Za sajber-kriminalce 2023. je bila uspešna godina: za širenje malvera najčešće korišćeni PDF fajlovi

Vesti, 27.12.2023, 14:30 PM

Za sajber-kriminalce 2023. je bila uspešna godina: za širenje malvera najčešće korišćeni PDF fajlovi

Sajber-kriminalci su 2023. svakog dana objavljivali u proseku 411.000 malicioznih fajlova, što predstavlja povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci iz godišnjeg izveštaja kompanije Kaspersky koji je pokazao da su određene vrste pretnji eskalirale.

Jedan primer je korišćenje fajlova poput Microsoft Office i PDF za širenje malvera. Od 125 miliona fajlova koje je Kaspersky otkrio 2023. godine, 24.000 su bili takvi dokumenti - što predstavlja povećanje od 53% u odnosu na 2022.

„Rast može biti povezan sa porastom fišing napada koji koriste PDF fajlove, dizajnirane za krađu podataka od potencijalnih žrtava“, navodi se u izveštaju.

Microsoft Windows je ostao primarna meta sajber napada - 88% svih napada malvera bilo je usmereno protiv Windowsa. Međutim, kompanija je primetila nekoliko zanimljivih uzoraka macOS malvera, posebno u Francuskoj, Kini i Italiji. Mnogi malveri koje ciljaju macOS sisteme bile su detektovani kao reklamni softver (adware).

Najraširenija vrsta malvera i dalje su trojanci, sa značajnim porastom upotrebe backdoora - registrovan je rast sa 15.000 otkrivenih fajlova dnevno u 2022. na 40.000 u 2023. godini.

„Backdoor se ističe kao jedan od najopasnijih tipova trojanaca, koji napadačima omogućava daljinsku kontrolu nad sistemom žrtve za obavljanje zadataka kao što su slanje, primanje, pokretanje i brisanje fajlova, kao i prikupljanje poverljivih podataka i evidentiranje aktivnosti računara“, napisali su istraživači kompanije Kaspersky.

Magniber, WannaCry i Stop/Djvu bili su među deset trojanaca koje je Kaspersky najviše detektovao.

Bangladeš, Jemen i Tajvan su bile zemlje koje su najviše bile mete ransomware trojanaca.

Sajber-kriminalci su posebno favorizovali ranjivosti Microsoft Officea. One su predstavljale 69,10% svih iskorišćenih ranjivosti.

„Period je ostao upamćen po brojnim opasnim ranjivostima u poslovnim aplikacijama, kao što su CVE-2023-34362, CVE-2023-35036 i CVE-2023-35708 u MOVEit Transferu ili CVE-2023-23397 u Microsoft Outlooku“, rekli su istraživači.

Prema telemetriji kompanije Kaspersky, najuspešnija ransomware grupa bila je LockBit, koja je imala 24,63% udela u ukupnom broju žrtava objavljenih na sajtovima za curenje podataka svih grupa. LockBit su pratile grupe ALPHV/BlackCat (10,81%) i Clop (9,97%).

„Sajber-kriminalci nastavljaju da razvijaju nove malvere, tehnike i metode za napade na organizacije i pojedince. Broj prijavljenih ranjivosti takođe raste iz godine u godinu, a akteri pretnji, uključujući ransomware bande koriste ih bez oklevanja”, rekao je Vladimir Kuskov, šef istraživanja malvera u kompaniji Kaspersky. „Barijera za ulazak u sajber kriminal se sada smanjuje zbog AI, koju napadači koriste, na primer, da kreiraju fišing poruke sa ubedljivijim tekstom. U ovim vremenima, neophodno je i za velike organizacije i za svakog regularnog korisnika da koriste pouzdana bezbednosna rešenja.“

Foto: Bastian Riccardi / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje