Žrtva ste ransomwarea? Evo koliko bi vas to moglo koštati u ovom trenutku

Vesti, 29.03.2022, 10:30 AM

Žrtva ste ransomwarea? Evo koliko bi vas to moglo koštati u ovom trenutku

Prosečna otkupnina koju zahtevaju sajber kriminalci nakon napada ransomwarea porasla je na 2,2 miliona dolara a oni postaju sve agresivniji zato što ovi napadi imaju veliki uticaj na hakovane kompanije.

Iznosi koje zahtevaju napadači više su se nego udvostručili od 2020. godine, kada je prosečan zahtev za otkupninom za ključ za dešifrovanje iznosio 900.000 dolara.

Ovaj podatak objavili su istraživači sajber bezbednosti iz kompanije Palo Alto Networks, koji su analizirali slučajeve odgovora na incidente sa ransomwareom u koje su bili uključeni tokom 2021.

Zahtevi sajber kriminalaca su jedno, ali ono što dobiju na kraju često je mnogo manje. Međutim, kakav takav, i dobitak je takođe značajno porastao u odnosu na onaj koji su napadi ransomwarea donosili pre dve godine. Tokom 2020. prosečna isplaćena otkupnina bila je nešto viša od 300.000 dolara, a 2021. godine 541.000 dolara.

Analiza incidenata otkrila je da su kompanije u incidentima kada su napadači prvobitno tražili više od 3 miliona dolara, platile u proseku tek 43% od onoga što su kriminalci tražili. Međutim, neki sajber kriminalci uspeli su da nateraju žrtve da plate skoro pun iznos koji su tražili. Na primer, istraživači navode incident sa ransomware bandom BlackCat kada su sajber kriminalci zahtevali 9 miliona dolara za ključ za dešifrovanje i uspeli da dobiju 8,5 miliona dolara.

Ponekad dobijaju mnogo manje nego što zahtevaju. U jednom slučaju, sajber kriminalci koji stoje iza Suncrypt ransomwarea tražili su 12 miliona dolara, da bi na kraju dobili samo 200.000 dolara, odnosno 1,67% od onoga što su zahtevali.

Ukupni trend porasta otkupnina pokazuje da biznis sa ransomwareom funkcioniše, jer sajber kriminalci mogu zaraditi milione dolara samo od jedne žrtve koja pristane da plati.

Uprkos upozorenjima da se ne plaća jer to samo podstiče dalje napade ransomwarea, izveštaj Unit 42 Palo Alto Networksa pokazuje da se 58% organizacija pogođenih napadom ransomwarea odlučuje da plati otkupninu. Ali čak i ako plate, to nije nužno kraj njihovih nevolja jer istraživači kažu da je 14% organizacija platilo sajber kriminalcima više puta.

Šifrovani fajlovi su veliki problem za žrtve, ali jedan od razloga zbog kojih toliki broj žrtava pristaje da plati je porast napada dvostruke iznude.

Da bi izvršili napad, hakeri upadaju u mrežu, što im omogućava pristup osetljivim fajlovima i podacima. Mnogi sajber kriminalci koriste ovo kao dodatno sredstvo pritiska, kopiraju podatke pre nego što budu šifrovani i prete da će ih objaviti ako se otkupnina ne plati. U mnogim slučajevima to funkcioniše.

Ali dodatni pritisak za žrtve nisu samo pretnje objavljivanjem ukradenih podataka. U nekim slučajevima sajber kriminalci koriste druge i taktike iznude, uključujući pretnju DDoS napadima, ili čak uznemiravanje zaposlenih u hakovanoj kompaniji telefonskim pozivima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje