Chrome ekstenzijama Trojanac otima naloge društvenih mreža

Opisi virusa, 14.06.2013, 09:02 AM

Chrome ekstenzijama Trojanac otima naloge društvenih mreža

Autori i distrubuteri malvera idu za novcem. Zato ne treba da čudi to što su malveri sve prisutniji na društvenim mrežama, imajući u vidu njihovu rastuću popularnost.

Kriminalci znaju da društvene mreže ne samo da povezuju ljude, već im njihovi korisnici često bezuslovno veruju - verovatno je da ćete bez mnogo razmišljanja kliknuti na link ili video koji je objavio neko od vaših prijatelja sa društvenih mreža.

Microsoft-ovi stručnjaci upozoravaju da se sve veći broj malvera oslanja na društvene mreže. Jedan od takvih malvera je i Trojanac nazvan Kilim (Trojan:AutoIt/Kilim.A) čija je meta browser Google Chrome.

Trojanac se instalira kada korisnik koji ništa ne sumnja klikne na link koji ga usmerava na maliciozni web sajt koji izgleda kao sajt za preuzimanje legitimnog softvera. Prevareni korisnik sa ovog sajta preuzima Kilim.

Posle uspešne instalacije i pokretanja, Kilim onemogućava UAC (User Account Control) i dodaje auto-start unos u registry koji mu omogućava da “preživi” restartovanje računara. Kilim zatim preuzima dve maliciozne ekstenzije za Chrome.

Ove ekstenzije za Google-ov browser omogućavaju sajber kriminalcima da preotmu Facebook, Twitter, YouTube, Ask.fm i Vk.com naloge. Napadači mogu koistiti Kilim za lajkovanje stranica na Facebook-u, slanje poruka i zapraćivanje profila na Twitter-u, pa čak i ostavljanje komentara na YouTube-u.

Uzorak malvera koji su analizirali stručnjaci iz Microsoft-a objavljivao je poruke na Twitter-u i to na turskom. U poruci je reklamiran web sajt koji prodaje Twitter folovere.

Kilim izgleda prodaje Twitter folovere, kažu u Microsoft-u. Postoji mogućnost i da Kilim može proširiti svoju funkcionalnost tako da može obavljati i druge zadatke kao što je krađa lozinki, širenje drugih malvera, na način sličan modelu plaćanja po instalaciji (pay-per-install).

Većina antivirusa trebalo bi da je u stanju da ukloni Kilim, ali neke maliciozne komponente ekstenzija browser-a ostaju. Microsoft je ponudio pomoć korisnicima objavljujući uputstvo kako da ručno uklone ove komponente.

Kao i uvek, stručnjaci savetuju da redovno ažurirate svoj antivirusni softver i da budete oprezni kada klikćete na linkove čak i ako su ih objavili vaši prijatelji i kontakti sa društvenih mreža.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje