Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Vesti, 07.05.2021, 10:00 AM

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Google želi da podstakne sve svoje korisnike da počnu da koriste verifikaciju u dva koraka koja može sprečiti hakere da preuzmu kontrolu nad nalozima pomoću kompromitovanih lozinki ili pogađanjem lozinki.

“Možda to ne shvatate, ali lozinke su najveća pretnja vašoj bezbednosti na internetu - lako ih je ukrasti, teško ih je zapamtiti, a upravljanje njima je zamorno”, kaže Google. “Mnogi ljudi veruju da lozinka treba da bude što duža i složenija - ali u mnogim slučajevima to zapravo može povećati bezbednosni rizik. Komplikovane lozinke iskušavaju korisnike da ih koriste za više naloga; zapravo, 66% Amerikanaca priznaje da koriste istu lozinku na više veb sajtova, što sve te naloge čini ranjivim ako je jedan hakovan.”

Čak i najjače lozinke mogu biti kompromitovane i iskorišćene za preuzimanje naloga. Zato Google neprekidno radi na novim alatima i funkcijama koje sprečavaju korisnike da koriste slabe ili kompromitovane lozinke, najavljujući “budućnost u kojoj jednog dana lozinka uopšte neće biti potrebna”.

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoj nalog od loše lozinke je verifikacija u dva koraka. Google je najavio da će ona biti podrazumevana.

Google će tražiti od korisnika koji već koriste verifikaciju u dva koraka da potvrde svoj identitet tapkanjem na Google upit na svom pametnom telefonu. Tapkanje na upit na telefonu je lakše nego unošenje koda, a Google kaže da je i sigurnije od drugih metoda verifikacije u dva koraka.

Za verifikaciju u dva koraka možete se prijaviti ovde. Na stranici kliknite na dugme „Započnimo“ da biste aktivirali ovaj dodatni nivo zaštite.

Kompanija kaže da će uskoro početi sa automatskim uključivanjem verifikacije u dva koraka za sve korisnike, pod uslovom da je njihov Google nalog podešen na odgovarajući način.

U januaru 2020. Google je najavio da bi se iPhone uređaji sa iOS 10 ili novijim verzijama mogli koristiti kao sigurosni ključevi za proveru prijavljivanja na Chrome OS, iOS, macOS i Windows 10 uređajima.

Nešto ranije kompanija je omogućila korisnicima da koriste svoj Android telefon sa Android 7.0+ kao sigurnosni ključ, a zatim i da koriste Android telefon kao sigurnosni ključ za verifikaciju u dva koraka na iOS uređajima.

Iako Google najavljuje budućnost bez lozinki, one su još uvek deo naših digitalnih života. U istom tekstu na blogu u kojem su najavljene novine za verifikaciju u dva koraka, Google je podsetio na svoj menadžer lozinki za Chrome, Androd i iOS koji osim što “štiti lozinke na svim veb sajtovima i u aplikacijama koje koristite”, takođe olakšava kreiranje i upotrebu složenih, jedinstvenih lozinki, koje ne morate da pamtite. Svaki put kada odete na veb sajt ili u aplikaciju dok ste prijavljeni na Google nalog, menadžer lozinki će automatski uneti vašu lozinku.

Menadžer lozinki je takođe integrisan u Google bezbednosnu proveru jednim klikom koja vam govori da li je neka od vaših lozinki kompromitovana.

“Nadamo se da će jednog dana ukradene lozinke biti prošlost, jer će lozinke biti prošlost, ali do tada će Google i dalje čuvati vas i vaše lozinke”, rekao je Google.

Foto: Google


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje