WhatsApp uvodi opciju šifrovanih rezervnih kopija razgovora za korisnike iOS-a i Androida

Vesti, 15.10.2021, 11:30 AM

WhatsApp uvodi opciju šifrovanih rezervnih kopija razgovora za korisnike iOS-a i Androida

Facebook je objavio da WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, dobija novu funkciju: end-to-end enkripciju za rezervne kopije ćaskanja na iOS-u i Androidu, čime će se sprečiti pristup razgovorima korisnika WhatsAppa, bez obzira na to gde se čuvaju kopije razgovora.

“WhatsApp je izgrađen na jednostavnoj ideji: ono što delite sa prijateljima i porodicom ostaje između vas”, rekao je Facebook najavljujući novu opciju WhatsAppa, uz podsećanje da je end-to-end enkripcija, koja danas štiti preko 100 milijardi poruka koje dnevno razmeni 2 milijarde korisnika aplikacije, podrazumevana u WhatsAppu već pet godina.

WhatsApp vam omogućava da napravite rezervne kopije ćaskanja i sačuvate ih na servisima za skladištenje podataka na mreži. Rezervne kopije korisnika iOS-a se čuvaju na iCloudu, a za Android se čuvaju na Google disku.

Pravljenjem rezervne kopije vaših ćaskanja, ako WhatsApp ponovo instalirate na uređaju ili ga instalirate po prvi put na novom uređaju, aplikacija će vratiti vaše sačuvane poruke.

Iako su razgovori na WhatsAppu zaštićeni end-to-end enkripcijom (E2EE), rezervne kopije koje se čuvaju u oblaku nisu, i teoretski bi im mogao pristupiti svako ko ima pristup vašem telefonu, izvodeći napad “čovek-u-sredini” (MiTM), ili preuzimanjem telefonskog broja putem napada zamene SIM kartice.

Zato se uvodi dodatni sloj zaštite za razgovore korisnika WhatsAppa, a Facebook kaže da “nijedna druga globalna usluga razmene poruka ne pruža ovaj nivo sigurnosti za poruke korisnika, medije, glasovne poruke, video pozive i rezervne kopije ćaskanja”.

Korisnici će sada moći da zaštite svoje šifrovane rezervne kopije lozinkom po izboru ili ključem za šifrovanje, pre nego što ih otpreme na iCloud ili Google disk.

„Ni WhatsApp ni vaš provajder usluga backupa neće moći da pročitaju vaše rezervne kopije niti da pristupe ključu koji je potreban za otključavanje“, rekao je Facebook.

Facebook navodi da ovu funkciju polako uvode onima koji koriste najnoviju verziju WhatsAppa, pa može proći neko vreme pre nego što ona stigne do svih.

Kada vam nova funkcija bude dostupna, možete je omogućiti na sledeći način:

Otvorite WhatsApp

Otvorite Settings

Dodirnite Chats > Chat Backup > End-to-end Encrypted Backup

Dodirnite Continue, zatim sledite uputstva i unesite lozinku ili ključ kada se to od vas zatraži.

Dodirnite Done i sačekajte da WhatsApp pripremi vašu end-to-end šifrovanu rezervnu kopiju. Prilikom pravljenja šifrovane rezervne kopije, aplikacija vas može pitati da povežete uređaj sa napajanjem.

Kada omoguće end-to-end šifrovane rezervne kopije, nećete više moći da vratite rezervne kopije na uređaj bez lozinke.

Ovu funkciju uvek možete onemogućiti tako što ćete se vratiti u postavku end-to-end šifrovane rezervne kopije i isključiti je.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje