Chrome ekstenzijama Trojanac otima naloge društvenih mreža

Opisi virusa, 14.06.2013, 09:02 AM

Chrome ekstenzijama Trojanac otima naloge društvenih mreža

Autori i distrubuteri malvera idu za novcem. Zato ne treba da čudi to što su malveri sve prisutniji na društvenim mrežama, imajući u vidu njihovu rastuću popularnost.

Kriminalci znaju da društvene mreže ne samo da povezuju ljude, već im njihovi korisnici često bezuslovno veruju - verovatno je da ćete bez mnogo razmišljanja kliknuti na link ili video koji je objavio neko od vaših prijatelja sa društvenih mreža.

Microsoft-ovi stručnjaci upozoravaju da se sve veći broj malvera oslanja na društvene mreže. Jedan od takvih malvera je i Trojanac nazvan Kilim (Trojan:AutoIt/Kilim.A) čija je meta browser Google Chrome.

Trojanac se instalira kada korisnik koji ništa ne sumnja klikne na link koji ga usmerava na maliciozni web sajt koji izgleda kao sajt za preuzimanje legitimnog softvera. Prevareni korisnik sa ovog sajta preuzima Kilim.

Posle uspešne instalacije i pokretanja, Kilim onemogućava UAC (User Account Control) i dodaje auto-start unos u registry koji mu omogućava da “preživi” restartovanje računara. Kilim zatim preuzima dve maliciozne ekstenzije za Chrome.

Ove ekstenzije za Google-ov browser omogućavaju sajber kriminalcima da preotmu Facebook, Twitter, YouTube, Ask.fm i Vk.com naloge. Napadači mogu koistiti Kilim za lajkovanje stranica na Facebook-u, slanje poruka i zapraćivanje profila na Twitter-u, pa čak i ostavljanje komentara na YouTube-u.

Uzorak malvera koji su analizirali stručnjaci iz Microsoft-a objavljivao je poruke na Twitter-u i to na turskom. U poruci je reklamiran web sajt koji prodaje Twitter folovere.

Kilim izgleda prodaje Twitter folovere, kažu u Microsoft-u. Postoji mogućnost i da Kilim može proširiti svoju funkcionalnost tako da može obavljati i druge zadatke kao što je krađa lozinki, širenje drugih malvera, na način sličan modelu plaćanja po instalaciji (pay-per-install).

Većina antivirusa trebalo bi da je u stanju da ukloni Kilim, ali neke maliciozne komponente ekstenzija browser-a ostaju. Microsoft je ponudio pomoć korisnicima objavljujući uputstvo kako da ručno uklone ove komponente.

Kao i uvek, stručnjaci savetuju da redovno ažurirate svoj antivirusni softver i da budete oprezni kada klikćete na linkove čak i ako su ih objavili vaši prijatelji i kontakti sa društvenih mreža.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Trojanizovani programi za instalaciju anonimnog pretraživača Tor koriste se za infekciju uređaja korisnika pre svega u Rusiji i Evropi takozvanim c... Dalje

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver za krađu informacija sa računara sa macOS operativnim sistemom, nazvan MacStealer, najnoviji je primer pretnje koja koristi Telegram kao... Dalje

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje