WhatsApp uvodi opciju šifrovanih rezervnih kopija razgovora za korisnike iOS-a i Androida

Vesti, 15.10.2021, 11:30 AM

WhatsApp uvodi opciju šifrovanih rezervnih kopija razgovora za korisnike iOS-a i Androida

Facebook je objavio da WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, dobija novu funkciju: end-to-end enkripciju za rezervne kopije ćaskanja na iOS-u i Androidu, čime će se sprečiti pristup razgovorima korisnika WhatsAppa, bez obzira na to gde se čuvaju kopije razgovora.

“WhatsApp je izgrađen na jednostavnoj ideji: ono što delite sa prijateljima i porodicom ostaje između vas”, rekao je Facebook najavljujući novu opciju WhatsAppa, uz podsećanje da je end-to-end enkripcija, koja danas štiti preko 100 milijardi poruka koje dnevno razmeni 2 milijarde korisnika aplikacije, podrazumevana u WhatsAppu već pet godina.

WhatsApp vam omogućava da napravite rezervne kopije ćaskanja i sačuvate ih na servisima za skladištenje podataka na mreži. Rezervne kopije korisnika iOS-a se čuvaju na iCloudu, a za Android se čuvaju na Google disku.

Pravljenjem rezervne kopije vaših ćaskanja, ako WhatsApp ponovo instalirate na uređaju ili ga instalirate po prvi put na novom uređaju, aplikacija će vratiti vaše sačuvane poruke.

Iako su razgovori na WhatsAppu zaštićeni end-to-end enkripcijom (E2EE), rezervne kopije koje se čuvaju u oblaku nisu, i teoretski bi im mogao pristupiti svako ko ima pristup vašem telefonu, izvodeći napad “čovek-u-sredini” (MiTM), ili preuzimanjem telefonskog broja putem napada zamene SIM kartice.

Zato se uvodi dodatni sloj zaštite za razgovore korisnika WhatsAppa, a Facebook kaže da “nijedna druga globalna usluga razmene poruka ne pruža ovaj nivo sigurnosti za poruke korisnika, medije, glasovne poruke, video pozive i rezervne kopije ćaskanja”.

Korisnici će sada moći da zaštite svoje šifrovane rezervne kopije lozinkom po izboru ili ključem za šifrovanje, pre nego što ih otpreme na iCloud ili Google disk.

„Ni WhatsApp ni vaš provajder usluga backupa neće moći da pročitaju vaše rezervne kopije niti da pristupe ključu koji je potreban za otključavanje“, rekao je Facebook.

Facebook navodi da ovu funkciju polako uvode onima koji koriste najnoviju verziju WhatsAppa, pa može proći neko vreme pre nego što ona stigne do svih.

Kada vam nova funkcija bude dostupna, možete je omogućiti na sledeći način:

Otvorite WhatsApp

Otvorite Settings

Dodirnite Chats > Chat Backup > End-to-end Encrypted Backup

Dodirnite Continue, zatim sledite uputstva i unesite lozinku ili ključ kada se to od vas zatraži.

Dodirnite Done i sačekajte da WhatsApp pripremi vašu end-to-end šifrovanu rezervnu kopiju. Prilikom pravljenja šifrovane rezervne kopije, aplikacija vas može pitati da povežete uređaj sa napajanjem.

Kada omoguće end-to-end šifrovane rezervne kopije, nećete više moći da vratite rezervne kopije na uređaj bez lozinke.

Ovu funkciju uvek možete onemogućiti tako što ćete se vratiti u postavku end-to-end šifrovane rezervne kopije i isključiti je.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje