Lažni antivirusi koriste ukradene digitalne sertifikate

Opisi virusa, 17.12.2013, 07:10 AM

Lažni antivirusi koriste ukradene digitalne sertifikate

Lažni antivirusni program "Antivirus Security Pro" koji je trenutno u opticaju koristi najmanje desetak ukradenih digitalnih sertifikata, upozorio je Microsoft.

Antivirus Security Pro koji se prvi put zapažen 2009. godine, pojavljivao se pod različitim imenima tokom godina, kažu iz Microsoft-a koji ovu pretnju naziva jednim imenom „Win32/Winwebsec“.

Digitalni sertifikati koje izdaju certifikaciona tela koriste programeri za potpisivanje svojih programa koji se mogu kriptografski proveriti da bi se ustanovilo da li je program falsifikovan i da li potiče od programera koji tvrdi da ga je napisao.

Ako haker dođe u posed kredencijala za korišćenje sertifikata, on može potpisati svoje maliciozne programe tako da izgleda kao da programi potiču od legitimnog programera.

Uzorci lažnog antivirusa Antivirus Security Pro koje je prikupio Microsoft koriste ukradene sertifikate koje su izdala brojna različita sertifikaciona tela programerima softvera u različitim delovima sveta, kažu iz Microsoft-a.

Sertifikati su izdati programerima u Holandiji, SAD, Rusiji, Nemačkoj, Kanadi i Velikoj Britaniji od strane sertifikacionih tela kao što je VeriSign, Comodo, Thawte i DigiCert.

Korišćenje ukradenih sertifikata nije nova taktika, ali ju je teško sprovesti u delo jer hakeri moraju ili da hakuju neku kompaniju ili organizaciju koja izdaje sertifikate.

U Microsoft-u veruju da distributeri ovog malvera ne koriste stare zalihe, već da stalno kradu nove sertifikate.

Iz Microsoft-a upozoravaju na još jedan lažni antvirus, „Win32/FakePav“, koji rotira ukradene sertifikate.

Win32/FakePav je od momenta kada je otkriven 2010. godine koristio 30 različitih imena. Na početku, program nije koristio sertifikate. Zatim je malver bio neaktivan godinu dana da bi se iznenada nedavno pojavio, a nova verzija programa koristi sertifikat, koji se posle nekoliko dana zamenjuje novim te se tako dva sertifikata rotiraju. Oba sertifikata su izdata pod istim imenom od strane različitih sertifikacionih tela, kažu u Microsoft-u.

Da bi izbegli probleme, programeri softvera treba da zaštite privatne ključeve koji se koriste za potpis koda na sigurnim uređajima kao što su USB tokeni i smart kartice. Ako se posumnja da je sertifikat kompromitovan, sertifikaciono telo ga može povući.

„Ne samo da je nezgodno i često skupo imati zamenjen sertifikat, već to može dovesti do gubitka ugleda vaše kompanije ako se sertifikat koristio za potpisivanje malvera“, kažu iz Microsoft-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje