Zoom ima nove funkcije zaštite od ''Zoombombera''

Vesti, 18.11.2020, 10:30 AM

Zoom ima nove funkcije zaštite od ''Zoombombera''

Zoom će vam sada omogućiti da privremeno pauzirate sastanke kako biste mogli da izbacite „Zoombombere“, što je naziv za one koji ih ometaju, najavila je kompanija.

Vest dolazi nedelju dana nakon što se Zoom sklopio nagodbu sa američkom Saveznom trgovinskom komisijom, na koju je bio prinuđen zbog toga što je, prema ocenama komisije, obmanjivao korisnike u vezi sigurnosti svoje aplikacije. Komisija je rekla da je Zoom tvrdeći da su video pozivi zaštićeni end-to-end enkripcijom “podrivao bezbednost svojih korisnika”.

Kada je upotreba Zooma naglo porasla tokom pandemije (u decembru 2019. Zoom je imao 10 miliona korisnika, a u aprilu 2020. 300 miliona korisnika), dogodila se svojevrsna invazija šaljivdžija i hakera na Zoom sastanke, koji su ometani šokantnim, najčešće pornografskim video snimcima ili na razne druge načine. Takvi upadi postali su poznati pod imenom „Zoombombing“.

Nova sigurnosna funkcija koju je najavila kompanija sada vam omogućava da u takvoj situaciji prekinete sastanak i da Zoombombera prijavite Zoomu.

Nova funkcija daje mogućnost moderatorima da budu nešto kao “izbacivači klubova”. Da biste prekinuli sastanak, treba kliknuti na ikonu “Bezbednost” tokom poziva, a zatim na „Obustavi aktivnosti učesnika“. Kada to učinite, video i audio, ćaskanje na sastanku, napomene, deljenje ekrana i snimanje će biti prekinuti. Zoom će pitati domaćina da li želi da prijavi korisnika, a ako to želi, taj korisnik će biti izbačen sa sastanka a Zoomov tim za bezbednost će biti obavešten o tome. Nakon toga, sastanak može biti nastavljen, a domaćini mogu ponovo omogućiti funkcije koje bi želeli da koriste.

Drugo poboljšanje Zooma je to da vlasnici naloga i administratori mogu da omoguće prijavljivanje za učesnike koji nisu domaćini, tako da i oni mogu prijaviti one koji ometaju sastanak, klikom na ikonu “Bezbednost”.

Zoom kaže da je nova funkcija podrazumevano omogućena za sve korisnike, i one koji plaćaju i one koji besplatno koriste Zoom, a dostupna je na Zoom klijentima za Mac, Windows i Linux, kao i u Zoomovim mobilnim aplikacijama.

Novina je i interni alat čija je funkcija obaveštavanje o rizičnom sastanku. Alat skenira javne objave na društvenim mrežama i drugim veb sajtovima proveravajući javno podeljene linkove za Zoom sastanke, koji su zbog toga u većem riziku od “Zoombombing” napada. Na taj način otkrivaju se sastanci za koje postoji visok rizik da budu ometani, i automatski se upozoravaju vlasnici naloga putem emaila o rizicima, ali i predlaže šta mogu da urade u vezi sa tim. Saveti uključuju predloge za brisanje “ranjivog sastanka”, kreiranje novog sastanka sa novim ID, omogućavanje bezbednosnih postavki, ili korišćenje drugog Zoom rešenja, kao što je Zoom Video Webinar ili OnZoom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Microsoft Edge dobija generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki

Korisnici Microsoft Edgea dobiće ugrađeni generator lozinki i funkciju praćenja procurelih lozinki. Generator lozinki u Microsoft Edge 88 predlaž... Dalje

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Haker ShinyHunters objavio je bazu podataka koja sadrži e-mail adrese, imena i lozinke korisnika Nitro PDF. Objavljena baza podataka od 14 GB sadrži... Dalje

Ukradeni podaci korisnika popularnog foto editora Pixlr objavljeni na jednom hakerskom forumu

Ukradeni podaci korisnika popularnog foto editora Pixlr objavljeni na jednom hakerskom forumu

Ukradeni podaci korisnika Pixlra procureli su ovog vikenda. Pixlr je veoma popularna, besplatna aplikacija za online uređivanje fotografija sa brojni... Dalje

Indijska vlada traži od WhatsAppa da odustane od najavljenih promena politike privatnosti

Indijska vlada traži od WhatsAppa da odustane od najavljenih promena politike privatnosti

WhatsApp je na tri meseca odložio primenu nove kontroverzne politike privatnosti koju je najavio početkom ove godine, ali indijska vlada smatra da b... Dalje

Interpol upozorava: Prevaranti prazne novčanike zaljubljenih korisnika aplikacija za upoznavanje

Interpol upozorava: Prevaranti prazne novčanike zaljubljenih korisnika aplikacija za upoznavanje

Interpol je upozorio na prevarante koji pokušavaju da prevare korisnike aplikacija za upoznavanje da ulažu svoj novac preko lažnih aplikacija za tr... Dalje