Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Vesti, 07.05.2021, 10:00 AM

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Google želi da podstakne sve svoje korisnike da počnu da koriste verifikaciju u dva koraka koja može sprečiti hakere da preuzmu kontrolu nad nalozima pomoću kompromitovanih lozinki ili pogađanjem lozinki.

“Možda to ne shvatate, ali lozinke su najveća pretnja vašoj bezbednosti na internetu - lako ih je ukrasti, teško ih je zapamtiti, a upravljanje njima je zamorno”, kaže Google. “Mnogi ljudi veruju da lozinka treba da bude što duža i složenija - ali u mnogim slučajevima to zapravo može povećati bezbednosni rizik. Komplikovane lozinke iskušavaju korisnike da ih koriste za više naloga; zapravo, 66% Amerikanaca priznaje da koriste istu lozinku na više veb sajtova, što sve te naloge čini ranjivim ako je jedan hakovan.”

Čak i najjače lozinke mogu biti kompromitovane i iskorišćene za preuzimanje naloga. Zato Google neprekidno radi na novim alatima i funkcijama koje sprečavaju korisnike da koriste slabe ili kompromitovane lozinke, najavljujući “budućnost u kojoj jednog dana lozinka uopšte neće biti potrebna”.

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoj nalog od loše lozinke je verifikacija u dva koraka. Google je najavio da će ona biti podrazumevana.

Google će tražiti od korisnika koji već koriste verifikaciju u dva koraka da potvrde svoj identitet tapkanjem na Google upit na svom pametnom telefonu. Tapkanje na upit na telefonu je lakše nego unošenje koda, a Google kaže da je i sigurnije od drugih metoda verifikacije u dva koraka.

Za verifikaciju u dva koraka možete se prijaviti ovde. Na stranici kliknite na dugme „Započnimo“ da biste aktivirali ovaj dodatni nivo zaštite.

Kompanija kaže da će uskoro početi sa automatskim uključivanjem verifikacije u dva koraka za sve korisnike, pod uslovom da je njihov Google nalog podešen na odgovarajući način.

U januaru 2020. Google je najavio da bi se iPhone uređaji sa iOS 10 ili novijim verzijama mogli koristiti kao sigurosni ključevi za proveru prijavljivanja na Chrome OS, iOS, macOS i Windows 10 uređajima.

Nešto ranije kompanija je omogućila korisnicima da koriste svoj Android telefon sa Android 7.0+ kao sigurnosni ključ, a zatim i da koriste Android telefon kao sigurnosni ključ za verifikaciju u dva koraka na iOS uređajima.

Iako Google najavljuje budućnost bez lozinki, one su još uvek deo naših digitalnih života. U istom tekstu na blogu u kojem su najavljene novine za verifikaciju u dva koraka, Google je podsetio na svoj menadžer lozinki za Chrome, Androd i iOS koji osim što “štiti lozinke na svim veb sajtovima i u aplikacijama koje koristite”, takođe olakšava kreiranje i upotrebu složenih, jedinstvenih lozinki, koje ne morate da pamtite. Svaki put kada odete na veb sajt ili u aplikaciju dok ste prijavljeni na Google nalog, menadžer lozinki će automatski uneti vašu lozinku.

Menadžer lozinki je takođe integrisan u Google bezbednosnu proveru jednim klikom koja vam govori da li je neka od vaših lozinki kompromitovana.

“Nadamo se da će jednog dana ukradene lozinke biti prošlost, jer će lozinke biti prošlost, ali do tada će Google i dalje čuvati vas i vaše lozinke”, rekao je Google.

Foto: Google


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

CD Projekt je saopštio da njihovi interni podaci ukradeni tokom februarskog napada ransomwarea na kompaniju kruže internetom. U februaru ove godine ... Dalje

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Proizvođač i izdavač video igara, američka kompanija Electronic Arts (EA Games) je hakovan, a takom napada hakeri su ukrali oko 780 GB podataka, o... Dalje