Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Vesti, 15.05.2024, 11:30 AM

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenzije, aplikacije i plaćanja.

Prateći evoluciju obima i složenosti digitalnih pretnji, Apple je „proširio svoje inicijative za borbu protiv prevara kako bi se suočio sa ovim izazovima i pomogao u zaštiti svojih korisnika“. Appleovi timovi svakodnevno prate i istražuju potencijalne prevare u App Storeu i koriste sofisticirane alate i tehnologije da bi uklonili prevarante i ojačali ekosistem App Storea.

Skoro milion aplikacija u AppStoreu koje prodaju proizvode i usluge koristi Apple Pay i StoreKit za olakšavanje transakcija. Prema navodima kompanije gubici od prevara na globalnom nivou dostižu nove maksimume, pa je tako samo prošle godine Apple uspeo da spreči lažne transakcije na svojoj platformi u vrednosti od 1,8 miliona dolara. U istom periodu, Apple je blokirao više od 14 miliona ukradenih kreditnih kartica i zaustavio ponovne transakcije sa 3,3 miliona naloga.

Apple kaže da ima tim od „više od 500 stručnjaka“ koji procenjuju sve podnete aplikacije, a samo prošle godine ovaj tim je odbio više od 1,7 miliona prijava aplikacija zbog „neispunjavanja strogih standarda privatnosti, bezbednosti i sadržaja App Storea“.

Kompanija je ugasila milione naloga programera i korisnika, i uklonila milione ocena i recenzija zbog prevara.

„U 2023. godini, Apple je blokirao kreiranje više od 153 miliona lažnih korisničkih naloga i deaktivirao skoro 374 miliona naloga zbog prevare i zloupotrebe“, rekao je tehnološki gigant.

U poslednjih 12 meseci, Apple je blokirao skoro 50.000 piratskih aplikacija, a kompanija je rekla da je „blokiranje ovih aplikacija takođe korisno za programere, čije bi aplikacije mogle da se modifikuju ili koriste za prikrivanje malvera“.

Apple kaže da prevaranti „koriste obmanjujuće taktike da naškode korisnicima, uključujući praksu predstavljanja potencijalno rizičnih aplikacija kao bezazlenih“.

Kompanija je blokirala ili odbila na hiljade prijava aplikacija zbog spama, kršenja autorskih prava, obmanjivanja korisnika, kršenja privatnosti i skrivenih sadržaja ili nedokumentovanih funkcija.

Resurs koji korisnici koriste da provere legitimnost aplikacija je odeljak AppStorea sa ocenama i recenzijama, koji je takođe bio predmet prevara i obmana. Više od milijardu recenzija je obrađeno 2023. godine, a više od 150 miliona lažnih ocena i recenzija je uklonjeno iz App Storea.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje