Windows dobija svoj Sandbox: Sumnjive fajlove moći ćete da pokrećete bez straha od infekcije

Vesti, 21.12.2018, 02:00 AM

Windows dobija svoj Sandbox: Sumnjive fajlove moći ćete da pokrećete bez straha od infekcije

Microsoft uvodi novu funkciju pod nazivom Windows Sandbox koja će vam omogućiti da bezbedno pokrećete izvršne fajlove u okruženju izolovanom od ostatka sistema, tzv. sandboxu, bez straha da ćete inficirati Windows.

Internet je uglavnom veoma opasno mesto puno onih koji imaju loše namere. Među njima su i autori malvera, koji objavljuju sopstvene maliciozne programe ili kompromituju već postojeće programe tako da počnu da se ponašaju na zlonameran način kada ih korisnici instaliraju. Zbog toga su preuzimanje i instalacija programa, koji su nam često zaista potrebni, rizični u mnogim slučajevima.

Ranije ove godine pojavila se vest da je Microsoft objavio novu funkciju pod nazivom inPrivate Desktop za poslovne korisnike. Microsoft je sada ovu funkciju preimenovao u Windows Sandbox i učinio je dostupnim i za korisnike Windows 10 Pro. Ova funkcija će biti dostupna počev od Windows 10 Pro i Enterprise Insider build 18305.

Kada koristite Windows Sandbox, operativni sistem će pokrenuti virtuelnu mašinu koja pokreće kopiju operativnog sistema Windows iz vašeg instaliranog operativnog sistema Windows. Sve što se pokreće u ovom sandboxovanom okruženju je izolovano od operativnog sistema Windows 10 i ne može da utiče na njega.

Pokretanje fajla u sandboxu je lako. Jednostavno treba pokrenuti Windows Sandbox i kada se pojavi radna površina, kopirate fajl koji želite da testirate na Sandbox desktop. Zatim ga možete pokrenuti. Kad završite sa tim, zatvorite Sandbox.

Pošto pokretanje Windowsa može biti sporije kada želite da koristite ovu funkciju, Windows Sandbox će se samo pri prvom pokretanju Windowsa pokrenuti normalno. Zatim će kreirati snimak stanja virtuelne mašine koji će biti korišćen za sva sledeća pokretanja kako bi se izbegao proces pokretanja i smanjilo vreme potrebno da Sandbox bude dostupan korisniku.

Ne zna se da li će programi instalirani na operativnom sistemu biti dostupni u Windows Sandboxu. Ako ne bude tako, to znači da nećete moći da koristite sandbox za proveru fajlova kao što su prilozi koje dobijete putem emaila ili aplikacije koje zahtevaju druge aplikacije da budu instalirane, kao što su modovi za igrice.

Kada Windows Pro i Enterprise insajder 18305 budu objavljeni moći ćete da instalirate Windows Sandbox preko Windows Features ekrana. Da biste mogli da koristite ovu funkciju, morate imati Windows 10 Pro ili Enterprise 18305 ili kasnije verzije, AMD64 arhitekturu, virtuelizaciju omogućenu u BIOS-u, najmanje 4GB RAM-a (8GB se preporučuje), najmanje 1GB slobodnog prostora na disku (preporučuje se SSD), najmanje 2 CPU jezgra (preporučena 4).

Da bi ste instalirali Windows Sandbox, omogućite virtuelizaciju u BIOS-u. Ako koristite virtuelnu mašinu, virtuelizacija treba da bude omogućena u podešavanjima naloga gost. Kliknite na dugme Start, i potražite Windows Features. Kada se pojavi, kliknite na Turn Windows features on ili off u kontrolnom panelu.

Kada se otvori kontolna tabla, kliknite na Windows Sandbox, a zatim na OK. Posle završetka instalacije, kliknite na Start i tražite Windows Sandbox i kliknite na njega kada se pojavi.

Kada se učita i vidite desktop, iskopirajte izvršni fajl sa operativnog sistema na desktop Windows Sandboxa. Možete pokrenuti program u Windows Sandboxu bez straha da će to uticati na instalaciju Windowsa. Kada završite, samo zatvorite Sandbox.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje