Vlasnik Pastebina najavljuje bolju kontrolu hakerskih objava

Vesti, 03.04.2012, 10:05 AM

Vlasnik Pastebina najavljuje bolju kontrolu hakerskih objava

Pastebin.com je adresa koju većina internet korisnika koji su čuli za ovaj sajt povezuje sa hakerskom grupom Anonimni. Upućeniji internet korisnici znaju da je Pastebin poslednjih godina postao veb sajt na kojoj Anonimusi, Lulzsec i druge grupe hakera ili pojedinci objavljuju podatke o svojim napadima. Hakerske objave na Pastebinu u vidu tekstualnih fajlova sadrže emailove, lozinke i druge podatke do kojih hakeri dolaze prilikom napada na sajtove i baze podataka.

Pastebin.com je osnovan pre desetak godina, a originalni vlasnik je 2009. godine, prodao sajt Jarunu Vaderu, holandskom internet preduzetniku koji je unapredio sajt koji je 2010. godine imao 500000 posetilaca mesečno da bi danas taj broj dostigao 17 miliona. Povećana poseta učinila je sajt profitabilnim pa Pastebin.com “živi” od reklamnih banera na sajtu.

U intervjuu za britanski BBC Vader je izneo neke od problema sa kojima se sajt suočava s obzirom na sadržaj koji se na njemu objavljuje.

Mnogi će se možda iznenaditi politikom sajta koja korisnicima zabranjuje objavljivanje ukradenih emailova, izvornih kodova softvera ili lozinki. Međutim, u prošlosti to nije bilo tako te su na sajtu bile objavljivane adrese, email lozinke i podaci o bankarskim računima.

S obzirom da je nemoguće automatizovati filtriranje sadržaja kojim bi se sprečilo objavljivanje ukradenih podataka, administratori Pastebina računaju na saradnju korisnika i njihovo prijavljivanje svega onoga što nije u skladu sa politikom sajta. U proseku, admisnistratori sajta dnevno dobijaju oko 1000 prijava o zloupotrebama preko sistema za prijavu koji se nalazi na samom sajtu. Još 200 prijava dnevno stigne putem emailova posetilaca.

Vader kaže da namerava da zaposli još radnika kako bi obezbedio dodatni nadzor za sajt i sadržaj koji se na sajtu objavljuje, koji ne bi uključivao samo razmatranje prijavljenog sadržaja, već i sve ostalo što se pojavi na sajtu. On se nada da će na taj način ubrzati postupak uklanjanja poverljivih informacija koje se uprkos politici sajta koja to zabranjuje ipak pojavljuju na sajtu.

Vader je potvrdio i izveštaje o blokadi sajta u Pakistanu i Turskoj nakon što je na Pastebinu bio objavljen materijal do koga su hakeri došli upadom u lokalne baze podataka. Ipak, korisnici iz Pakistana i Turskoj našli su način da zaobiđu blokadu i posećuju sajt pa je poseta sajtu koja dolazi iz iz obe zemlje opala za svega 50%.

Sajt kojeg mnogi doživljivavaju kao hakerski se svakodnevno i sam nalazi na udaru hakerskih napada.

“Tokom poslednja tri meseca nije bilo nijednog dana bez DDoS napada na sajt,” kaže Vader. “Čuo sam od ljudi iz hakerske zajednice da mnogi hakeri vole da testiraju svoje DDoS veštine na Pastebinu.”

Ceo intervju sa vlasnikom Pastebina možete pročitati ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje