Avalanche. Vlasti su namerno izbegle spominjanje Andromede kako bi je držali pod nadzorom i prikupili više informacija potrebnih za njeno gašenje. Godinama im to nije polazilo za rukom, zbog toga što je bilo nedovoljno podataka o njoj.

Podaci koji su prikupljeni tokom ovog perioda bili su dobro iskorišćeni. Za početak, Europol je saopštio da je policija uhapsila čoveka u Belorusiji za koga se sumnja da je tvorac Andromede. Policija nije objavila njegovo ime, ali je firma Recorded Future saopštila da je identifikovala hakera, koji se na internetu krio iza imena Ar3s.

Istražitelji kažu da su zaplenili sedam komandno-kontrolnih servera Andromede korišćenih za upravljanje botnetom. Ovo su bili najvažniji serveri, jer su upravljali sa preko 460 manjih Andromeda bot mreža. Ova rasipana struktura takođe je bila jedan od glavnih razloga zašto vlasti u prošlosti nisu mogle da se izbore sa Andromedom. Uvek su nedostajali neki od ovih servera, što je bilo više nego dovoljno za autora Andromede da počne ispočetka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su neobičnu prevaru: sajber kriminalci prave lažne web sajtove za besplatno generisanje poklon kartica, ... Dalje

Seks ucena: Prevaranti od prošle nedelje zaradili 50000 dolara od samo 30 žrtava

Seks ucena: Prevaranti od prošle nedelje zaradili 50000 dolara od samo 30 žrtava

Sećate li se vesti koju smo objavili prošle nedelje o prevarantima koji pokušavaju da iznude novac od žrtava koje ucenjuju da će, ukoliko ne plat... Dalje

Oprez: Pametni usisivači mogu da vas špijuniraju

Oprez: Pametni usisivači mogu da vas špijuniraju

Ako mašate o pametnom usisivaču, možda vam posle ove priče takav uređaj više neće delovati kao dobra ideja. Istraživači iz kompanije Positive... Dalje

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Loše vesti za Appleove korisnike u Kini. Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisn... Dalje

Samsungovi servisi u Italiji napadnuti malverom, cilj napadača nejasan

Samsungovi servisi u Italiji napadnuti malverom, cilj napadača nejasan

Bezbednosni istraživači otkrili su napade na Samsungove servisne centre u Italiji, slične napadima koji su ranije ove godine viđeni u Rusiji a koj... Dalje