YouTube upozorio korisnike na novu prevaru i pokušaje krađe YouTube naloga

Vesti, 10.04.2023, 11:00 AM

YouTube upozorio korisnike na novu prevaru i pokušaje krađe YouTube naloga

YouTube je upozorio korisnike na novu prevaru i lažne mejlove od YouTubea sa detaljima o navodnim „Promenama YouTube pravila i smernica”.

Prevaranti koriste autentičnu email adresu [email protected] da bi prevarili korisnike da im daju svoje akreditive za prijavu.

Ne po prvi put korisnici YouTubea, jedne od najvećih svetskih platformi za deljenje videa sa milijardama korisnika, su mete fišing napada. Prevaranti su pronašli način da iskoriste YouTube preko funkcije Deli video putem mejla (Share Video by Email) na platformi, koja šalje fišing mejlove koji izgledaju autentično. Zato je YouTube upozorio korisnike da budu oprezni, otkrivajući na Twitteru detalje o fišing prevari u kojoj se mejlovi šalju sa autentične YouTube e-mail adrese. Mejlovi su poslati direktno sa YouTubea, sa e-mail adrese [email protected].

Kreator sadržaja na društvenim mrežama koji je prvi primetio prevaru, Kevin Briz, upozorio je YouTube na to i na Twitteru objasnio da nije u pitanju lažna elektronska pošta, već zloupotreba sistema za deljenje videa, odnosno da prevaranti zloupotrebljavaju sistem deljenja platforme za slanje ovih mejlova.

Sadržaj mejla za „pecanje“ sličan je onom koji je viđen u ranijim prevarama sa „pecanjem“ i sadrži YouTube video i poruku koja informiše korisnike o novoj politici monetizacije YouTubea i novim pravilima.

Imejlovi takođe sadrže link do Google diska i lozinku za otvaranje dokumenta. Korisnicima se kaže da imaju samo 7 dana da pregledaju dokument i odgovore, u suprotnom će im pristup YouTubeu biti ograničen.

Ako korisnici otvore dokument i unesu tražene informacije, mogu izgubiti pristup svom YouTube nalogu jer će ga oteti prevaranti. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer se većina korisnika YouTubea prijavljuje koristeći svoje Gmail naloge. Ako njihov YouTube nalog bude otet, njihovi podaci za Gmail će takođe biti ukradeni.

Korisnicima se savetuje da budu oprezni i da izbegavaju da odgovaraju na poruke koje šalju nepoznati pošiljaoci, da pažljivo pregledaju mejlove čak i ako su poslati sa zvanične e-mail adrese kompanije i da omoguće dvofaktorsku autentifikaciju.

Voni Gamot iz kompanije McAfee je komentarišući prevaru rekla za Hackread da „iako izgleda da je adresa pošiljaoca legitimna, postoje neki znakovi koji ukazuju da je u pitanju prevara“. Rok od sedam dana je klasična taktika sajber kriminalaca koji često pokušavaju da stvore osećaj hitnosti kako bi naterali ljude da reaguju brzopleto, bez ikakve provere.

Ona je naglasila da nikada ne treba podleći pritisku i da uvek treba preći mišem preko svakog linka pre nego što kliknete na njega da biste bili sigurni da je URL tačan. Imajte na umu da bezbedni veb sajtovi počinju sa „HTTPS“, a ne sa „HTTP“.

HTTPS znači da je sajt „bezbedan“, i da koristi bezbedan protokol za prenos osetljivih informacija kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica. Često ćete takav sajt prepoznati po maloj ikoni katanca u adresnoj traci pretraživača, ali „ako sumnjate u legitimnost mejla ili linka, nemojte se baviti njima i idite direktno na izvor.“ Čak ni najpopularnije i najpouzdanije platforme nisu imune na sajber pretnje.

YouTube će možda morati da privremeno onemogući funkciju Deli video putem imejla da bi sprečio ove napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Ransomware kartel LockBit ostao je bez veb sajta koji je grupa koristila za objavljivanje imena novih žrtava. Na sajtu sada stoji obaveštenje da je ... Dalje

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Veb pregledači su portal između vas i interneta, tako da bi trebalo da imaju odbrambene mehanizme koji mogu da spreče hakere da steknu uporište na... Dalje

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Nemački proizvođač baterija i akumulatora za automobile Varta AG je saopštio da je sajber napad koji se dogodio u ponedeljak stavio van mreže pet... Dalje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

Istraživači kompanije Bitdefender otkrili su novi macOS malver napisan u programskom jeziku Rust zbog čega je nazvan RustDoor, koji se neprimećen ... Dalje

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ra... Dalje