Zoom ima nove funkcije zaštite od ''Zoombombera''

Vesti, 18.11.2020, 10:30 AM

Zoom ima nove funkcije zaštite od ''Zoombombera''

Zoom će vam sada omogućiti da privremeno pauzirate sastanke kako biste mogli da izbacite „Zoombombere“, što je naziv za one koji ih ometaju, najavila je kompanija.

Vest dolazi nedelju dana nakon što se Zoom sklopio nagodbu sa američkom Saveznom trgovinskom komisijom, na koju je bio prinuđen zbog toga što je, prema ocenama komisije, obmanjivao korisnike u vezi sigurnosti svoje aplikacije. Komisija je rekla da je Zoom tvrdeći da su video pozivi zaštićeni end-to-end enkripcijom “podrivao bezbednost svojih korisnika”.

Kada je upotreba Zooma naglo porasla tokom pandemije (u decembru 2019. Zoom je imao 10 miliona korisnika, a u aprilu 2020. 300 miliona korisnika), dogodila se svojevrsna invazija šaljivdžija i hakera na Zoom sastanke, koji su ometani šokantnim, najčešće pornografskim video snimcima ili na razne druge načine. Takvi upadi postali su poznati pod imenom „Zoombombing“.

Nova sigurnosna funkcija koju je najavila kompanija sada vam omogućava da u takvoj situaciji prekinete sastanak i da Zoombombera prijavite Zoomu.

Nova funkcija daje mogućnost moderatorima da budu nešto kao “izbacivači klubova”. Da biste prekinuli sastanak, treba kliknuti na ikonu “Bezbednost” tokom poziva, a zatim na „Obustavi aktivnosti učesnika“. Kada to učinite, video i audio, ćaskanje na sastanku, napomene, deljenje ekrana i snimanje će biti prekinuti. Zoom će pitati domaćina da li želi da prijavi korisnika, a ako to želi, taj korisnik će biti izbačen sa sastanka a Zoomov tim za bezbednost će biti obavešten o tome. Nakon toga, sastanak može biti nastavljen, a domaćini mogu ponovo omogućiti funkcije koje bi želeli da koriste.

Drugo poboljšanje Zooma je to da vlasnici naloga i administratori mogu da omoguće prijavljivanje za učesnike koji nisu domaćini, tako da i oni mogu prijaviti one koji ometaju sastanak, klikom na ikonu “Bezbednost”.

Zoom kaže da je nova funkcija podrazumevano omogućena za sve korisnike, i one koji plaćaju i one koji besplatno koriste Zoom, a dostupna je na Zoom klijentima za Mac, Windows i Linux, kao i u Zoomovim mobilnim aplikacijama.

Novina je i interni alat čija je funkcija obaveštavanje o rizičnom sastanku. Alat skenira javne objave na društvenim mrežama i drugim veb sajtovima proveravajući javno podeljene linkove za Zoom sastanke, koji su zbog toga u većem riziku od “Zoombombing” napada. Na taj način otkrivaju se sastanci za koje postoji visok rizik da budu ometani, i automatski se upozoravaju vlasnici naloga putem emaila o rizicima, ali i predlaže šta mogu da urade u vezi sa tim. Saveti uključuju predloge za brisanje “ranjivog sastanka”, kreiranje novog sastanka sa novim ID, omogućavanje bezbednosnih postavki, ili korišćenje drugog Zoom rešenja, kao što je Zoom Video Webinar ili OnZoom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje