Velike onlajn platforme čeka novi izazov: počinje primena strogog zakona u EU

Vesti, 27.04.2023, 07:00 AM

Velike onlajn platforme čeka novi izazov: počinje primena strogog zakona u EU

Evropska komisija označila je velike društvene mreže, među kojima su Facebook, TikTok i Twitter, kao veoma velike onlajn platforme (VLOP), što znači da će morati da poštuju izuzetno stroge zahteve EU već od ovog leta, objavio je Cybernews.

Komisija je objavila spisak sa 19 platformi koje će morati da se usklade sa pravilima koja kompanijama nameće Zakon o digitalnim uslugama Evropske unije (DSA).

Sedamnaest mreža i dva "veoma velika pretraživača" moraće da brzo uklanjaju nelegalni sadržaj, da obezbede da maloletnici ne budu ciljani personalizovanim oglasima i da ograniče širenje dezinformacija i drugog štetnog sadržaja.

Da bi po kriterijumima Evropske komisije društvene mreže ili pretraživači dobili status VLOP-a ili veoma velikog pretraživača treba da imaju najmanje 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU.

„Počinje odbrojavanje za 19 veoma velikih onlajn platformi i pretraživača kako bi u potpunosti ispunili posebne obaveze koje im nameće Zakon o digitalnim uslugama“, rekao je Tijeri Breton, evropski komesar za jedinstveno tržište.

„Cela logika naših pravila je da obezbedimo da tehnologija služi ljudima i društvima u kojima živimo, a ne obrnuto. Zakon o digitalnim uslugama će doneti značajnu transparentnost i odgovornost platformi i pretraživača i dati korisnicima veću kontrolu nad njihovim životom na mreži“, rekla je Margret Vestager, izvršna potpredsednica komisije.

VLOP (Very Large Online Platforms) sa spiska Evropske komisije u vlasništvu su osam kompanija a među njima su društvene mreže, pet onlajn marketa, dva pretraživača i drugi onlajn servisi. Na spisku su Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, Google i Bing.

Novi propisi obavezuju kompanije da obaveste korisnike o tome zašto im se preporučuje određeni sadržaj i da im omoguće da odbiju preporuke na osnovu profilisanja. Takođe, korisnici će lako moći da prijave nezakonit sadržaj. Kompanije će morati da prestanu da korisnicima prikazuju oglase na osnovu osetljivih podataka kao što su religijsko i političko opredeljenje. Sadržaj koji generiše veštačka inteligencija, kao što su dipfejk video snimci i fotografije, moraće da bude označen.

Kompanije će takođe morati da sprovode godišnje procene rizika koje njihove platforme predstavljaju po nizu pitanja kao što su javno zdravlje, bezbednost dece i sloboda izražavanja. Od njih će se tražiti da detaljno, u pisanoj formi, navedu kako se suočavaju sa takvim rizicima, a prva procena će morati da bude završena do avgusta.

Reviziju platformi će vršiti eksterne firme, a tim Evropske komisije pristupaće njihovim podacima i algoritmima kako bi proverio šta se dešava. Ako se utvrdi da su pravila prekršena, novčane kazne bi mogle dostići i do 6% globalnog godišnjeg prometa kompanija, a u veoma ozbiljnim slučajevima, platforme bi se mogle suočiti sa privremenom zabranom u EU.

DSA kao „sveobuhvatan okvir za osiguranje sigurnijeg, pravednijeg digitalnog prostora za sve“ predožen je 2020., a stupio je na snagu u novembru 2022.

Foto: Leon Seibert / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje