Wikileaks: CIA ''pozajmljuje'' kod poznatih malvera

Vesti, 10.04.2017, 00:30 AM

Wikileaks: CIA ''pozajmljuje'' kod poznatih malvera

Wikileaks je objavio još 27 dokumenata koji navodno pripadaju američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

Najnovija grupa procurelih dokumenata nazvana Grasshopper otkriva da je CIA razvila framework koji koristi za pravljenje "prilagođenih malvera" za hakovanje Microsoftovog operativnog sistema Windows i zaobilaženje antivirusne zaštite.

Svi objavljeni dokumenti koji nose oznaku "poverljivo" u suštini su korisničko uputstvo (PDF) kome mogu da pristupe samo agenti CIA.

Grasshopper framework omogućava zaposlenima u CIA da lako naprave malvere, prilagođene operativnom sistemu i antivirusu koji cilj koristi.

Grasshopper framework automatski spaja nekoliko komponenti koje su dovoljne za napad na cilj, i na kraju isporučuje agentima CIA Windows installer koji agencija može da pokrene na računaru CIA i instalira ciljevima prilagođene maliciozne payloadove.

Wikileaks tvrdi da je Grasshopper dizajniran tako da ga ne otkrivaju ni antivirusi najpoznatijih proizvođača, uključujući i Kaspersky Lab, Symantec i Microsoft.

CIA je navodno napravila Grasshopper kao savremeno rešenje za sajber špijunažu koje je jednostavno za upotrebu ali takođe obezbeđuje CIA prisustvo na inficiranom računaru.

Grasshopper omogućava instaliranje špijunskih alata koristeći različite mehanizme koji im obezbeđuju opstanak na inficiranim računarima, kao i njihovo menjanje menjanjem ekstenzija.

Jedan od takvih mehanizama je nazvan Stolen Goods. On pokazuje kako CIA prilagođava poznate malvere koje su razvili sajber kriminalci iz celog sveta i menja ih u skladu sa sopstvenim potrebama.

Jedan takav malver je Carberp, rootkit koji su razvili ruski hakeri. CIA je od Carberpa "pozajmila" metod koji ovaj malver koristi da bi opastao na računaru, kao i delove installera malvera. Tako je CIA prilagodila Carberp sopstvenim potrebama, ali je veći deo koda malvera značajno izmenjen.

Ne zna se kada je tačno CIA koristila hakerske alate pomenute u ovim dokumentima, ali Wikileaks tvrdi da su oni korisšćeni u periodu izmešu 2012. i 2015.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Restrikcije koje je američki predsednik Donald Tramp potpisao pre desetak dana, između ostalog, znače da Huawei neće moći da koristi softver i ha... Dalje

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje