Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Vesti, 02.08.2021, 12:00 PM

Zoom pristao da plati 86 miliona dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika i hakerskih upada u sesije

Platforma za video konferencije Zoom pristala je da plati 86 miliona dolara za rešavanje kolektivne tužbe zbog ugrožavanja privatnosti korisnika u SAD.

U tužbi se navodi da je Zoom zadirao u privatnost miliona korisnika deleći njihove lične podatke sa Facebookom, Googleom i LinkedInom. Kompanija je tužena i zbog toga što je dovela u zabludu korisnike tvrdnjom da nudi end-to-end enkripciju, ali i zbog toga što nije uspela da spreči učestale hakerske upade u sesije (“zoombombing”).

Kompanija je negirala prekršaje, ali je pristala da pojača bezbednost platforme.

Prethodno poravnanje, koje uključuje i odredbu prema kojoj je Zoom obavezan da svojim zaposlenima obezbedi specijalizovanu obuku o rukovanju podacima i privatnosti, još uvek je u procesu odobrenja okružnog suda u San Hozeu u Kaliforniji.

„Privatnost i bezbednost naših korisnika su glavni prioriteti za Zoom i mi ozbiljno shvatamo poverenje koje nam korisnici ukazuju”, rekao je portparol Zooma. „Ponosni smo na napredak koji smo postigli na našoj platformi i radujemo se nastavku inovacija na čelu sa privatnošću i sigurnošću.”

Ova tužba, podneta u martu 2020. godine Okružnom sudu u Severnom okrugu Kalifornije, samo je jedna od nekoliko sa kojima se suočava platforma za video konferencije. Tužba je podneta u ime pretplatnika Zoom Meetingsa širom zemlje, kao i korisnika koji besplatno koriste platformu.

Prema navodima advokata tužioca, američki pretplatnici Zooma doneli su kompaniji zaradu od 1,3 milijarde dolara .

Ako bi predloženo poravnanje bilo odobreno, pretplatnici uključeni u kolektivnu tužbu imali bi pravo na povraćaj od 15% pretplate ili 25 dolara, zavisno od toga šta je veće, dok bi drugi mogli dobiti do 15 dolara.

Zoom je dugo bio kritikovan zbog pristupa bezbednosti platforme.

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg su neke kompanije odlučile da prestanu da koriste platformu je fenomen incidenata koji su nazvani „Zoom bombardovanje“, koji su prošle godine bili više nego učestali. Osim toga, Zoom je prozivan i zbog brojnih bezbednosnih propusta, uključujući ranjivosti koje su omogućavale napadačima da izbacuju posetioce sa sastanaka, da šalju lažne poruke u ime korisnika i otimaju zajedničke ekrane.

Kompanija je optužena i da je pogrešno predstavila svoj protokol šifrovanja kao end-to-end enkripciju.

Ipak, treba reći da je Zoom od polovine prošle godine počeo da rešava probleme sa bezbednošću i privatnošću, uključujući uvođenje end-to-end šifrovanja i više od 100 funkcija koje se odnose na privatnost i bezbednost .


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje